Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

VPN - dyskusja

Promowane odpowiedzi

Na rodzimym podwórku coraz większą popularność zaczyna zdobywać sposób łączenia się z internetem przez tzw. tunel VPN. Najnowsze trendy wśród internautów wskazują, że szczyt zainteresowania tego rodzaju usługami przypadnie na lato 2011. Postanowiliśmy już teraz poruszyć ten problem i objaśnić wam co kryje się pod skrótem VPN oraz jak skonfigurować takową sieć dla własnych celów.

1. Co to jest VPN?

VPN (ang. Virtual Private Network, Wirtualna Sieć Prywatna) – tunel, przez który płynie ruch w ramach sieci prywatnej pomiędzy klientami końcowymi za pośrednictwem publicznej sieci (takiej jak Internet) w taki sposób, że węzły tej sieci są przezroczyste dla przesyłanych w ten sposób pakietów. Można opcjonalnie kompresować lub szyfrować przesyłane dane w celu zapewnienia lepszej jakości lub większego poziomu bezpieczeństwa.

Określenie "Wirtualna" oznacza, że sieć ta istnieje jedynie jako struktura logiczna działająca w rzeczywistości w ramach sieci publicznej, w odróżnieniu od sieci prywatnej, która powstaje na bazie specjalnie dzierżawionych w tym celu łącz. Pomimo takiego mechanizmu działania stacje końcowe mogą korzystać z VPN dokładnie tak jak gdyby istniało pomiędzy nimi fizyczne łącze prywatne. Rozwiązania oparte na VPN stosowane są np. w sieciach korporacyjnych firm, których zdalni użytkownicy pracują ze swoich domów na niezabezpieczonych łączach. Wirtualne Sieci Prywatne charakteryzują się dość dużą efektywnością, nawet na słabych łączach (dzięki kompresji danych) oraz wysokim poziomem bezpieczeństwa (ze względu na szyfrowanie).

2 .Jak to działa ?

Protokoły VPN warstwy łącza danych działają poniżej warstwy sieci (w modelu TCP/IP), co oznacza, że mogą one chronić informacje warstwy sieci i warstw wyższych. Co więcej, chroniony może być nie tylko ruch IP, ale także ruch innych protokołów, np. IPX (ang. Internetwork Packet Exchange).

Najczęściej protokoły VPN warstwy łącza danych wykorzystują protokół PPP (ang. Point-to-Point Protocol), który używany był do zabezpieczenia połączeń modemowych. Dany protokół VPN służy przeważnie do utworzenia tunelu, przez który może się komunikować protokół PPP. Dla przykładu w PPTP (ang. Point-to-Point Tunneling Protocol) szyfrowanie i uwierzytelnianie dokonywane jest przez PPP, a nie przez protokół VPN. PPP wykorzystuje do szyfrowania algorytm DES, natomiast to uwierzytelniania stosowane są algorytmy PAP (ang. Password Authentication Protocol) oraz CHAP (ang. Challenge Handshake Authentication Protocol). Kilka lat temu odkryto pewne niedoskonałości wyżej wymienionych protokołów, dlatego też protokoły VPN warstwy łącza danych często korzystają z dodatkowych protokołów, aby zapewnić większe bezpieczeństwo połączeń VPN [2]. Najczęściej używane protokoły VPN warstwy łącza danych to: PPTP i L2TP.

skrin

3. Czy tunele VPN są płatne?

Tak i nie. Istnieją aplikacje płatne i darmowe. O wersjach płatnych możecie poczytać tutaj:

http://translate.google.com/translate?hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=en&tl=pl&twu=1&u=http://www.hideipvpn.com/2009/09/howto-windows-7-pptp-vpn-setup-tutorial/

pod tym linkiem jest także szczegółowy opis jak skonfigurować takową sieć.

Darmowe programy – tunele VPN - możecie znaleźć pod tym adresem:

http://www.clickonf5.org/software/11-free-vpn-services-list-us-uk-china-germany/6369

Na forach tematycznym najlepszą opinią ciesz się jeden z nich:

http://www.hotspotshield.com/

można ustawić bezpieczne VPN i teren IP dla UK, bo domyślnie mają z USA. Potrzebny jest do tego porgram Exshield

Oto screen z mojego kompa po włączeniu programu:

skrin

kawałek z recenzji tego programu:

"Hotspot Shield tworzy połączenie VPN między komputerem a punktem dostępowym. Ten szyfrowany tunel nie daje żadnej szansy osobom trzecim, które mogą próbować „podsłuchać” przesyłaną pocztę, hasła, wiadomości IM czy cokolwiek innego, co akurat przesyłamy w Internecie. Hotspot Shield zabezpiecza połączenia za pomocą szyfrowania HTTPS.

Zachęcam do pobierania i dzielenia się wrażeniami.

Źródła:

http://pl.wikipedia.org/wiki/VPN

http://www.elektroonline.pl/a/732,Klasyfikacja_i_analiza_wybranych_mechanizmow_bezpieczenstwa_w_sieciach_VPN,,Telekomunikacja?ct=1259913011

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

predzej anglia wystapi z unii niz zamnkie bukow.

Gwoli ścisłości. Program, który nas powinien interesować to nie Exshield a dokładnie Expat Shield (namęczyłem się żeby to znaleźć, bo Exshielda w ogóle nie ma). Jest to program bliźniaczy do Hotspo

Już się robi:) Ostatnimi czasy przetrząsałem obcojęzyczne fora w poszukiwaniu sprawdzonego kanału VPN. Dużą popularnością cieszy sie ten, który kilka postów wyżej przytoczył SoCioS, ale jako że j

Posted Images

W skrócie czy stosowanie tunelu VPN ochroni nas przed inwigilacją rządu przy nadchodzącej nowelizacji ustawy hazardowej, oraz czy potrzeba jakichś dodatkowych zabezpieczeń typu konto bf na osobę w UK itp.

I jak się to ma do przelewów bankowych ;)

Odnośnik do posta

Dostawca internetu "nie widzi" z kim się łączysz bo robisz to za pośrednictwem serwera, zaś domowego łącza używasz tylko do połączenia się z serwerem.

Na dzień dzisiejszy, zgodnie z ustawą, to dostawca internetu jest zobligowany do zgłoszenia służbie celnej, że dana osoba łączy się z domenami "com". Zatem, nie będzie żadnej podstawy, aby wszczynać postępowanie. W dalszym ciągu uważam jednak, że kanał vpn, konta na znajmomych w UK i tym podobne działania to dmuchanie na zimne.

Odnośnik do posta

Darmowe programy – tunele VPN - możecie znaleźć pod tym adresem:

http://www.clickonf5.org/software/11-free-vpn-services-list-us-uk-china-germany/6369

Na forach tematycznym najlepszą opinią ciesz się jeden z nich:

http://www.hotspotshield.com/

można ustawić bezpieczne VPN i teren IP dla UK, bo domyślnie mają z USA. Potrzebny jest do tego porgram Exshield

Gwoli ścisłości.

Program, który nas powinien interesować to nie Exshield a dokładnie Expat Shield (namęczyłem się żeby to znaleźć, bo Exshielda w ogóle nie ma). Jest to program bliźniaczy do Hotspot Shield, wydany przez tę samą firmę, ale niezależny od HotSpot Shield i z IP najbardziej przez nas pożądanym - z UK. O ile wiem, to w USA są problemy z graniem na betfair i używanie amerykańskiego ip mija się trochę z celem.

Link do programu: http://expatshield.com/

jest w 100% darmowy, nie wiem jak ze skutecznością i bezpieczeństwem, bo nie jestem specem od internetu, ale przy sprawdzaniu IP otrzymuję piękny i jak najbardziej pożądany obrazek :)

84405198.png

A teraz screeny ze speed testów łącza.

Z wyłączonym VPN:

przedd.png

Z włączonym VPN:

31075710.png

Jak widać spadek prędkości jest, ale niewielki i nie powinien mieć dużego wpływu na szybkość naszej reakcji na dynamicznych rynkach.

Odnośnik do posta

Pytanie tylko czy mając konto założone w PL, Betfair może mieć obiekcje do naszych ciągłych połączeń przez IP np. z UK i robienie wypłat?

Odnośnik do posta
  • 2 weeks later...

Witam.

Wszystko dziala perfect, nawet teraz pisze z "Angli",tylko jest pewien problem.Nie moge sie zalogowac na Betfair, caly czas wyskakuje komunikat, ktory zalaczam.Jak to u Was, koledzy.Pozdrawiam

post-550-0-94838000-1307176413_thumb.jpg

post-550-0-94372100-1307177997_thumb.jpg

post-550-0-63505100-1307178021_thumb.jpg

Odnośnik do posta

Witam.

Wszystko dziala perfect, nawet teraz pisze z "Angli",tylko jest pewien problem.Nie moge sie zalogowac na Betfair, caly czas wyskakuje komunikat, ktory zalaczam.Jak to u Was, koledzy.Pozdrawiam

Wszystkie programy pokazuja, ze mam adres jak na zalaczniku "My IP"czyli angielski, a google pokazuje, ze mam adres jak na zalaczniku "Z google" czyli amerykanski.Widocznie Betfair widzi nasz adres rowniez jako amerykanski i nie obsluguje uzytkownikow ze Stanow.

I dlatego ten program Expat Shield sie nie nadaje.

Pozdrawiam Nie dalo sie edytowac, wiec napisalem nowy.Sorry

post-550-0-13937300-1307178565_thumb.jpg

post-550-0-11207600-1307178590_thumb.jpg

Odnośnik do posta

Problem może leżeć gdzie indziej... oto jeden z punktów regulaminu BF:

Uprzejmie informujemy, iż warunki ogólne mówią:

Klient nie będzie ukrywać lub ingerować w adres IP swojego komputera używanego do korzystania z witryny Betfair lub nie będzie podejmować działań uniemożliwiających Betfair poprawne ustalenie adresu IP komputera używanego przez klienta podczas korzystania z witryny Betfair.

Nie wiem jak jest u innych bukmacherów, ale może wypowie się ktos, kto bez problemu może sie logowac do bukmacherów przy pomocy VPN?

Jeśli nie uda nam się wyjaśnić tej sprawy w naszym gronie administracja na pewno poprosi o komentarz tej sytuacji przedstawiciela BF, ktory jest u nas zarejestrowany.

Odnośnik do posta

U mnie jest jeszcze inaczej.

Korzystam z expacta, na wszystkich stronach typu "what's my ip" wyświetla się, że jestem w Anglii. Logując się na stronę kolegi on potwierdza, że zalogowałem się z Londynu.

Korzystam z betfair normalnie ale... w zakładce "moje bezpieczeństwo" na betfair pokazuje że wszystkie logowania były z mojego prawdziwego IP z Polski. Pewnie dlatego nie mam problemu z logowaniem, ale to poddaje pod wątpliwość skuteczność ochrony.

Dostałem kilka PW od osób, którym działa ale nie mogą się zalogować. Przyznam, że sam już nie wiem o co chodzi.

Odnośnik do posta

Witam!

Rozwiązaniem problemu powinno być:

- odinstalowanie programu

- ściągniecie tego pliku: http://wrzucacz.pl/file/2711307302156

- jak będziesz instalował ponownie program wyskoczy Ci komunikat byś podał lokalizację tego pliku (podaj ją)

- po zainstalowaniu powinieneś już móc logować się z UK na BF

Pozdro!

Odnośnik do posta

Kolega pisał mi na priv, że rozwiązaniem będzie też podanie w profilu na BF adresu z UK. Betfair podobno tego nie weryfikuje, więc wtedy wszystko będzie się zgadzać.

W tym tygodniu będę testował płatne VPN, bo z darmowym różnie może być, bo tak naprawdę nie wiadomo przez które serwery to przechodzi i kto obserwuję. Płatne mimo wszystko szybsze i bezpieczniejsze. Cena, przy zakupie na rok wynosi ok 14 zł miesięcznie. Postaram się opisać jak wypadną testy.

Odnośnik do posta

Witam,

Dzisiaj pierwszy raz handlowałem korzystając z VPN....ponad 4 godzinny finał przebiegł bez problemu, spadku prędkości neta nie zauważyłem...handlowałem oczywiście z UK :) ....wykupiłem pakiet z tej strony... http://www.hideipvpn.com/premium_vpn/ ...wybrałem pakiet za 15$/mies. i póki co nie narzekam...profesjonalna usługa łącznie z instrukcją obsługi...pozdrawiam

post-8-0-95742800-1307303534_thumb.jpg

Odnośnik do posta

Witam,dawno mnie nie bylo na forum,jak rozumiem probojecie ukryc swoje prawdziwe IP,czy to oznacza ze nikt z was juz nie loguje sie na BF "normalnie",czy dopiero przygotowujecie sie?Sam poczynilem juz pewne kroki ale dotycza jak narazie tylko poczty,co do VPN chetnie zobacze Homik jak wypadna twoje testy bo ja w tych sprawach jestem zielony.

Odnośnik do posta

Witam, HoMiK czy już coś sprawdziłeś w kwestii VPN-a? Czy ktoś (może SoCioS) powiedzieć od podstaw jak tego VPNa uruchomić tak aby nie mieć problemów opisanych tzn. żeby móc się logować na IP UK (problem opisany przez adamo) i po zalogowaniu być widocznym w zakładce Moje bezpieczeństwo jako logujący z UK a nie Polski (problem opisany przez regecik). Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Odnośnik do posta

Już się robi:)

Ostatnimi czasy przetrząsałem obcojęzyczne fora w poszukiwaniu sprawdzonego kanału VPN. Dużą popularnością cieszy sie ten, który kilka postów wyżej przytoczył SoCioS, ale jako że jest tam wymagana wpłata kartą postanowiłem poszukać czegoś innego. Oczywiście brałem pod uwagę tylko płatne usługi, jako że darmowe są obarczone pewnym ryzykiem. wynika ono z tego, że nie wiadomo przez które serwery te dane przechodzą, ani kto tak naprawdę ma do nich dostęp. Jest też problem szybkości.

Zdecydowałem się na firmę Astrill. Działającą pod adresem: https://www.astrill.com

Firma oferuje dość przejrzysty interfejs dla swojego programu i cieszy się niezłą opinią wśród internautów. Ponadto nie ma limitu danych, żadnych reklam i chwalą się dobrym supportem. Tak wygląda interfejs użytkownika:

post-9-0-89291600-1307633778_thumb.jpg

Zdecydowałem się zakupić 3 miesięczny pakiet za 26$. Wpłaty można dokonywać w systemie PAYPAL, a tuż po zaksięgowaniu środków i pobraniu oprogramowania można się łączyć. Program oferuje IP nie tylko z kilku miejsc w UK, ale też ze Stanów, większości państw UE, Azji i Australii - co kto woli. BF od razu rozpoznaje skąd nastąpiło logowanie:

post-9-0-03415300-1307633867_thumb.jpg

podobnie jak inne strony:

post-9-0-46528900-1307633917_thumb.jpg

Szybkość jest na niezłym poziomie - tak wygląda z włączonym kanałem:

post-9-0-92756100-1307633965_thumb.jpg

a tak bez

post-9-0-97158900-1307634017_thumb.jpg

Jak narazie nie stwierdziłem większych nieprawidłowości. Co prawda BF wczoraj zablokowała mi możliwość wypłat, ale tłumaczą się tym że muszę przejść weryfikacje wieku :lol: Inni korzystający z VPN też póki co nie zgłaszali problemów.

Odnośnik do posta