Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Jeżeli już coś zakładasz to plan minimum powinien być taki by być w przeciągu całego dnia na plus. Co do zakładania procentowego zysku dziennego to proponowałbym 10%, działa mobilizująco :) Jeżeli Ci się nie uda ale bedziesz na plus to i tak jest to forma zarabiania. Jeżeli uda Ci się osiągnąć 10% banku, podbudujesz się i wzmocnisz psychicznie. Ot taka drobna rada od matiasa ;p

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Nie mam, mówiąc delikatnie, wielkiego zapału do pisania bloga, ale to już pewnie zauważyliście. Z tego powodu mam zamiar robić podsumowania co miesiąc i ewentualnie raz na jakiś czas dzielić się z Wam

Mówiąc szczerze, to nie ma "złotego środka" na grę w przerwach. Nie ma go z resztą nigdzie. Każdy, kto zaczyna handlować w ten sposób na pewno swoje straci, więc radzę nie szaleć ze stawkami. No wi

Dni 1-7 Dni zakończone zyskiem: 7 Dni zakończone stratą: 0 Średni zysk/strata na dzień: 8.07e Liczba rynków: 77 Rynki zakończone zyskiem: 64 Rynki zakończone stratą: 5 Średni

Posted Images

a ja Ci poradze zebys nie robil nic na sile. Owszem miej jakies cele bo musisz je miec - 5 - 10% to juz zalezy od Ciebie. Mozesz zalozyc paczke fajek, czy kilka piwek - cokolwiek. Nie znaczy to, ze jak sobie cos postanowisz to musisz to osiagnac w jeden dzien. Jesli nawet zalapiesz minusa i widzisz, ze dzien nie najlepszy do handlu idz na spacer z psem (a jak nie masz to do baru hehe). Jutro odrobisz... Przenigdy nie handluj na sile zeby tylko zdobyc zalozony dzienny profit. Moje zalozenie mowi o 50-60/dzien. Nie zawsze sie udaje - dzis bylo tylko 19 ale moze jutro bedzie 100?

Pamietaj - nic na sile!

Odnośnik do posta

matias z psychologicznego punktu widzenia powinno sie zakladac cel na niskim poziomie. jesli trader go zrealizuje badz przekroczy, bedzie usatysfakcjonowany i zrealizowany. podniesie swoje morale, co wplynie zawsze pozytywnie na dalsze wyniki. jesli natomiast mamy wysokie zalozenia i nie udaje sie ich osiagac, badz co gorsza probujemy do nich dazyc na sile i pakujemy sie w straty, wowczas morale mocno siada, co nie wplywa pozytywnie na dalsza kariere.

Odnośnik do posta

Yavor dobrze mówi. Kierowałem się tym i dlatego minimum dzienne wynosi 1.5e. Przy moim budżecie to raczej niewiele. Ba! Toż to nawet 5% banku nie jest...

Odnośnik do posta

Na sile to najlepiej wychodza redy...

heh to Ci sie BP udalo! Upisalem sie jak glupi a Ty zamiesciles to w krotkim zdaniu :D usmialem sie usmialem...

to najwieksza prawda, bolesna ale prawda...

Odnośnik do posta

Wszystko zalezy od czlowieka ;) Ja jestem takim człowiekiem, że zawsze mierzę wysoko. Na ch*j mi za przeproszeniem ochłapy jak wiem że stać mnie na więcej :) 10 % to u mnie tylko umowna granica, tak jak napisałem, dzień na plus jest dniem dobrym. Poza tym osobiście nie nastawiam się na muss że muszę te 10 % zrobić, stąd moje zachowanie spokoju a nie narzekanie że się tego nie zrobiło.

Odnośnik do posta

matias, dokladnie. zalezy od czlowieka. skoro masz takie zalozenia, trzymasz sie ich i wychodzisz na tym dodatnio, to znaczy ze idziesz w dobrym kierunku. napisalem jak to jest przedstawiane w podrecznikach o psycholgii tradingu. jeden bedzie robil 1 procent, inny 50 procent. najwazniejsze jest to co napisalem. nie stawiac sobie wygorowanych granic, bo niemozliwosc ich realizacji zle wplywa na kondycje psychiczna tradera.

postaw sobie za cel na przyklad 80 procent dziennie przy tej samej strategii jaka stosujesz, a zobaczysz jak poprzez niemozliwosc realizacji tegoz celu zaczniesz coraz czesciej popelniac glupie bledy chcac byc w zgodzie ze swoimi zalozeniami. zobaczysz jak zle zacznie to wplywac na twoje samopoczucie oraz na kolejne trejdy.

Odnośnik do posta

Otóż to... cele powinny być ambitne, aby się rozwijać i nie spoczywać na laurach, ale nie można przesadzać, bo w pewnym momencie może minąć zapał, a taki zrealizowany cel jeden, drugi daje pozytywnego "kopa". Krótko mówiąc trzeba znaleźć złoty środek - dla każdego będzie inny, ale grunt to nie robić nic wbrew sobie.

Odnośnik do posta

Dzisiejszy dzień pozwolił na zarobienie ok. 2.6e, więc powinienem być zadowolony. Prócz wspomnianych grosików, otrzymałem porcyjkę doświadczenia i temat do rozmyślań. O co konkretnie chodzi? O zaufanie. Zaufanie do samego siebie, czyli cechę, której u mnie niedobór. Proste przykłady:

Patrzę na rynek over 4.5 na meczu Argentyny. Spoglądam na wykres, kursy u buków - spadek. Wchodzę po kursie 2.78, siedzę chwilkę, pojawia się malutka ściana i jednotickowy wzrost u buka - momentalnie zapominam o wykresie i mojej analizie wychodząc z rynku po kursie 2.76. Jeden tick zarobku - zawsze dobre i to. Godzina 1:15, do meczu pozostało pół godziny. Z czystej ciekawości sprawdzam kurs na over 4.5 i... Szok - sprzedać zakład można po 2.64. Jest to dokładnie 12 ticków zarobku, które dałoby w tym przypadku kwotę rzędu 6e. Jest to więcej niż 10% mojego banku.

Podobna sytuacja miała miejsce dziś przy jednym ze spotkań ligi brazylijskiej. Wykres, kurs - wróżę spadek. Spoglądam na obrót - mały... Znowu pojawiają się wątpliwości, a po chwili kurs leci na łeb na szyję. Spadek z 1.61 na 1.50. W obu przypadkach zabrakło mi pewności siebie i zaufania do rozumu.

Rynek Argentyny już wklejałem do Rynków Tradera, ale pojawiła się myśl - "Co jeśli inni stracą przeze mnie pieniądze? Nie podam, tylko wejdę sam...". Po chwili nawet samotnego zarabiania mi się odechciało.

Reasumując - muszę nad tym popracować, ponieważ zaufanie do samego siebie jest cechą, która przydaje się nie tylko na giełdzie, ale w każdej dziedzinie życia.

Odnośnik do posta

Z czasem gdy nabierzesz doświadczenia i obycia z giełdą, będziesz zarabiał stałe dniówki (niekoniecznie na wysokim poziomie) to ta pewność siebie sama przyjdzie. Nie będziesz miał zawahań i bez problemu będziesz wchodził w dany rynek automatycznie. Spróbuj stosować zlecenia stop, fajny sposób egzekwowania opisałem Hubertowi na gg, jeśli chcesz to pisz priva.

Odnośnik do posta
  • 2 weeks later...

Podjąłem decyzję, że propozycje do handlu będę zamieszczał w swoim blogu. Na dziś więc:

Spadek Corinthians Kurs:1.76

Odnośnik do posta

Dzisiejszy dzień czerwony jak jasna cholera, a to skłania do dłuższych przemyśleń. Podumałem trochę i doszedłem do pewnych wniosków, z których jasno wynika, że potrzebna jest mała rewolucja. "Zielona" rewolucja. W związku z tym, postanowiłem ułożyć sobie listę zasad, których twardo będę się trzymał, co pomoże mi, mam nadzieję, w wyjściu na prostą.

1.Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki - kilka razy zdarzyło się, że wszedłem w "wyeksploatowany" już rynek. Kończyło się zle, lub bardzo zle.

2.Typ bez analizy wykresu to nie typ - analizuj, analizuj i jeszcze raz analizuj.

3.Podpieraj typy analizą pod kątem sportowym - jest to bardzo przydatne i na pewno zwiększa prawdopodobieństwo sprawdzenia się typu.

4.Analizuj kursy u bukmacherów - choć nie zawsze giełda idzie za bukiem, to w lwiej części przypadków tak właśnie jest.

5.Unikaj rynków obrazowanych przez "poszarpane" wykresy - bardzo często poszarpany trend spadkowy jest zwiastunem wzrostów.

6.Jeśli dzienna strata przekracza 15% Twojego kapitału - odpuść - w przypadku tak dotkliwych strat człowiek nie jest w stanie myśleć trzezwo i popełnia głupie błędy wpędzające go w "czerwony wir". Jutro też jest dzień! Wszystko da się odrobić!

7.Propozycje innych dokładnie analizuj - polegaj na własnym rozumie, nie na cudzym. Nie sugeruj się ślepo pomysłami innych, choćby najlepszych traderów.

8.Jak ognia wystrzegaj się "cudownych okazji", w których występuje bardzo duża różnica między giełdą a czołowym bukmacherem - bardzo prawdopodobne, że kurs na BetFair nie spadnie, a to buki zrównają się z nim.

9.Zwracaj uwagę na pieniądze w koszykach - ich rozmieszczenie jest bardzo ważne. Jeśli widzisz blokadę, która mogłaby przeszkodzić w pożądanym przez Ciebie spadku/wzroście kursu - wstrzymaj się i obserwuj, albowiem może to oznaczać niepomyślny obrót zdarzeń.

10.Zwracaj uwagę na płynność - rynki z małym obrotem często są niestabilne i mogą pozbawić cię znacznej części kapitału.

Edytowane przez 1899
Odnośnik do posta

Jak zapowiadałem, tak robię i od tego momentu podaję propozycje w moim blogu. Po każdym dniu tradingu będę dodawał podsumowania.

Propozycja:

Bray - Derry

Spadek Derry

Kurs:1.69(możliwość ustawienia się tick wyżej)

Uzasadnienie: Wykres i powoli spadające kursy u bukmacherów. Statystyki też sprzyjają spadkowi.

Odnośnik do posta

Jak zapowiadałem, tak robię i od tego momentu podaję propozycje w moim blogu. Po każdym dniu tradingu będę dodawał podsumowania.

Propozycja:

Bray - Derry

Spadek Derry

Kurs:1.69(możliwość ustawienia się tick wyżej)

Uzasadnienie: Wykres i powoli spadające kursy u bukmacherów. Statystyki też sprzyjają spadkowi.

tez mysle, ze bedzie ok. 1899 dzieki za wrzucenie postanowien - fajnei to wyszlo w jedym wpisie. Taka zlota mysl :D mam tam kilka uwag i moze uzupelnien. Odpisze jutro bo dzis juz padam na pysk. pzdr

Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.