Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Amerykańskie gonitwy - dyskusja.

Promowane odpowiedzi

Cześć!

Rynek amerykańskich koni dla wielu traderów to wielka zagadka. Każdy coś o nim słyszał, lecz mało może o nim powiedzieć. Sam na nim stawiałem pierwsze kroki jeśli chodzi o czworonogi. Było to blisko rok temu i z perspektywy czasu nie żałuję, że otworzyłem ladder właśnie tam. Pierwsze wrażenie nie było zbytnio optymistyczne. Jak tu zarabiać, jak tu w ogóle nie ma pieniędzy do handlu? 10 minut do startu, a tu jakieś grosze leżą. No nic, poczekam. Czym bliżej wyścigu ogromne luki zapełniały się liczbami powoli zbliżając się do siebie. I nagle bum...kursy skaczą jak szalone...można handlować. Ale jak w tym chaosie dobrze się ustawić? Back czy lay? A może poczekam, popatrzę na rozwój sytuacji. Ciekawość przeważyła i zawarłem mało przemyślaną transakcję. Szkoda, nie samymi green'ami człowiek żyje. I tak zaczęła się w wielkim skrócie moja przygoda z końmi zza oceanu. O czym tu przeczytasz? Są to absolutne podstawy, aby spróbować swoich sił na tym specyficznym rynku.

Każdy kto chce wygrać trochę kasy powinien zaopatrzyć się w dobrej jakości stream. Dlaczego? Rynki amerykańskie nie są dostępne in-play. Potrzebujemy obrazu z jak najmniejszym opóźnieniem, aby zamknąć swoje transakcje przed zawieszeniem rynku. Niestety z większości przeze mnie przetestowanych do gry nadaje się tylko live video bwin (jakość bliska ideału). Reszta to opóźnienie rzędu 20-30 sekund co całkowicie dyskwalifikuje na starcie. Aby oglądać transmisje z bwina trzeba posiadać środki na koncie. Taka praktyka to już chyba u większości bukmacherów, więc trzeba się dostosować i wpłacić wymagane minimum. Ok, mam stream... a kiedy w ogóle te wyścigi startują? Można potrejdować codziennie od 19 do 3. Trzeba się liczyć z tym, że najlepszą płynność rynki osiągają w godzinach 22-1. Ewentualny obrót uzależniony jest również tym, że w tym samym czasie gonitwy rozpoczynają się na kilku torach.

Co mogę napisać o samej płynności? Nie jest tak źle jak niektórzy piszą. Z moich obserwacji wynika, że średni obrót gotówki waha się w granicach Ł30k. Sporo jest gonitw, w których płynność ledwo dojdzie do granicy Ł10k, ale są i takie gdzie nieraz Ł100k nie jest jakimś wygórowanym poziomem. Z doświadczenia mogę podpowiedzieć, że jeśli na 10 minut przed startem na rynku znajduje się minimum Ł1k to zazwyczaj końcowy wynik będzie powyżej średniego poziomu. Największe obroty są zdecydowanie na faworycie. Zdarza się czasami, że dwa konie mają zbliżone do siebie kursy i pieniądze są równomiernie przehandlowane pomiędzy nimi.

Jaki styl handlu? Skalp czy swing? Trzeba brać to co daje nam rynek. Nie ma się co zamykać w jakiś sztywnych strategiach, gdyż giełda szybko weryfikuje swoje potrzeby. Przede wszystkim obserwacja kursów od samego początku, czyli najlepiej 10 minut przed rozpoczęciem gonitwy. Najłatwiej złapać swinga w trakcie tworzenia się rynku. Kursy na torze ulegają sporym wahaniom, a my mamy szanse na dobre ustawienie się ze swoją kasą. Czym bliżej startu na rynku zaczyna się robić ciaśniej, jest to dobra szansa na skalpowanie. Dokładniej nazwałbym to łapaniem mini-swingów. Dlaczego? Kursy skaczą przeważnie po kilka ticków, więc tą techniką można w miarę szybko zarobić. Nie zawsze wygląda to tak kolorowo. Gdy do gry wkraczają więksi zawodnicy musimy bardzo uważać, żeby nie wdepnąć w minę. Czasami kwoty rzędu Ł200-Ł300 spychają rynek w górę lub w dół nie zważając na sytuację kursową na torze. Robi się trudniej. Łatwo wtedy o wpadkę, gdyż często w wyniku paniki wiele osób próbuje zamknąć otwarte zakłady. Tylko przeważnie jest jeden problem. Nie mają gdzie zamknąć. Tworzy się w ten sposób spore value, które wykorzystują osoby z większym portfelem, ewentualnie mniejsi gracze, którzy obserwują sytuację od dłuższego czasu. Kupują dostępne koszyki z pieniędzmi, stawiają ściankę i zabawa trwa dalej ... tylko, że w odwrotną stronę. To akurat tylko jedna z technik spekulacji, które zobaczyłem na własne oczy. Jest ich dziesiątki, a aktywne trejdowanie pozwoli poznać resztę.

Konie USA to rynek bardzo ciekawy. Z jednej strony daje możliwość szybkiego zarobku małymi kwotami, a w chwili naszego uśpienia potrafi odebrać to co wypracowaliśmy z nawiązką. Na pewno nie można się tam nudzić w decydującej fazie trejdowania, gdyż bardzo szybki napływ gotówki stwarza wiele możliwości do otwarcia pozycji. I to tylko od naszej wiedzy zależy czy zielenimy konto, czy dajemy się bezlitośnie ogrywać.

A może Ty również handlujesz na amerykańskich torach? Zapraszam do dyskusji.

Mynx

Odnośnik do posta

Mynx, bardzo trafnie opisałeś te rynki. Ja gram tam też od początku mojego handlu. I właściwie można zbudować niezły kapitał jak się już wyczuje klimat. Bardzo ważne jest mieć podgląd wideo, BWIN daje radę. Z kolei mając trochę gotówki można czasami spekulować i troche pomóc sobie zepchnąć kurs w daną stronę. Generalnie tam kurs jest w dużej mierze wypadkową takich manewrów większych pieniędzy, te wpływają na zachowanie graczy.

Wg mnie przy kształtowaniu kursu, istotne dla nas chcących coś zarobić są duże wejścia (ktoś bierze za 100e np) przy małej płynności. Często po takim zakupie następuje niezły swing właśnie w tą stronę, choć czasem dopiero w decydującej fazie. Polecam obserwować.

Odnośnik do posta

przestrzegam przed handlem bez dobrego streama. od pewnego czasu rowniez bawilem sie na tych rynkach pre i szczerze mowiac daja zarobic. trzeba jednak handlowac na faworycie, gdyz jest tam najlepsza plynnosc.

wracajac do pierwszego zdania... jest to sprawa absolutnie priorytetowa. handlowalem dzis patrzac tylko i wylacznie na czas w geeku. gonitwa zaczela sie 7 minut przed czasem! rynek suspended, ze wzgledu na brak live, co pozostawilo mnie z otwarta pozycja lay z ogromnym zobowiazaniem. skonczylo sie szczesliwie, kon nie wygral, ale to byla loteria i mogla skonczyc sie tragicznie.

Odnośnik do posta
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Dorzucę jeszcze 2 streamy których nie ma na bwin, a są do handlu na giełdzie. Spełniają wymogi opóźnienia transmisji (max 2-3s), często również zamykane równo z Betfair.

Parx Racing: http://www.parxracin.../liveracing.php

Beulah Park: http://www.beulahpar...o/streaming.php

Odnośnik do posta
  • 1 month later...

Na Betdaq również nie są dostępne in-play, a poza tym płynność tam jest tragiczna nawet na pre-race.

Tak jak na powyższym screenie, tylko najważniejsze mityngi są do handlu na żywo. A w przeciągu całego roku ich liczba jest dość uboga.

Odnośnik do posta