Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Proszę o inf dotyczące zakładania konta w UK

Promowane odpowiedzi

Witam...

Moje pytanie odbiega trochę od samego w sobie tradingu, ale zauważyłem, iż sporo użytkowników mieszka na stałe w UK więc może będą w stanie mi pomóc. Chciałbym właśnie prosić te osoby o udzielenie mi kilku informacji związanych z założeniem konta bankowego w UK.

1.

Jestem obywatelem Polski. Powiedzmy, że postanawiam wyjechać do UK. Wynająć sobie tam jakieś lokum i mieszkać. Ciekaw jestem jakie wymagania muszę spełnić aby założyć w tamtejszym banku konto ?

2.

Powiedzmy, że zamierzam tam zajmować się także tradingiem. Z tego ci mi wiadomo (a moja wiedza odnośnie zasad prawnych w UK jest uboga) to jest to w pełni legalne. Powiedzmy więc, iż wypłacam sobie pieniądze z Betfair na konto UK (które tam założyłem). Co z tymi pieniędzmi się dzieje?? Jeżeli muszę od nich zapłacić podatek to w jaki sposób się to odbywa i kto to egzekwuje??

3.

Czy fakt, iż mam konto BF zarejestrowane na miejsce zamieszkania w Polsce i tutaj od pewnego czasu je używam, będzie kolidował z moim nowym miejscem zamieszkania, nową lokalizacją ip miejsca z którego będę się logował lub z kontem bankowym założonym tam w UK ???

4. Ostatnie !!! Trochę z innej beczki ale może ktoś będzie wiedział akurat.

W Polsce funkcjonuje coś takiego jak BIK. Zawarte są tam wszelkie informacje o twoich zobowiazaniach. Czy zakładając konto w UK, ta informacja jest przekazywana do jakichś instytucji w Polsce?? Krótko mówiąc, czy fakt iż założyłem konto w banku UK zostanie zgłoszony do jakiejś instytucji w PL... Wie ktoś może jak to wygląda??

Z góry dzięki za wszelkie komentarza.

Pozdrawiam

Edytowane przez proboszcz
Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jestem w Uk od pol roku. Konto bez problemu. Z wynajmem mieszkania juz gorzej.: patrza jak na debila(gambling?-oj nie dobrze...) i trzeba placic do przodu- albo dobrze trafic- najlepiej jak najmniej l

... jezeli moge ... znalezine na forum . Pytanie brzmialo czy osoba pracujaca moze dorabiac i ile trzeba placoc za gre na gieldzie ... System podatkowy jest łaskawy dla drobnego inwestora

NIe jestem pewny czy cos do nich pisac(po cichu licze, ze mi to bokiem przejdze- bo przeciez gdzies tam jest napisane, ze gambling jest jest tax free). Nie wiem czy sie ktos dowie co robie- nigdzie pr

Jeszcze jedno pytanie...

Czy mając konto zarejestrowane na miejsce zamieszkania w PL, będę mógł dokonywać wpłat i wypłat z/na konto bankowe w UK zarejestrowane zapewne na miejsce zamieszkana w UK ??

Odnośnik do posta

Zamieszczę odpowiedź jednego z naszych userów z wymiany privów:

Nie ,nic nie musisz zglaszac .Wszystko jest legalne ,kazde przeplywy na Twoim koncie -na kazdej High Street bet-shopow masz co najmniej kilka ,a przeciez wiekszosc firm ma siedzibe w Anglii.

Problem tylko polega na tym ,ze Twoj dochod nie moze byc Twoim jedynym czy glownym dochodem .

Ja np. place podatek od pracy(podobnie jak w PL-podatek dochodowy i skala podatkowa) i podatek od forexu (firm forexowych -podatek od capital gains ) i to moja ksiegowa klasyfikuje jako moj glowny dochod .

Spreadbetting (a wiec np.Betfair i firmy quasiforexowe(np.tradefair.com)) jest zwolniony -tu moja ksiegowa ostrzegla mnie ,zeby moj dochod z tej dziedziny nie przewyzszal tego powyzej .

Tutaj znalazlem cos co moze Ci troche rozjasni (domyslam sie ,ze z angielskim nie masz problemu):

http://www.financial...m/Tax-free.html

Dlatego wielu traderow ,ktorzy zrezygnowali z pracy robi te kursy ,czy rozklada dochod na kilka ,kilkanascie kont .

Deklarowanie sie jako proffessional trader prowadzi prosto Inland Revenue .

Mam nadzieje ,ze to Ci troche rozjasni . Mysle ,ze tak dlugo jak dlugo nie bedziesz sie rozliczal w UK z podatkow nikt Cie nie bedzie pytal o operacje na rachunku bankowym ,chyba ,ze beda tam rzeczywiscie jakies kolosalne przeplywy ,a nawet jak bedziesz sie rozliczal tutaj cos bedziesz musial nabroic ,zeby sie Toba zainteresowali .

Dopiero przy jakiejs kontroli poprosza Cie o rachunek bankowy .Rozliczajac sie tutaj warto ,tak jak ja skorzystac z biura rozliczeniowego (nie prowadzonego przez Polakow) wowczas prawodlowosc oni biora na siebie .

Dodając od siebie: Nie musisz mieszkać w UK, aby założyć konto, ale musisz to zrobić osobiście. Wchodzisz z ulicy i jako obwytael UE - zakładasz. Twój adres zamieszkania podany w profilu na Bf, nie wpłynie negatywnie na to gdzie chcesz robić wypłatę.

Odnośnik do posta

Witam...

Moje pytanie odbiega trochę od samego w sobie tradingu, ale zauważyłem, iż sporo użytkowników mieszka na stałe w UK więc może będą w stanie mi pomóc. Chciałbym właśnie prosić te osoby o udzielenie mi kilku informacji związanych z założeniem konta bankowego w UK.

1.

Jestem obywatelem Polski. Powiedzmy, że postanawiam wyjechać do UK. Wynająć sobie tam jakieś lokum i mieszkać. Ciekaw jestem jakie wymagania muszę spełnić aby założyć w tamtejszym banku konto ?

2.

Powiedzmy, że zamierzam tam zajmować się także tradingiem. Z tego ci mi wiadomo (a moja wiedza odnośnie zasad prawnych w UK jest uboga) to jest to w pełni legalne. Powiedzmy więc, iż wypłacam sobie pieniądze z Betfair na konto UK (które tam założyłem). Co z tymi pieniędzmi się dzieje?? Jeżeli muszę od nich zapłacić podatek to w jaki sposób się to odbywa i kto to egzekwuje??

3.

Czy fakt, iż mam konto BF zarejestrowane na miejsce zamieszkania w Polsce i tutaj od pewnego czasu je używam, będzie kolidował z moim nowym miejscem zamieszkania, nową lokalizacją ip miejsca z którego będę się logował lub z kontem bankowym założonym tam w UK ???

4. Ostatnie !!! Trochę z innej beczki ale może ktoś będzie wiedział akurat.

W Polsce funkcjonuje coś takiego jak BIK. Zawarte są tam wszelkie informacje o twoich zobowiazaniach. Czy zakładając konto w UK, ta informacja jest przekazywana do jakichś instytucji w Polsce?? Krótko mówiąc, czy fakt iż założyłem konto w banku UK zostanie zgłoszony do jakiejś instytucji w PL... Wie ktoś może jak to wygląda??

Z góry dzięki za wszelkie komentarza.

Pozdrawiam

1

Wchodzisz do banku z ulicy i zakładasz konto, mówisz że właśnie przyjechałeś i masz paszport ze sobą. Często chcą jakiś dokument od Cibie potwierdzający Twój adres pobytu. Cokolwiek, coś co przyszło na Twoje nazwisko na dany adres w UK. (w UK nie ma formalnie nic takiego jak miejsce zameldowania - nie ma obowiązku meldunkowego) . Ale jak właśnie przyjechałeś i nie masz żadnych rachunków ani nic co by mogło przyjść do Ciebie to np w banku HSBC mają takie konto jak HSBC passport dla ludzi którzy właśnie przyjechali. w pełni funkcjonalne konto bez opłat z dostępem online itd... normalnie - pełna funkcjonalność tak jakbyś sie spodziewał po poważnym banku.

2

Normalnie mówisz że zajmujesz sie profesjonalnie grą na giełdzie (makler giełdowy - samozatrudniony) i dopóki odprowadzasz NI i płacisz podatek od tego co Ci tam wpływa na to konto, to nie ma żadnego problemu, rozliczasz sie sam lub księkowy (zalecany) z tamtejszym urzędem podatkowym, ogólnie nikt sie nie czepia bo tamka forma zarobkowania jak najbardziej jest legalna

3.

Nie widzę związku z tymi dwoma rzeczami, żadnego kolidowania być nie powinno - to w niczym nie przeszkadza gdzie masz konta zarejestrowane.

4

Sam fakt założenia konta nie zostanie zgłoszony nigdzie - ale tamtejszy urząd podatkowy z polskim współdziałają i jeśli w UK mówisz że rozliczasz sie w PL a w PL że rozliczasz sie w UK, to oni to zweryfikują ! :) mi gdzieś tam 7 funtów znaleźli nie rozliczone , i o dziwo polska skarbówka sie do mnie odezwała a nie angielska, W moim przypadku nie mieli racji, bo ta kasa była rozlicozna ale nie chciało mi sie wypełniać tych papierków, dostarczać dowód z UK, ani gadać z panią w Polsce w urzędzie skarbowym... było krótko... to ile ten podatek od tych 7f co to niby nie rozliczone... 6.707zł ... dobra to gdzie jest kasa - 6.70zł i prosze sie odjebać.

.

Odnośnik do posta

Wielkie dzięki za wyjaśnienie.

A jeżeli chciałbym tam także podjąć pracę i tam się już ze wszystkiego rozliczać, to muszę informować Polski US o tym czy US UK już ich sam poinformuje ??

Odnośnik do posta

Wielkie dzięki za wyjaśnienie.

A jeżeli chciałbym tam także podjąć pracę i tam się już ze wszystkiego rozliczać, to muszę informować Polski US o tym czy US UK już ich sam poinformuje ??

Te urzędy współpracują ze sobą, nikogo nie musisz informować , zwłaszcze teraz po abolicji podatkowej. skłądasz tylko raz w polskim urzeędzie skarbowym Pit zerowy i mówisz że nie zarobkujesz w PL tylko w UK i tam sie rozliczasz z podatku, ale nie musisz robić nawet i tego ... oni już sie tam dowiedzą :)

Odnośnik do posta

Dzięki wielkie... To może ostatnie już pytanko i temat zamknięty...

W jakich jeszcze krajach można legalnie korzystać z BF ???

Wiem że we Francji i Niemczech nie połączysz się nawet ze stronką.

Odnośnik do posta

Tak, tylko w Czechach straci na przewalutowaniu i to podwójnie. Obiło mi się o uszy, że w Niemczech każdy land ma swoje regulacje odnośnie hazardu w necie. Na pewno warto rozważyć założenie konta właśnie w GER i SVK, ze względu na walutę. Wie ktoś może jakie tam prawo dotyczące zakładów w sieci albo posiada tam konto? Co do US, to na pewno nie polecam zakładać kont z oprocentowaniem, bo podatki z tego spływają do naszego kraju i urzędasy wiedzą gdzie i co mamy.

Odnośnik do posta
  • 3 months later...

Jestem w Uk od pol roku. Konto bez problemu. Z wynajmem mieszkania juz gorzej.: patrza jak na debila(gambling?-oj nie dobrze...) i trzeba placic do przodu- albo dobrze trafic- najlepiej jak najmniej ludzi w mieszkaniu bo inernet jest wtedy dzielony. Najgorsza kwestia to podatki. Ja nie wiem czy juz nie narobilem sobie problemu. Cala kasa laduje na konto, ale nie skladam zadnych informacji do HMRC i PL US. Wiec troche sie spodziewam problemow. Ogolnie nie jest to takie proste jak myslalem przed wyjazdem( ze wzgldedu na to, ze nie moze to byc Twoj jedyny dochod i problemy z wynajmem mieszkania- trader jest troche jak sprzataczka, albo gorzej))- tak sie obczytalem. Jak jest w praktyce i jak Oni sciagaja za to jesli nic nie robisz a kasa tylko z betfair to nie wiem. Ale pewnie sie przekonam :(

Edytowane przez tricola
Odnośnik do posta

oczywiscie, ze moze byc Twoj jedyny dochod - po to rejestrujesz sie jako Gambler i placisz podatki jak od normalnie wykonywanej pracy. Pisz pisma - byc moze kare dostaniesz mniejsza. Zaleglosci do zaplaty jakie bedziesz musial uregulowac to caly nalezny podatek plus kara - moze byc kilka k nawet. US w PL Cie nie obchodzi bo tam nie mieszkasz i ni etam sie rozliczasz.

PS: a nawiasem mowiac jak sie dorobiles 7 minusow :D

Odnośnik do posta

NIe jestem pewny czy cos do nich pisac(po cichu licze, ze mi to bokiem przejdze- bo przeciez gdzies tam jest napisane, ze gambling jest jest tax free). Nie wiem czy sie ktos dowie co robie- nigdzie przeciez nie jestem zarejstrowany(jesli chodzi o podatki to pewnie jak zaplace pierwszy raz to sie zniechece do betfair- juz powoli zaczynam myslec o czyms innym bo ilosc oplat jaki sie dzis placi przerasta wyobrazenia-jade narazie na 20%PC, alnie niedlugo 40% i co mam placic 40% i jeszcze income tax od tego 35%?

A po drugiej strtonie niejasnosc przepisow- Wszystka kase którą macie to jest BRUDNA- wszyscy traderzy-no (moze poza paroma ktorzy w uk maja prace i dogrywaja na bf) z punktu widzenia panstwa, ludzi przestepcami. I nie chce nikogo zniechecac, ale sam sie tak czuje. Kasa brudna, auta nie kupisz. O mieszkaniu zapomnij

A matematyka jest prosta:

-musze zarobic 160000 na betfair(z oplatami 40%), zeby miec 100000 na koncie,

a jesli mialbym placic income tax od tego to zostanie mi 65000. czyli 160000 robie na betfair i moje jest 65 000. Robilbys ?!

(mam coraz wieksze watpliwosci czy nie dac sobie spokoju i przestac za tym gonic(a mam z tego niezla kase)- nie wiem czy na studia lepiej nie isc(Dodam, ze jedne studia juz mam-licencjat) niz robic na to wszystko- to tak prywatnie troche...)

ps minusy za moj temat"co gdzie isc w uk i gdzie zarejstrowac"- minusy mam gdzies ;)

Cycu nie zarobie, ale jeszcze troche zycia przedemna i nie wiadomo co zycie przyniesie. Betfair to nie jedyna dochodowa rzecz na ziemi. Ludzie maja takie pieniadze i robia inne rzeczy.

Edytowane przez tricola
Odnośnik do posta

hmm to o ladne kwoty tutaj chodzi. Faktycznie w takim razie moze lepiej do nich nie pisz. jak Cie zlapia i tak zaplacisz kare wiec po co sie wychylac. Jesli Cie opodatkuja tak jak piszesz to juz lekka masakra jest - no coz tak bf dba o swoich. Z drugiej strony gdzie tak latwo zarobisz tyle kasy? Po studiach? :D

Odnośnik do posta

Rozmawialem kiedys na ten temat z tradesharkiem ktory jest przeciez anglikiem, co mam zrobic oraz gdzie isc z tym wszystkim. Powiedzial nie placi za to zadnych podatkow bo jest to tax free, oraz ze sie zarejestrowal jedynie w jobcentre, jest klasyfikowany jako selfemployed i co miesiac placi national insurance contributions czy jakos tak to sie nazywalo. Jeszcze dodal ze nie wie jak jest z rezydentami bo powiedzialem ze jestem Polakiem, ale jak jestesmy w unii to pewnie tak samo. tyle...

Skontaktuj sie z jakims prawnikiem...

Odnośnik do posta

Income taxes do not apply to gambling winnings; otherwise the IR would have to give an allowance on the losses, which as we all know is going to be the bigger number!

However if your hypothetical gambler had a trade, ie was selling tips or acting as a bookkeeper, this would be liable to normal taxes.

James Smith

Chartered Accountant

www.uktaxshop.co.uk

01284 764436

wiecej tu

http://www.taxationweb.co.uk/forum/professional-gambler-income-tax-t1201.html

Edytowane przez cycu20021
Odnośnik do posta