Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Witam

Jestem totalny żółtodziobem jeśli chodzi o grę zakładami na giełdzie Betfair. Co prawda zajmuję się czystą bukmacherką już kilka lat, lecz dopiero teraz stwierdziłem że można osiągnąć większe zyski kupując i sprzedając zakłady. Mam kilka pytań na początek:

Otóż co dla mnie powinno być punktem wyjścia? Zysk? Czy maksymalna dopuszczalna przeze mnie Strata?

Jak zacząć grę? Jak dobierać stawki ? Jeśli ktoś ma jakieś fajne linki z "łopatologicznym" wyjaśnieniem krok po kroku jak zawierać takie transakcje to proszę o odpowiedź w tym temacie. Jeśli ktoś może niech poda krok po kroku przykład zawierania zyskownej transakcji back a potem lay i na odwrót ( lay a potem back). Mój post może wzbudzić śmiech u niektórych ale ja naprawdę jestem zielony i aby przystąpić do gry chcę mieć dobre podstawy. Nie ukrywam że wiąże z giełdą zakładów spore nadzieje na przyszłość i chciałbym poważnie się tym zająć.

Prosząc o radę nie chodzi mi o wypisanie zasad które trzeba przestrzegać gdyż to znam już z czystej bukmacherki. Chodzi mi przede wszystkim o techniczne aspekty zawierania transakcji i ogólną filozofię gry na Betfair.

Liczę na dobrą radę.

Pozdrawiam

Odnośnik do posta

Nawet w tym dziale masz temat "Pierwszy back i lay" autorstwa Kuchara. Bardziej łopatologicznie chyba nikt Ci tego nie wytłumaczy :D

O doborze stawek temat "Zarządzanie kapitałem".

Odnośnik do posta
  • 4 weeks later...

Mam pytanie odnośnie operacji lay. Otóż jeśli biorę back po kursie 2,00 to czekam aż kurs spadnie powiedzmy do 1,95 i wystawiam laya do 1,95 ? Czy od razu po backu wystawiam lay za 1,95 ( bo powiedzmy że dla tego rynku 5 ticków mnie zadowoli) i czekam az ktoś kupi ?

Poki co jeszcze nie gram bo w wakacje musze pracowac aby zarobic na studia i nie mam czasu aby zaczac grac czy duzo czytac, wiec wybaczcie mi moje banalne pytania.

Odnośnik do posta
  • 1 month later...

zalezy od rynku ale na poczatku tnij straty jak najszybciej. lepsza strata powiedzmy 2E jak 70

ale znam zycie wiec wiem ze i tak nie bedziesz tego robil i kiedys zgubisz cala kwote ktora postawiles albo duuuza jej czesc ;)

powodzenia i obym sie mylil

Odnośnik do posta

Dlugo nie trzeba bylo czekac :)

Cale szczescie ze byla to juz wczesniej zarobiona kwota i w tym momencie jestem na zero... nauka widac sporo kosztuje:) Bledy trzeba doswiadczyc na wlasnej skorze, inaczej sie czlowiek tego nie nauczy.

Odnośnik do posta
  • 4 weeks later...

Ja również mam pytanie odnośnie podstaw handlu. Czy jeżeli mój stan konta wynosi np. 100 $ i postawie back po kursie @2.00 za kwotę 80 $ a następnie będę chciał zagrać Lay za 80$ po @1,9 gdzie zobowiązanie wynosi 72$ to zabraknie mi funduszy?:) Pytam ponieważ zrobi się green na dany typ a reszta zakładu rozliczy się po 0.

Odnośnik do posta

Nie,nie zabraknie ci funduszy,można powiedzieć że zobowiązanie jest brane z wygranej jaka jest po postawieniu back,"odzyskaną"w ten sposób stawkę mozna inwestować dalej a zysk/strata jest rozliczony po rozstrzygnięciu zdarzenia.

Odnośnik do posta

Dzięki Sonda, o taką odpowiedź mi chodziło:) Tak też myślałem ale nie byłem do końca pewny i przy wysokich kursach inwestowałem w back mniej kasy żeby mi na lay nie zabrakło. Dobrze że tak jest bo inaczej trzeba by było mieć duże zaplecze gotówki grając kursy na rynek np. CS. Pozdrawiam.

Odnośnik do posta
  • 3 months later...
...Jeśli ktoś może niech poda krok po kroku przykład zawierania zyskownej transakcji back a potem lay i na odwrót ( lay a potem back). Mój post może wzbudzić śmiech u niektórych ale ja naprawdę jestem zielony i aby przystąpić do gry chcę mieć dobre podstawy...

Pozdrawiam

Gorąco pozdrawiam wszystkich użytkowników! Miło Was poznać. Mój pierwszy post na forum, i podobnie jak Kolega "nie łapię" podstaw. Rozumiem zagadnienia back i lay, grę na back, od której pobrana zostanie prowizja. Niestety nijak nie rozumiem specyfiki handlu kursem...

Licząc na Wasze doświadczenie prosiłbym o wyjaśnienia (łopatologiczne) na przykładach poniżej:

Mam 100E (może śmieszna kwota, ale na naukę w sam raz) i trzy przypadki:

1. Man Utd - Man Cty, zagrałem dzień przed meczem MU back po kursie 2,10 za 5E. 15 minut przed spotkaniem kurs na back MU spadł do 1,78. Co zrobi dobry trader?

2. To samo spotkanie, kurs 2,10 za 5E, jednak w tym przypadku kurs na gospodarzy urósł do 2,25...

3. Kurs nie uległ zmianie (domyślam się, że jest małe zainteresowanie meczem), jednak rozmyśliłem się i chciałbym się wycofać. Kursy na back: X 3,90, na MCty 3,70.

Podałem przykład meczu, który by uchodził za hot w ofercie. Czy rynek 2k-9k GPB jest statystycznie warty spekulacji? Mniejsza kwota zakładu stanowiłaby większy procent rynku... Nie wiem czy dobrze kombinuję...

Z racji, że stronę odkryłem dopiero wczoraj mam uwagę do administratorów: ciągle przybywa nowych, a artykuły dla początkujących na głównej w większości przypadków utraciły wsparcie graficzne i w moim przypadku są mało czytelne. :(

Odnośnik do posta

Witamy Cię w naszej "rodzinie"!

Co do pytań:

1. Man Utd - Man Cty, zagrałem dzień przed meczem MU back po kursie 2,10 za 5E. 15 minut przed spotkaniem kurs na back MU spadł do 1,78. Co zrobi dobry trader?

Sprzeda zakład

2. To samo spotkanie, kurs 2,10 za 5E, jednak w tym przypadku kurs na gospodarzy urósł do 2,25...

Sprzeda zakład ze stratą. pamiętaj że dobry trader umie akceptować kolor czerwony.

3. Kurs nie uległ zmianie (domyślam się, że jest małe zainteresowanie meczem), jednak rozmyśliłem się i chciałbym się wycofać. Kursy na back: X 3,90, na MCty 3,70.

Sprzedaje. Jeżeli kurs nie uległ zmianie, rynek zamkniesz na 0.

Z racji, że stronę odkryłem dopiero wczoraj mam uwagę do administratorów: ciągle przybywa nowych, a artykuły dla początkujących na głównej w większości przypadków utraciły wsparcie graficzne i w moim przypadku są mało czytelne. :(

Jesteś nowy, dlatego za pewne nie wiesz, że w ostatnich tygodniach przechodziliśmy małą reorganizację. Al e już cię uspokajam. Trwają prace nad kilkunastoma poradnikami dla początkujących, w których poznasz aspekty i tajniki gry na giełdzie zakładów sportowych.

Poza tym na forum jest całkiem spora grupa osób, która chętnie ci pomoże w stawianiu pierwszych kroków na Betfair.

Odnośnik do posta

Dzięki Zicoo za szybką odpowiedź i miłe powitanie. Uspokoiłeś mnie trochę obietnicą poradników. Niestety (dla Was) pytanie rodzi pytanie. Padła podpowiedź w pierwszym przykładzie sprzedać... Za tyle, za ile się go nabyło? I już nie dręczę. ;)

Odnośnik do posta
Padła podpowiedź w pierwszym przykładzie sprzedać... Za tyle, za ile się go nabyło?

Nie. Kupiłeś po 2,10, sprzedaj po 1,78! W przykładzie masz Real, ale to nie ma znaczenia. Jeżeli taka sytuacja miałaby miejsce, to bez względu na końcowy wynik spotkania wygrywasz 0,85

skrin

Odnośnik do posta

Dzięki screen mi wszystko wyjaśnił. Domyślam się, że 2,10 i 1,78 to kursy z mojego przykładu, bo w ofercie back Realu powiedzmy wziąłbym back 1,83 i musiałbym czekać na spadek kursu, by zagrać (in hope) na lay Real po kursie niższym, za wyższą stawkę.

Znowu THX Zicoo, za cierpliwość. :)

Udanego dnia.

Odnośnik do posta
Dokładnie ;). Nie ma problemu. W razie pytań pisz śmiało.

Chciałeś to masz. :)

Dzięki Tobie wiem jak tradeować. Zauważyłem też, że nie starczy by kurs na lay spadł poniżej mojego backa...

Pewien problem stanowi jeszcze dla mnie uśrednienie zysku przy zamykaniu trade`a. Póki co pomaga mi kalkulator, w live liczą się sekundy, i nie wyrobię się... w końcu.

Czy jest jakiś tool idący z pomocą?

Gdy gram back i idzie po myśli spoko, zwykłe granie. Spada kurs gdy pogrywam lay za tą samą stawkę z jednej strony mam zwrot, z drugiej win... Na proporcje nie ma zbytnio czasu...

Trochę motam, ale domyślacie się pewnie o co mi chodzi...

Odnośnik do posta
Czy jest jakiś tool idący z pomocą?

kolego na forum jest cały dział poświęcony oprogramowaniu :-) nie wiem jak jeszcze na niego nie natrafiłeś. 90% graczy używa Geeksy, prosty i darmowy. W sam raz do nauki. Poczytaj w dziale o tym oprogramowaniu, czym się to je i tak dalej. Jeśli będziesz miał pytania to załóż temat z pytaniem w dziale z oprogramowaniem albo pytaj tutaj :-)

Odnośnik do posta