Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Własna działalność gospodarcza

matiaspl

Promowane odpowiedzi

joł. witam po przerwie ;) Od razu z zapytaniem do Was drodzy gracze, zakładał i prowadzi ktoś z Was DG? Wpadłem na pomysł otworzenia całodobowego sklepu alkoholowego w mojej dzielnicy gdzie popyt byłby duży i mam kilka pytań ;) O koncesji już czytałem, raczej o sprawy związane z lokalem, zatrudnieniem pracowników itp.

Odnośnik do posta

joł. witam po przerwie ;) Od razu z zapytaniem do Was drodzy gracze, zakładał i prowadzi ktoś z Was DG? Wpadłem na pomysł otworzenia całodobowego sklepu alkoholowego w mojej dzielnicy gdzie popyt byłby duży i mam kilka pytań ;) O koncesji już czytałem, raczej o sprawy związane z lokalem, zatrudnieniem pracowników itp.

jak chcesz to moge ci sprita z ukr zalatwic hie hie hie. Zadzwon do przemilej pani krysi i zosi z urzedu. One powiedza ci wszystko od a do z a moze na odwrot :D pwdz

Odnośnik do posta

Chciałbym zasięgnąć info od kogoś kto miał z tym styczność stąd wpadłem na pomysł że biznesmeni traderzy na pewno się jacyś znajdą ;)

Pierwsze pytanie : Czy aby przechowywać alkohol mając już koncesję, potrzebne jest specjalne pomieszczenie z chłodnią itp - czy są jakieś wymogi?

Następnie : czy jeśli zakładam działalność muszę zdać "relację" z tego gdzie ją prowadzę ile jest pomieszczeń itp.

Czy jeżeli od razu zatrudnię trzech pracowników i wypłacę im wynagrodzenie miesięczne z własnego kapitału a nie przychodu z firmy to będę miał przez to problemy?

Jak to jest z umowami pomiędzy szefem a pracownikiem, jest to papier który posiadają obie strony czy muszę to gdzieś składać ?

Wybacz że takie "banalne" pytania ale jestem zielony w tych sprawach :)

Odnośnik do posta

tu nie trzeba wielkiej filozofii jesli masz juz kapital na dana dzialalnosc :)

masz lokal, zaopatrzasz, wykupujesz koncesje na alkohol i heja. oczywiscie najpierw musisz dzialalnosc zarejestrowac w zus i urzedzie skarbowym. zadna chlodnia do tego nie potrzebna.

jak jakies konkrety chcesz znac to pisz. albo na pw albo tu, albo gg :)

Odnośnik do posta

Lokal mam upatrzony, muszę obczaić czy do wynajęcia , ale raczej nie bedzie problemu bo stoi pusty od bardzo dawna, gdzie kiedys był sklep spożywczy. Ładnie zlokalizowany bo w samym cntr dzielnicy :D

Co do zaopatrzenia, to samemu trzeba szukać jakichś większych firm i dogadywać się pewnie nie? Potem wykupić, wystawić fakturę. A co z pracownikami ? Jak z tymi umowami? ;p

Odnośnik do posta

z pracownikami... mozesz pracowac w tym punkcie sam, mozesz rowniez kogos zatrudnic. masz w tym przypadku znow kilka opcji. albo ktos pracuje na czarno, albo na umowe-zlecenie, albo na umowe o prace. ostatnia wersja najbezpieczniejsze pod katem prawnym, najgorsza z kolei dla pracodawcy pod katem finansowym ;) najbardziej ryzykowna (ale nie niemozliwa do wykonania) opcja pierwsza-korzystniejsza dla ciebie finansowo ;)

generalnie temat-rzeka. dlugo by pisac.

Odnośnik do posta

to czego nie wiesz? :P

jak zatrudniasz pracownkika "na papier", to musisz go zarejestrowac w zus i skarbowym. najlepiej w tych sprawach wynajac sobie niedrogie biuro podatkowe. powinni wszystko ladnie pieknie ogarnaic na biezaco.

Odnośnik do posta

nie ma sprawy, jak cos to pisz ;) w przypadku sklepu monopolowego nie beda to male pieniadze. chyba, ze chcesz handlowac browarami i winiaczem z niskiej polki ;) wbrew pozorom nie jest toglupie, wszystko zalezy od klienteli. ewentualnie mozesz nawiazac wspolprace z jakas firma franczyzowa z branzy, powinno wyjsc leko taniej z kosztami.

Odnośnik do posta

No właśnie nie chciałem się wbijać w monopol, bo mamy w pobliżu dwa takie monopolowe z tym że do 21 otwarte. Zazwyczaj największy popyt wieczorami jest na browar i wódę, wiem po sobie ;p Do tego papieroski i całodobowo sklep. No ale na razie brak kasy, więc wszystko w sferze pomyślunku ;p

Odnośnik do posta

Temat został zarchiwizowany

Ten temat został przeniesiony do archiwum. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.