Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Na początku chciałbym przywitać wszystkich traderów. Jak można przypuszczać po dacie rejestracji moja przygoda z giełdą zaczęła się ponad rok temu. Przez ten czas grałem różnymi sposobami, metodami i systemami. Ogólnie dużo o handlu dowiedziałem się z blogów HoMiK'a, Tarpata, Lena czy Zicoo.

Obecnie skupiłem się głównie na niedocenianych rynkach HT/FT (z tego forum grał je chyba tylko Maverick) oraz CS. Nie pogardzę również MO, ale te gram zdecydowanie rzadziej.

Strategia? CS-y kupuję kilka-kilkanaście godzin przed meczem, ale zdarza się też dzień, dwa, trzy przed. HT/FT ze względu na płynność ograniczone jest zazwyczaj do dnia meczu w najpopularniejszych meczach, do 1-1.5h w pozostałych. Choć tu też zdarza się, że wnyki zarzucam wcześniej :)

Cel? Chciałbym w miesiącu zarobić te 150e. Choć zdaję sobie sprawę, że możliwości są dużo, dużo większe ;) Okaże się też czy czas pozwoli.

Konstruktywne komentarze są zawsze mile widziane. Mam nadzieję, że mogę się jeszcze dużo nauczyć a być może mój blog także przybliży komuś handel :)

Na początku wyniki mojego wtorkowego handlu na meczach eliminacji z krótkim komentarzem.

Anglia - Walia +19,28

post-202-0-80196500-1315485573_thumb.jpg

Na tym rynku głównie handel na opcji Walia/Anglia. Kupowany kurs 40, 38, 36 i 34. Sprzedaż po 32 i 34. Przed samym meczem ktoś kupił za ponad 600e kurs 27, ale równie dobrze mogło odbić trochę do góry.

Kupiłem także Remis/Anglia po kursie 5.2 i 5.1, ale za szybko oddałem też za 5.1. Przed meczem runęło do 4.4 - tu zdecydowanie mogłem poczekać.

Tutaj spadał under, więc ustawiłem się na 1:0 po kursie 10.5 zamiast brać 10, potem jak już trochę spadł to próbowałem łapać 10, ale też nic z tego. Spadło aż do 9. Stracona okazja.

Rosja - Irlandia +2,99

Tu widząc spadający under zakupiłem Remis/Rosja po kursie 5.2. Sprzedałem tick niżej.

Finlandia - Holandia +1,05

Tu zakupiłem opcję Finlandia/Holandia po kursie 34. Sprzedaż po 32 i częściowo po 34, gdyż miałem problemy z Internetem.

W tym meczu widząc wzrost Holandii i spadek undera atakowałem CS 1:1, jednak ustawiłem się na kursie 10.5 zamiast od ręki brać 10, w kilkanaście minut spadło do 9.2. Kolejna stracona okazja.

post-202-0-53550600-1315487162_thumb.jpg

Na sobotę zakupiłem 3:0 City po kursie 8, ale delikatnie.

Edytowane przez Grzech
Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Napiszę nieskromnie, że rozpracowałem już dobrze rynki HT/FT, przynajmniej w płaszczyźnie w jakiej się na nich poruszam. W najbliższym czasie będę grać wyłącznie na nich. Raczej nie będę już dodawał w

A wkleję zysk z ostatniego tygodnia. W tygodniu na pucharach nawet ładnie poszło jak na puchary. No a weekend i angielska Premier League to już ładny popis - mój rekord - zgreenowałem każdy mecz kolej

Wczoraj na handel nie miałem za bardzo czasu, udało się ugrać ticka na CS 2-1 Tottenhamu oraz jakieś grosze na dwóch innych meczach. Dziś z kolei czas się znalazł, ale nie widziałem za bardzo jakichś

Posted Images

Swietnie grzech :) Nie martwisz sie ze nie zdolasz wyjsc z rynku bo nie bedzie komu sprzedac swojego kursu? Albo inaczej, za jaka stawke wchodzisz, ze osiagnales tyle eurosow na Anglii ;) Tak trzymaj i aktualizuj bloga.

Odnośnik do posta

Również witam kolegę. Bardzo dobrze, że nie boisz się atakować wysokich kursów i wpychać się w luki. Ja na CS staram grać kilka wyników naraz i to nawet czasem wbrew trendowi.

Na HT/FT rzeczywiście jest realna obawa, że nie zdąży się odsprzedać kursu, ale widzę, że kolega wie co robi.

W myśl zasady: "Gdy inni są zachłanni - bój się, gdy inni się boją - bądź zachłanny"

Odnośnik do posta

Akurat na tych topowych meczach oraz Premier League o płynność z moimi stawkami się nie boję. Na rynkach HT/FT dość niedawno zacząłem grać opcje Underdog/Faworyt, więc na razie jestem ostrożny z inwestowaniem moich środków. Jeśli jest przyzwoita płynność to po prostu skalpuję, stawka 30-60e, odsprzedaję i kupuję ponownie. Na Walia/Anglia suma stawek to raptem 177e, ale średnio łapałem dwa ticki, ale za to jakie 36 -> 32. Bardzo duży przeskok. Tu akurat skalpowałem sobie już kilka godzin przed meczem. Na tej opcji przehandlowano ponad 7500e, więc bardzo przyzwoicie.

Poza tym od niedawna robię własną, nazwijmy to, bazę danych. Zapisuję sobie jak wyglądają kursy np. 2h, 1h, 30min i 5min przed rozpoczęciem. Powoli mam już rozeznanie jak powinien wyglądać dany kurs na CS i HT/FT przy danych kursach MO oraz u/o. Zacząłem rozumieć jak reaguje HT/FT na zmianę undera i faworyta.

Czasami jednak zdarzają się dziwne rzeczy, w meczu Barca - Villareal gospodarze spadli chyba z 1.21 na 1.18 i zaczęło strasznie wybijać opcję Villareal/Barca. Miałem kupione ponad 125e po kursach 32, 34 i 36 a nagle zrobiło się 42/44. Czułem jednak, że może to być chwilowe wybicie, więc nie redowałem tylko czekałem, bo wiem jak powinien wyglądać kurs w tej sytuacji. Po kilkunastu minutach "paniki" sprzedałem sobie po 32. Druga górka na wykresie to już ostatnie chwile przed meczem, ale tak akurat dzieje się bardzo często.

post-202-0-77838200-1315494179_thumb.jpg

Tak przy okazji, jeśli ktoś jest zainteresowany, to chętnie podejmę współpracę odnośnie takich przedmeczowych skrinów. Był już taki temat na forum, ale coś ucichł.

Odnośnik do posta

Witam z powrotem. Miło, że ktoś tu jeszcze o mnie pamiętał 01%20Smile.png Takich kursów na HT/FT nie próbowałem, ale z chęcią poobserwuje co z tego wyjdzie. Wytrwałości i cierpliwości życzę przede wszystkim.

Odnośnik do posta

Dzisiejszy dzień mizerny jeśli chodzi o zysk. Ale zawsze to jakiś zysk a nie strata.

Wczesnym popołudniem próbowałem uskubać coś na CS w Bundeslidze, jednak płynność była kiepka. Widząc, że spada kurs na Augsburg i under zdecydowałem się kupić CS 1:0. No właśnie, zdecydowałem się, ale przez to, że nic praktycznie się nie działo to pobrało mi tylko 26e po kursie @16. Potem musiałem wyjść, więc sprzedałem tick niżej, choć później jak już ruch był większy spadło do 14.5. Stąd też centowy zysk.

W meczu inaugurującym rozgrywki Serie A wszedłem w ostatnich 30min. Zaczął spadać under, więc kupiłem opcję Remis/Milan po kursie @5.1 na rynku HT/FT. Widząc kilkaset ojro na kursie 4.9 postanowiłem sprzedawać tylko tick niżej, zwłaszcza, że do meczu pozostawało parę minut. Jak się później okazało kasę z 4.9 zaraz ktoś też kupił a przed samym meczem wzięło trochę z koszyka 4.8.

Próbowałem na kilkanaście minut przed meczem kupić jeszcze 1:0, ale się nie udało.

post-202-0-21265800-1315607908_thumb.jpg

Skupiło moje 30e z kontry na CS 3:0 Man City, jednak kurs znowu powrócił na 7.8/8. Jutro jeszcze nie wiem czy będzie czas na handel.

Odnośnik do posta

witam.

musze przyznac ze bardzo ciekawy sposob z HT/FT i jak widac 1 poscie -dochodowy.

z niecierpliwoscia czekam na kolejne posty,bo widac ze orientujesz sie w tych rynkach.

powodzenia

Odnośnik do posta

Tak jak sądziłem w weekend nie miałem za bardzo czasu na handel.

Zacznę od straty. W sobotę około 15 znalazłem czas, aby do 16 usiąść przy komputerze. Wszedłem w rynek CS 3:0 Man City po kursie 8.4 (tu już miałem +2e z wcześniejszego wejścia), bo sprawdziłem na 3 meczach z identycznymi parametrami MO i u/o, że 3:0 oscylowało na poziomie 8/8.2. Tym razem jednak tak nie było i sprzedawałem przed gwizdkiem po 8.8 i 9. Granie można powiedzieć "na szybkiego" to nic dobrego.

Mecz Arsenalu to jedno szybkie wejście w Swansea/Arsenal po kursie 34 i sprzedaż po 32.

Dziś niecałą godzinę przed meczem Interu zasiadłem do komputera. Kurs na Inter skakał, ale wypatrzyłem trochę zawyżoną opcję Remis/Inter na rynku HT/FT. Kupno za 6.8 i z powodu tego niepewnego kursu na MO sprzedaż tylko tick niżej, choć mogłem uskubać dwa.

post-202-0-01060100-1315777477_thumb.jpg

Edytowane przez Grzech
Odnośnik do posta

W poniedziałek skupiłem się na jednym meczu a mianowicie na QPR - Newcastle. Podejrzewając spadki Newcastle ustawiłem się na QPR/Newcastle po kursie 40. Później nastapiło odbicie, więc musiałem wychodzić na zero. Potem skupiłem za parę groszy kurs 44 i sprzedałem za 40. Mały redzik uzyskałem na opcji Newcastle/Newcastle. Kurs 8.8 wydał mi się zawyżony, jednak tylko 1/3 stawki sprzedałem niżej, resztę wyżej i zysk zmizerniał.

Na CS kupiłem 1:1 po kursie 7.6, sprzedałem tick niżej. Próbowałem jeszcze 0:0, ale kupiłem za 10.5 i po chwili musiałem sprzedać po takim samym kursie.

post-202-0-52274100-1315903435_thumb.jpg

Jeszcze nie wiem co zagram na dzisiejszych meczach. Na razie sprzedaję niewielką stawkę na Milan/Barcelona.

Odnośnik do posta

Dzisiaj udany dzień, jednak mógł być dwa razy lepszy pod względem zysku. Ale po kolei.

Największą płynność, tak jak przewidywałem, miały dziś rynki meczu Barcelona - Milan.

Zabawę zacząłem od kupna CS 3:3 po kursie 140 i sprzedanie tick niżej. Drugi raz oddałem na zero. Potem kupiłem bardzo wg mnie zawyżony wynik CS 1:0 za 11.5 i co, głupi, zrobiłem? Sprzedałem tick niżej, pomimo, że uważałem, że jest zawyżony i to sporo a under zaczął spadać. Okazało się, że CS 1:0 spadł do 8.4/8.6! Miałbym grubo ponad 60e zysku...Za to jestem zły na siebie. Potem, kupno CS 2:1 za 13.5 i sprzedaż za 13. Walczyłem jeszcze na CS 2:2, ale sprzedałem na zero (po kursie 34) i bardzo dobrze, bo wybiło do 40/42 (swoją drogą tak się skończył mecz :)).

post-202-0-83323800-1315947691_thumb.jpg

Na HT/FT handlowałem na opcji Milan/Barca. Kupno 30 i sprzedaż po 29, oraz niecałą godzinkę przed meczem operacja 32 -> 30.

post-202-0-68321500-1315947815_thumb.jpg

Drugim meczem, który przykuł moją uwagę był Dortmund - Arsenal. Widząc konsolidację zrobiłem 5 skalpów na Arsenalu 4.5 -> 4.4, każdy po 100e.

post-202-0-35927800-1315948039_thumb.jpg

Koło południa stałem na CS 3:0 Chelsea, ale widząc wzrosty i spadający under kupiłem CS 1:0 po kursie 7.6. Po kilku minutach sprzedałem po kursie 7.2. Szkoda, że kupiłem tylko za 100e, bo dostępnych od ręki było ponad 500e. Muszę złapać więcej pewności siebie.

post-202-0-87834900-1315948204_thumb.jpg

Podsumowanie

post-202-0-34426900-1315948330_thumb.jpg

Na jutro na razie kupiłem trochę Dynamo Zagrzeb/Real. Reszta ewentualnych zakupów zapewne dopiero jutro.

Odnośnik do posta

bardzo ladne wyniki Grzech. Gratulacje. Jedyna rzecz, do ktorej moge sie przyczepic to handel w konsolidacji. Kiedys Kapitan mi to tlumaczyl, ze nie ma Tradera na swiecie, ktory jest w stanie przewidziec co sie zdarzy dalej. Zazwyczaj przewidujesz wzrost lub spadek wiec masz 50% szans powodzenia. Przy konsolidacji masz juz 3 opcje - gora, dol lub dalej boczniak a wiec po 33% szanse powodzenia. A ze wybija zazwyczaj przeciwnie niz handlujemy to juz inna bajka...

Odnośnik do posta

Dziś dużo czasu na handel nie było, ale coś udało się uskubać.

W meczu Dinamo - Real już chyba w poniedziałek kupiłem znaczną część Dinamo/Real na rynku HT/FT po kursie 38. Dziś dokupiłem jeszcze po tym kursie oraz po 36. Kilkadziesiąt minut przed meczem sprzedałem za 34 i część już musiałem oddać po 36.

post-202-0-22674300-1316038063_thumb.jpg

W nocy ustawiłem się na Trabzonspor po kursie 11 za symboliczne 50e. Rano zgreenowałem po 10.

post-202-0-45614700-1316038139_thumb.jpg

Także w nocy kupiłem CS 3:0 po kursie 10.5 City, jednak rano okazało się, że kurs podskoczył. Jako, że nie miałem rano czasu, bojąc się dalszych wzrostów zredowałem 2 ticki wyżej (jak się potem okazało przed meczem kurs spadł do 10). Stratę odrobiłem przed meczem na CS 3:1 operacją 13.5 -> 13.

post-202-0-47661800-1316038430_thumb.jpg

Odnośnik do posta

Dziś przed 19 sprzedałem tylko Salzburg/PSG na rynku HT/FT zakupione w poniedziałek. Szkoda, że udało mi się kupić tylko 9e po kursie 42, ale zrobiłem z tego 22% greena ;-)

post-202-0-25456800-1316122483_thumb.jpg

Poniżej przedstawię swój rekordowy zysk. Cały handel trwał jakieś 40 min. Z tego co pamiętam to spadał równocześnie Man City i under, więc zdecydowałem się na zakup CS 2:0. Tym razem, pomimo sporej jak na mnie stawki, nie grałem na 1 tick tylko widząć systematyczne spadki oceniłem, że kurs spadnie o 3 ticki. Spadł nawet o 4 ticki, ale i tak byłem bardzo zadowolony z transakcji :-D Oby takich więcej :-)

post-202-0-53227100-1316122841_thumb.jpg

Odnośnik do posta

Gratuluje tej operacji na City ;) Bardzo fajnie prowadzony blog i oby tak dalej! Ja za to muszę przyjrzeć się tym rynkom HT/FT bo jeszcze tego nie tradowałem w swojej karierze, a wydaje się mieć potencjał, pozdrawiam!

Odnośnik do posta

Dziś tylko jeden wczesnopopołudniowy rynek a mianowicie HT/FT w meczu Blackburn - Arsenal.

Widząc skok na Arsenal zdecydowałem się na zakup Blackburn/Blackburn po kursie 7.8. Przez chwilę kurs MO na gospodarzy stał, później lekko odbił, więc zabrakło zimnej krwi i sprzedałem tick niżej. Okazało się, że poleciało aż do 7.0, co wg mnie przy takich MO i u/o było trochę przesadzone, być może ze względu na zawyżony rosnący kurs na Blackburn/Arsenal, ale o tym za chwilę.

Za małą stawkę kupiłem jeszcze X/1 (11 -> 10.5) oraz 1/2 (40 -> 38).

post-202-0-28089000-1316296204_thumb.jpg

Od pewnego czasu obserwuję ciekawą zależność rynku Underdog/Faworyt. Mianowicie, jeśli kurs na faworyta dość znacznie rośnie, rośnie także ta opcja na rynku HT/FT. Niby nic odkrywczego, tylko jest jedno "ale". Jeśli taki kurs MO byłby od początku rynku a nie rósł przed samym meczem to kurs 2/1 byłby o wiele niższy, w przypadku dzisiejszego meczu przy kursie na Arsenal 2.10 nie powinien wyjść poza granicę 36. Podobną zależność zaobserwowałem podczas wzrostu kursu na Man City w meczu ze Swansea kilka tygodni temu. Kurs na City odbił z 1.20 (?) do około 1.47 a opcję 2/1 wywindowało z 30/32 do poziomu 40! I stało się to tylko przez znaczący wzrost gospodarzy. Gdyby taki kurs (~1.45) byłby od początku to kurs na 2/1 i tak wynosiłby około 30/32. Myślę, że to ciekawe zjawisko, można przez to władować się na niespodziewaną "minę".

Poniżej jeszcze dzisiejszy wzrost Blackburn/Arsenal.

post-202-0-98904300-1316297161_thumb.jpg

Odnośnik do posta

Dzisiaj mierny zarobek jak na takie mecze. Nie wyszedł handel na hicie MU - Chelsea z powodu zawiechy kompa, akurat 40min przed meczem jak miałem kupować 3-0 Chelsea.

W meczu Tottenham - Liverpool spadek Liverpoolu, więc kupno 1/2 po kursie 32 i sprzedaż za 30, troszkę po 29. Na CSach nic się nie udało.

post-202-0-64445200-1316381763_thumb.jpg

Na CS w meczu Realu jeszcze w nocy zakupione 0:3 po kursie 10.5 tylko za 100e. Sprzedane za 10. Potem jeszcze raz taka sama operacja za 50e, które zostało z rana oraz 10 -> 9.8 za 100e. Próby na 0:1 i 1:2, ale bez powodzenia.

post-202-0-10579000-1316381948_thumb.jpg

W meczu City kupno 1/2, jednak pół stawki oddałem niżej a pół wyżej :) Wystraszyłem się 600e na 15 min przed meczem, ale jednak to liga angielska, więc kupili to w parę minut to i mógłbym wyjść na +4e.

post-202-0-50925000-1316382158_thumb.jpg

Odnośnik do posta

bardzo ladne wyniki Grzech. Gratulacje. Jedyna rzecz, do ktorej moge sie przyczepic to handel w konsolidacji. Kiedys Kapitan mi to tlumaczyl, ze nie ma Tradera na swiecie, ktory jest w stanie przewidziec co sie zdarzy dalej. Zazwyczaj przewidujesz wzrost lub spadek wiec masz 50% szans powodzenia. Przy konsolidacji masz juz 3 opcje - gora, dol lub dalej boczniak a wiec po 33% szanse powodzenia. A ze wybija zazwyczaj przeciwnie niz handlujemy to juz inna bajka...

cycu teraz dopiero zauwazylem twoj koment ;) to co napisales, to swiete slowa i nic nie moge dodac. nadmienie jednak, ze podczas konsolidacji mozna probowac to wykorzystac lapiac jak najwiecej scalpow.

Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.