Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Nie mam, mówiąc delikatnie, wielkiego zapału do pisania bloga, ale to już pewnie zauważyliście. Z tego powodu mam zamiar robić podsumowania co miesiąc i ewentualnie raz na jakiś czas dzielić się z Wam

Mówiąc szczerze, to nie ma "złotego środka" na grę w przerwach. Nie ma go z resztą nigdzie. Każdy, kto zaczyna handlować w ten sposób na pewno swoje straci, więc radzę nie szaleć ze stawkami. No wi

Dni 1-7 Dni zakończone zyskiem: 7 Dni zakończone stratą: 0 Średni zysk/strata na dzień: 8.07e Liczba rynków: 77 Rynki zakończone zyskiem: 64 Rynki zakończone stratą: 5 Średni

Posted Images

No widzisz jak ładnie, jeszcze niedawno narzekałeś że Twój stan konta to ledwo 50e, a już prawie zahacza o 70e ;) zanim się obejrzysz przekroczysz magiczną setkę :)

Odnośnik do posta

Dzień 6

Najlepszy jak do tej pory dzień. Wszedłem w dwa rynki i oba przyniosły przyzwoity zysk.

Rynek dnia

Oba zagrane przeze mnie rynki były świetne, więc nie będę wybierał, tylko pochwalę się i jednym i drugim.

Atletico Paranaense - Botafogo

Bardzo fajny rynek, na którym udało się zgarnąć trochę grosza. Mała część Atletico kupiona po 2.48, reszta za 2.4, sprzedane zaś po 2.32. Wykorzystałem jego potencjał w zadowalającym stopniu.

Jak widać na wykresie, kurs pózniej podskoczył i utworzyła się(najprawdopodobniej) spekulacyjna górka.

http://screenshooter.net/4143211/nennwdt

http://screenshooter.net/2187444/sastagc

New York Red Bulls - FC Dallas

Bardzo szybka i przyjemna transakcja. Zauważyłem, że buki spuszczają kurs, a na BF mimo trendu spadkowego stoi on dużo wyżej. Kupno za 2 i 1.98, a następnie sprzedaż kilkanaście minut pózniej po 1.93.

Potencjał rynku wykorzystany w bardzo dużym stopniu, tym bardziej, że po dużych spadkach kurs ruszył w górę. Możemy zaobserwować to na wykresie. Warto zauważyć, że zmianę trendu poprzedzał krótkotrwały trend boczny i nie jest to pierwsza tego rodzaju sytuacja zaobserwowana przez mnie. Wnioski nasuwają się same...

http://screenshooter.net/2187444/poqdxds

http://screenshooter.net/2187444/xmeoomt

Wnioski:

Woda sodowa prowadzi do nikąd. Gdy uderza do głowy tracimy czujność i prawdopodobieństwo popełnienia przez nas błędu następnym razem wzrasta. U mnie na krótką chwilę objawy "sodówy" się pojawiły. Przecież już szósty dzień wszystko mi wychodzi. Odkąd zacząłem regularnie aktualizować bloga rozwijam się i redy odeszły w niepamięć... Należy uświadomić sobie, że tak nie będzie zawsze. "Czerwone dni" są nieodłącznym elementem zarabiania pieniędzy w ten sposób, w który my to robimy lub próbujemy robić.

Blog na pewno pomógł mi wyciągnąć wnioski i ustalić sobie pewne zasady, których przestrzeganie daje efekty. Nikt nie jest jednak nieomylny, a sześć dni to nie sześć lat... Na razie nie ma się czym podniecać. Muszę więc zacisnąć zęby i kontynuować to, co robiłem do tej pory, a jeśli przyjdą pojedyncze minusowe dni czy nawet całe "czerwone tygodnie", to należy wyciągnąć z tego wnioski. Bo pieniądze stracimy, a doświadczenie zostanie. A tak się składa, że to ono jest nam w największej mierze potrzebne do sukcesu.

Zyski/straty:4.65e

Stan konta:73.87e

Edytowane przez 1899
Odnośnik do posta

Dzień 6(aktualizacja)

Udało się zarobić dodatkowe pieniążki na szybkim handlu w lukach rynku Ituiutaba - ABC RN. Kupno Ituitaby za 2.62 i błyskawiczna sprzedaż za 2.56. Zarobku nie byłoby gdyby nie Yavor, który pochwalił się na shoutboxie swoim zyskiem i tym samym podsunął mi rynek pod nos. Dlatego też - dzięki Yavor!

Podaję screen z rynku. Wykres wklejam jako ciekawostkę, bo był to handel w lukach, niezależny od jakiegokolwiek trendu.

http://screenshooter.net/2187444/fvwqhmg

http://screenshooter.net/2187444/pgxuebh

Zysk/strata:6.18e

Stan konta:75.40e

Odnośnik do posta

Brawo ! :) Idziesz w dobrym kierunku, tak trzymaj. Codziennie widzę, jak stan Twojego konta się powiększa co jest tylko potwierdzeniem tezy, że lepiej codziennie zarabiać małe pieniążki ale stałe niż raz za jakiś czas duże sumy :)

Odnośnik do posta

Dzień 7

Jako, że siódmy dzień tygodnia jest dniem odpoczynku, na moim koncie nie pojawiły się dziś żadne dodatkowe pieniądze. Nie z wyboru, a z przymusu, bo budzik i moje poczucie czasu sprzysięgły się przeciwko mnie i trzymały we śnie do godzin popołudniowych. Okazja na rynku, który wypatrzyłem już wczoraj przepadła, a gdybym wstał jakieś 2-3 godziny wcześniej, zarobiłbym swoje. Cóż, mówi się trudno, jestem co prawda mocno zawiedziony, ale nie ma co rozpaczać, jutro też jest dzień.

Wnioski: Zakupić nowy budzik...

Zysk/strata:0e

Stan konta:75.40e

Odnośnik do posta

Dzień 8

Niemalże powtórka z dnia wczorajszego. Przypadkowy, mikroskopijny wręcz zarobek. Stało się tak, ponieważ nie znalazłem żadnego ciekawego rynku. Mam nadzieję, że jutro wrócę do regularnego zarabiania. Cieszy jedynie fakt, że to już ósmy dzień bez reda.

Wnioski: Brak.

Zysk/strata:0.41e

Stan konta:75.81e

Odnośnik do posta

Ekranas - BATE

Spadek BATE

1.61/1.62

Ustawiłem się na 1.62, zobaczymy co z tego będzie. Na layu trochę wyżej ogromna blokada, widać komuś bardzo zależy, żeby kurs nie wzrósł. U czołowych buków mocno idzie w dół(Pinnacle - 1.54).

BATE do spadku, jednak ja szybko zmieniłem plany i przerzuciłem się na lepiej wyglądający rynek GENK.

Genk - Partizan Belgrad

Spadek GENK

1.72/1.73

Wykres zapowiada dalsze spadki, a do tego czołowe buki kurs spuszczają nawet od 1.81(Pinnacle - 1.67). Co prawda na chwilę obecną utworzył się dosyć długi trend boczny, a te wyjątkowo lubią przeradzać się w rakiety kosmiczne lecące prosto w kosmos, ale ułożenie pieniędzy w koszykach pozwala spodziewać się spadku.

Edytowane przez 1899
Odnośnik do posta

Dzień 9

Trzy rynki - dwa na plus, jeden na"zero". Pierwszym z nich był wypatrzony jeszcze wczoraj spadek Genk. Potencjału tego rynku nie wykorzystałem nawet w 50% przez swoją "gorącą głowę". Wyszedłem z niego i natychmiast przeniosłem się na podany przez kogoś spadek over 2.5 na meczu Twente. Z mojego rynku wyszedłem całkowicie niepotrzebnie, zwłaszcza, że wszystkie znaki na niebie i ziemi zwiastowały kolejne spadki. Ugrałem tylko 3 ticki, a mogłem... 10. W nieskończoność powielam te same błędy...

Na wspomnianym overze wyszedłem na "zero" i to nie bez problemów. Był to dla mnie prawdziwy test, ponieważ kurs dosyć znacznie podskoczył i miałem dylemat - redować czy czekać. Po chwili zastanowienia wybrałem tę drugą opcję i jak się pózniej okazało - tę słuszną.

Trzeci rynek to Salgueiro - ASA, na którym zarobiłem 0.03e(tak - 3 eurocenty...). Wyszedłem z niego po kilkunastu minutach z racji bardzo małego obrotu i iście ślimaczych ruchów.

Rynek dnia:

Genk - Partizan Belgrad

Kupno za 1.72 i sprzedaż za 1.69. Bardzo głupia decyzja z mojej strony, ponieważ kurs spadł nawet w okolice 1.62, gdzie na samym początku ustawiłem się z layem. Byłby pokazny zarobek, ale nie ma co gdybać - nie ma.

Wnioski:

Nie wychodzić z rynku, kiedy zapowiada się na większy spadek... Który raz już to powtarzam?

Nie korzystać z propozycji innych, a jeśli tak, to sporadycznie i po dogłębnej analizie.

Zysk/strata:1.29e

Stan konta:77.10e

Edytowane przez 1899
Odnośnik do posta

Dzień 10

Dziesiątka to dziesiątka - liczba wyjątkowa. Tak więc dziesiąty dzień mojego "tradingu z zasadami" powinien być jedyny w swoim rodzaju, przełomowy. I był, ale niestety(albo "stety") w negatywnym tego słowa znaczeniu. Dziś dorobiłem się pierwszego red'a, który został wygenerowany na rynku Coritiby. W porę zorientowałem się, że kurs może jednak nie podążyć w stronę, w którą chciałbym żeby poszedł. Wystawiłem więc lay'a, który pozwoliłby mi na wyjście "na zero", jednak nie został on skupiony, a kurs powędrował w górę. Strata nie jest dotkliwa, a byłaby, gdybym w miarę szybko nie uciął strat. Przydatna lekcja, z której należy wyciągnąć wnioski i nie popełnić podobnego błędu w przyszłości.

Rynek dnia:Brak

Wnioski:

Nie wchodzić w rynki, na których jest pusto na "layu", w razie odbicia może być, mówiąc delikatnie, nieprzyjemnie.

Nie wchodzić w rynki o bardzo małej płynności.

Zysk/strata:-1.44

Stan konta:75.66e

Jutro i pojutrze najprawdopodobniej zrobię sobie małą przerwę od handlu.

Edytowane przez 1899
Odnośnik do posta

PODSUMOWANIE OSTATNICH DZIESIĘCIU DNI NR 1

Jest to pierwsze podsumowanie ostatnich dziesięciu dni. Postanowiłem, że trzy razy w miesiącu będę sporządzał tego rodzaju statystyki.

Rynki(ogółem):21

Rynki na plus:13

Rynki na minus:3

Rynki na "zero":5

Zysk/strata:18.32e

Odnośnik do posta

Dzień 11(30.07.11)

Wejście w jeden rynek, zakończone zyskiem.

Rynek dnia:

Lens - Reims

Wejście za 1.76 i ustawienie się z kontrą na 1.71. Rano została ona skupiona i zysk stał się faktem. Warto zwrócić uwagę, że kurs po osiągnięciu poziomu 1.70 odbił w górę. Tym samym moja decyzja o ustawieniu się z kontrą na 1.71, czyli tuż przed ścianką gotówki, była bardzo dobra.

Może nie jest on niesamowity, ale z pewnością cieszy to, że po kilkudniowej przerwie jest zielono.

Wnioski:brak

Zysk/strata:2.09e

Stan konta:77.75e

Odnośnik do posta

Dzień 12

Jeden rynek - niewielki zysk. Dzień niezbyt ciekawy, na giełdzie posiedziałem o wiele krócej niż zwykle.

Rynek dnia

Bahia - Figueirense

Back Bahia kupiony za 2.1, sprzedany po 2.06.

http://screenshooter.net/5443911/qkmpywh

http://screenshooter.net/5443911/hdjnano

Wnioski:Dziś rano wypatrzyłem spadek Wacker Innsbruck, ale że nie byłem do końca trzezwy umysłowo(i dosłownie i w przenośni...), to nie wziąłem backa za 2.9. Pobudka o 14:00, sprawdzam kurs... 2.46. Plucie w brodę i rzucane tu i ówdzie mięso na nic. Nie wziąłem, więc mówi się trudno...

A jaki z tego wniosek? Kac nie przeszkadza w myśleniu. Wręcz przeciwnie - wspomaga je...

Zysk/strata:1.42e

Stan konta:79.17e

Odnośnik do posta

Dzień 13

Jeden rynek i niewarty odnotowania zysk. Na piłce posucha straszna...

Rynek dnia:

Karlović - Russel

Nie zwykłem ostatnio "pożyczać" typów od forumowiczów, bo wolę polegać na sobie ale tym razem się zdarzyło. Właściwie nie było warto - wszedłem w rynek i wygenerowałem coś, co ciężko nazwać zyskiem...

Wnioski:Brak

Zysk/strata:0.17e

Stan konta:79.34e

Odnośnik do posta

1899 tak mialem kiedys dopisac moje 3 grosze do Twoich zasad i jakos mi z glowy wylecialo. A wiec

1.Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki - kilka razy zdarzyło się, że wszedłem w "wyeksploatowany" już rynek. Kończyło się zle, lub bardzo zle.

- czasem warto wejsc i skubac ponownie. Trzeba jednak uwazac na jedna rzecz. Po wystapieniu duzego swinga trzeba odczekac chwile. Kurs czasem potrafi niezle powariowac. Dzis Cpt zwrocil mi uwage na jedna rzecz. Jesli widzimy niemal pionowa sciane na wykresie jak dzis na Wisle warto pomyslec czy nie nadejdzie kolejna. Jak pamietamy kurs skoczyl do gory o 10 tikow, pozniej spadl kilka w dol i znow dupnal o 20 w gore - jesli uda sie to wykorzystac 2 razy to jestesmy zarobieni. Sa przypadki gdy warto rozwazyc drugie czy trzecie wejscie w rynek. Warto obserwowac wykres - czasem az palce same sie rwa zeby otworzyc pozycje :D

2.Typ bez analizy wykresu to nie typ - analizuj, analizuj i jeszcze raz analizuj.

200% zgody

3.Podpieraj typy analizą pod kątem sportowym - jest to bardzo przydatne i na pewno zwiększa prawdopodobieństwo sprawdzenia się typu.

Troche to szalone ale tu nie bardzo sie zgodze. Widxialem juz mase przypadkow gdzie info przed meczem odbilo sie na gieldzie wrecz odwrotnie. Choc moze ja mam tylko tak poukladane w glowie :D

4.Analizuj kursy u bukmacherów - choć nie zawsze giełda idzie za bukiem, to w lwiej części przypadków tak właśnie jest.

sledzimy kursy najwiekszych bookies i podpatrujemy z gieldowymi. Choc czasem mam wrazenie, ze to buki rownaja do gieldy a nie na odwrot hehe. Polecam pinn, dimes, sbobet, v. chandler, czasem patrze tez na nordic

5.Unikaj rynków obrazowanych przez "poszarpane" wykresy - bardzo często poszarpany trend spadkowy jest zwiastunem wzrostów.

w takich poszarpanych latwo o panike. Jesli masz zle wejscie na rynku stabilnym to jednarozowo moze ci kurs uciec o gora 2 tiki, W tych poszarpanych czasem jest to i 5 - 6 tikow. Wiara wpada w panike i dzieja sie dziwne rzeczy na danym rynku.

6.Jeśli dzienna strata przekracza 15% Twojego kapitału - odpuść - w przypadku tak dotkliwych strat człowiek nie jest w stanie myśleć trzezwo i popełnia głupie błędy wpędzające go w "czerwony wir". Jutro też jest dzień! Wszystko da się odrobić!

Dokladnie - GIELDA TO NIE BUKMACHER. Kazdy ma dzien kiedy wszystko idzie na odwrot. Nie grac na sile. Tak jak pisze 1899 - nawet jesli zalapiesz reda po 20 dniach codziennego greena. Nawet jesli red jest duzy - miej swiadomosc, ze odrobisz go w 2-3 dni.

7.Propozycje innych dokładnie analizuj - polegaj na własnym rozumie, nie na cudzym. Nie sugeruj się ślepo pomysłami innych, choćby najlepszych traderów.

I najlepsi sie myla. Jesli podbierasz czyjsc typ zawsze sam go przeanalizuj, poogladaj wykresy itp itd. Przez to sam wiele sie nauczysz a z czasem zaczniesz sam podawac typy.

8.Jak ognia wystrzegaj się "cudownych okazji", w których występuje bardzo duża różnica między giełdą a czołowym bukmacherem - bardzo prawdopodobne, że kurs na BetFair nie spadnie, a to buki zrównają się z nim.

LEPIEJ STRACIC OKAZJE NIZ PIENIADZE. Pamietaj, ze na gieldzie zdarzaja sie okazje ale czesc z nich to pulapki zastawione przez grubasy.

9.Zwracaj uwagę na pieniądze w koszykach - ich rozmieszczenie jest bardzo ważne. Jeśli widzisz blokadę, która mogłaby przeszkodzić w pożądanym przez Ciebie spadku/wzroście kursu - wstrzymaj się i obserwuj, albowiem może to oznaczać niepomyślny obrót zdarzeń.

Kolejna troche szalona rzecz ale ja nie bardzio zwracam uwage na kase w koszykach. To ze wieksza kasa jest w jednym koszyku nic nie znaczy - to nie jest przypadek i nie sa to pieniadze pochodzoce z kilku zrodel. Fakt faktem - czasem taka blokada nawet po 100k potrafi sie utrzymywac przez caly dzien - jesli nam sie to trafi sprobujmy to wykorzystac - swietnie sie skalpiuje w tkich wypadkach. Jednak tu ostroznie - to, ze iles tam sianka jest w danym koszyku nic nie znaczy - zaraz w innym moze byc 3x wiecej a w tym pusto :D

10.Zwracaj uwagę na płynność - rynki z małym obrotem często są niestabilne i mogą pozbawić cię znacznej części kapitału.

coraz czesciej mam wrazenie, ze i te duze rynki potrafia byc zwariowane ale coz zrobic... przeciez nie wrocimy do zbukow :D

Podsumowujac 1899 - zasady swietne. Trzymaj sie ich jak najmocniej a napewno osiagniesz sukces. Pwdz

Odnośnik do posta

Dzień 14

Wejście w trzy rynki, z którego dwa zakończyły się greenami a jeden wygenerował stratę. Ciekawe jest to, że czerwony rynek na początku był... Zielony, a dopiero po ponownym wejściu zmienił barwę...

Rynek dnia:

Wisła - Litex

Do pewnego momentu bardzo fajny rynek. Pózniej działy się tam dziwne rzeczy, ale ja na szczęście wyszedłem dużo wcześniej.

http://screenshooter.net/5443911/spqmkkm

http://screenshooter.net/5443911/salpjsc

Tutaj red na rynku Maribor - MaccabI(był wcześniej "okazją" - duża różnica kursowa między giełdą a bukami)

http://screenshooter.net/5443911/rxgxwcn

I skromny green na rynku Vasco - Santos:

Naciśnij Wyślij żeby otrzymać adres URL

Wnioski:

-Nie wchodzić w ten sam rynek ponownie,

-Nie łapać "okazji" - dużych różnic kursów(który raz ja to powtarzam...),

Zysk/strata:0.45e

Stan konta:79.80e

Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.