Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

5x Back CS

Promowane odpowiedzi

Niestety w swoim rozumowaniu popełniasz bardzo duży błąd, ale nie obrażaj się większość go popełnia

jeżeli w danej lidze częstotliwość występowania WYNOSIŁA 10% ( nie wynosi jak napisałeś tylko wynosiła) np. na podstawie ostatnich 100 spotkań

to w następnych 100 może wynieść np. 12 % albo 8% lub jeszcze gorzej np. 14% lub 6%

jeżeli jakaś drużyna zremisowała 0;0 to szansa że zremisuje następny nie jest jak napisałeś 2 czy 3 %

ale np. 14 % bo ten jeden mecz już się odbył , a następny dopiero będzie

Jeżeli jakaś drużyna miała serię 10 underów 2,5 pod rząd to akurat z tej statystyki nie wynika nic ,a już na pewno nic wartościowego

na przyszłość pozdro

Nie chce mi się z Tobą dyskutować, bo to co piszesz jest nielogiczne.

Odnośnik do posta

a tak w temacie tej statystyki z przeszłości, proste zadanie

W pewnej bramkostrzelnej lidze średnia 6 bramek na mecz spotkały się dwie idealnie wyrównane drużyny

W lidze tej na ostatnich 100 rozegranych spotkań 50% zakończyło się remisami, a dodatkowo obydwie miały serię

ostatnich 3 meczy remisowych. Pytanie? Jakie jest prawdopodobieństwo że mecz tych drużyn zakończy się wynikiem remisowym?

Wiesz jaka jest odpowiedz?

Niestety tylko 16,6%

Odnośnik do posta

Wtrące swoje 3 grosze. Moim zdanie statystyki są po to by ułatwić wybór. Jeśli np 5 meczy z rzędu kończyło sie wynikiem innym niż 0-0 to wiadomo że 6 spotkanie wybierzemy np do metody LTD niż gdyby te 5 meczy z rzedu skończyło sie wynikiem 0-0. Wszystkie systemy jakie są do tej pory, metody grania powstawały na bazie statystyk. Co nie znaczy że sie tak stanie bo odpowiedzialnośc my ponosimy i to jest tak naprawde wróżenie że 6 mecz spełni sie na podstawie poprzednich 5. dziekuje.

Odnośnik do posta
Napisano (edytowane)

Juventus 21 meczów bez porażki, szansa na porażkę w następnym meczu jest taka sama jak na wgraną, prawda?

Real Madryt seria 9 meczów bez porażki na wyjeździe, szansa na zwycięstwo na wyjeździe jest taka sama jak na przegraną?

nagle patrzenie na statystyki staje się uzasadnione?

Edytowane przez endrju
Odnośnik do posta

Juventus 21 meczów bez porażki, szansa na porażkę w następnym meczu jest taka sama jak na wgraną, prawda?

Real Madryt seria 9 meczów bez porażki na wyjeździe, szansa na zwycięstwo na wyjeździe jest taka sama jak na przegraną?

nagle patrzenie na statystyki staje się uzasadnione?

Nie tylko Ty z nich wyciągasz fałszywe wnioski

Odnośnik do posta

najpierw piszesz , że wybierasz druzynę która ma serię np. 5 underów , a chwilę póżniej sam sobie zaprzeczasz pisząc ,że takie prawo serii nie istnieje bo skoro zdarzyło się 0;0 to drugi raz nie będzie, przeanalizuj swój tok myślenia. Ja nie jestem przeciwnikiem twojej strategii, ani statystyk. A te przykłady Realu i Juve to nie za bardzo rozumiem

Odnośnik do posta

najpierw piszesz , że wybierasz druzynę która ma serię np. 5 underów , a chwilę póżniej sam sobie zaprzeczasz pisząc ,że takie prawo serii nie istnieje bo skoro zdarzyło się 0;0 to drugi raz nie będzie, przeanalizuj swój tok myślenia. Ja nie jestem przeciwnikiem twojej strategii, ani statystyk. A te przykłady Realu i Juve to nie za bardzo rozumiem

zakładasz, że wystąpienie i niewystąpienie danego zdarzenia ma takie samo prawdopodobieństwo, ja zakładam że gdy 5x z kolei dane zdarzenie wystąpi, w 6 razie prawdopodobieństwo że wystąpi ponownie jest większe.

jedno 0:0 to inna historia, zakładam prawo serii dla kilku wyników underowych a nie dla jednego wyniku

Odnośnik do posta

Ja bym podchodził odwrotnie...czyli np. jak bym wiedział, że dana drużyna remisowała 3 ostatnie spotkania, bo prędzej uważałbym, że kolejnego nie zremisuje.

Tyle ile głów-tyle interpretacji, dlatego gram pre :D

Odnośnik do posta

I właśnie to jest ten błąd , i nie ja tak uważam tylko tak jest jak 2x2 jest 4 . Wystąpienie i nie wystąpienie danego zdarzenie nie ma takiego samego prawdopodobieństwa tylko ma własne określone prawdopodobieństwo wystąpienia. np 0.6 i 0.4 i to że wcześniej coś wystąpiło 5 razy to w szóstej próbie nic się nie zmieni dalej będzie 0,6 i 0,4 . Dokładnie tak jak w rzucie monetą gdzie jest 0,5 i 0,5

Jeżeli wcześniej rzucisz 5 orłów to w szóstej próbie masz dalej 0.5 na 0,5 , a dodatkowo żeby było weselej im dłużej będziesz rzucał tym dłuższe serie orłów. No chyba że ktoś np. trochę zepsuł tą monetę , nawet nie celowo , powiedzmy że się starła. Ten który prowadzi grę o tym nie wie , więc wystawia dalej kurs 2 na orła , a TY siędząc w przeszłych statystykach to odkrywasz , ustalasz własne prawdopodobieństwo np. 0.6 - Czy to możliwe? oczywiście , ale niestety nie takie proste jak ci się wydaje , a w sumie ten co ustala tą grę to tez patrzy w te statystyki i będzie te kursy korygował .Kto będzie z was lepszy ten wygra . pozdro myślę że wyjasniłem

Odnośnik do posta

Drużyna w swoich wszystkich 6-8 meczach łapie się do strategii to rzeczywiście nic nie znaczy.

Gdybym był w 100% pewien że nie padnie 0:0 nie dałbym nawet zabezpieczenia a jak widziałeś dałem, ile razy widziałeś 2x z rzędu 0:0 u siebie w domu? Gdy dla danej ligi częstotliwość występowania 0:0 wynosi 10% ile wynosi prawdopodobieństwo dwóch 0:0 pod rząd? 1%? Dla zespołu underowego może 2-3%, wystarczająco aby wnioskować że nie zdarzy się.

Jeśli drużyna ma serię 10 meczów under 2,5 to oznacza 50/50 szans w jedenastym meczu, prawda?

Nie wiem czy wiesz ale w prognozowaniu wykorzystuje się dane statystyczne z PRZESZŁOŚCI

Skoro mówimy nie o tradingu a zwykłym obstawianiy to warto pamiętać że w teori prawdopodobieństwa każda próba jest niezależna ! np. rzuczamy 10 razy monetą, i już wyrzuciliśmy 9 razy pod rząd reszke, to nie znaczy że za 10 razem są dużo mniejsze szanse na ponowne wyrzucenie reszki, to cały czas 50/50. W danej próbie to jest zawsze 50/50. A jeśli chodzi o cały 10-krotny ciąg zdarzenia "reszka" to oczywiście prawdopodobieństwo takiej jest dużo mniejsze - ale przecież ty nie grasz progresji - całego ciągu zdarzeń.

Ja wiem że intuicyjnie - chce sie wierzyć w to że znowu 0:0 nie wypadnie, ..ale taki tok myślenia jest mocno chybiony. Lepiej przy testowaniu strategi trzymać sie sztywno zasad i nie wypaczać wyników (dając tylko ubezpieczenie czy coś) - strategia ma działać długo terminowo i zawsze na tych samych (a nie każdo razowo podrasowanych) zasadach.

Nie mniej jednak życzę powodzenia, mnie osobiście bardziej interesowałyby kryteria doboru zespołów, myśle że jeden sezon wstecz, to troche za mało żeby mówić o "statystyce"

Odnośnik do posta

18.02

Crystal Palace - Watford

Marseille- Valenciennes

Estoril- Freamunde

Naval- Aves

19.02

Bordeaux - Lyon

St Etienne - Rennes

Giannina - Artomitos

Panaitolikos - Leviadiakos

Beleneses - Portonense