Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Proszę o inf dotyczące zakładania konta w UK

Promowane odpowiedzi

no wlasnie oni traktuja trading jak gambling. Nawet jak mialem auto zastepcze i papiery do podpisania byl akapit w umowie, ze oswiadczam, ze nie jestem m. in. profesjonalnym gamblerem. O tradingu ani slowa.

W sumie tak jak Zajcu pisze - skontaktuj sie z jakims dobrym ksiegowym.

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jestem w Uk od pol roku. Konto bez problemu. Z wynajmem mieszkania juz gorzej.: patrza jak na debila(gambling?-oj nie dobrze...) i trzeba placic do przodu- albo dobrze trafic- najlepiej jak najmniej l

... jezeli moge ... znalezine na forum . Pytanie brzmialo czy osoba pracujaca moze dorabiac i ile trzeba placoc za gre na gieldzie ... System podatkowy jest łaskawy dla drobnego inwestora

NIe jestem pewny czy cos do nich pisac(po cichu licze, ze mi to bokiem przejdze- bo przeciez gdzies tam jest napisane, ze gambling jest jest tax free). Nie wiem czy sie ktos dowie co robie- nigdzie pr

Ciekawy temat. Sam od jakiegoś czasu zastanawiam się poważnie nad wyjazdem do UK.

Jak to jest z tym samozatrudnieniem w UK. Czy płacąc to ubezpieczenie będzie wszystko Ok?

Odnośnik do posta

no tak - masz firme 1osobowa - jestes jej dyrektorem, pracownikiem itp itd. Musisz oplacac sobie skladki oraz zaplacic podatek od tego co zarobisz (pomniejszony o koszty - paliwo, wynajem domu bo to przeciez Twoje biuro. Tu ciekawostka jesli wynajmujesz 3 sypialniowy dom to mozesz rowniez odliczyc 33% od rachunkow. Koszty to takze nowy komputer czy monitor. A wiec raz do roku udajesz sie do ksiegowego, ten dodaje, odejmue i mnozy cyferki i masz tyle i tyle do zaplaty na Krolowa.

Sytuacja kiedy masz "normalna" prace jest troszke inna. Tu nie jestem pewien ale powoli zblizam sie do momentu kiedy i ja sie tym bede musial zainteresowac. Jesli zarabiasz mniej na tradingu niz w tej normalnej to jestes tax free (?). Jesli przekroczysz kqwote rocznych zarobkow to juz musisz sie tez z tego rozliczac. Tu tez prosilbym kogos o wyjasnienie. Chodzi oczywiscie o fx.

Odnośnik do posta

"no tak - masz firme 1osobowa - jestes jej dyrektorem, pracownikiem itp itd. Musisz oplacac sobie skladki oraz zaplacic podatek od tego co zarobisz (pomniejszony o koszty - paliwo, wynajem domu bo to przeciez Twoje biuro. Tu ciekawostka jesli wynajmujesz 3 sypialniowy dom to mozesz rowniez odliczyc 33% od rachunkow. Koszty to takze nowy komputer czy monitor. A wiec raz do roku udajesz sie do ksiegowego, ten dodaje, odejmue i mnozy cyferki i masz tyle i tyle do zaplaty na Krolowa."

Ty chyba zartujesz? odliczanie? :) pierwsze slysze. Gdzie Ty to naczytales?

Brzmi jak totalna bzdura, abstrakcja, science fiction

Bylem w Job centre. Mowie,ze chce byc self employed. oni do mnie. Nie mozesz bo gambling to nie jest zawód. A jak im powiesz trader to płać income tax. Taka moja wiedza. Ja wnioskuje, ze traderzy sa self employed, ale w innym zawodzie. Sprzedają cos itp. Ale nie trading. Pozdro

Edytowane przez tricola
Odnośnik do posta

no tak... ale bylem w HMRC(ich urzad skarbowy) mowie co robie. Bylem w Job centre plus mowie i co? NIe jest tak prosto jak myslisz. To nie jest tak ze Uk to jest raj, przyjezdzasz i wszystko na dloni. Trading na betfair to dla nich egzotyka. A to, ze tak jak piszesz powinno byc(z komputerami itd to ja wiem. Ale tak nie jest) Nie ma zawodu trader na betfair. Po prostu rozliczas sie z ich Urzedem skarbowym i wpisujesz inne zrodlo i Ci wala 35%. Takie sa tu zasady i wtedy sobie mozesz isc po dom i samochod. Ale Czy jest ktos kto to placi? 20,40% na betfair i potem jeszcze 35%?

Da sie to zrobic tylko z dorywcza, inna praca i dorabiac na betfair(z tego co ja wiem to wtedy mozna wygrywac sporo)... trzeba pracowac i wtedy legal. Ja teraz ide w ta strone. Po 5 latach do pracy :(

Edytowane przez tricola
Odnośnik do posta

Ok. A jak wygląda sytuacja jaką przedstawił Cycu kilka postów wyżej. Jeżeli pracujesz i grasz na giełdzie. I powiedzmy dwoje dochodzy z giełdy przekroczą twój zarobek z pracy. Powiedzmy dosyć znacząco.

Odnośnik do posta

chyba najlepiej jest sie skontaktowac tutaj

z ciekawosci skrobne maila i sie dowiem co i jak

James Smith

Chartered Accountant

www.uktaxshop.co.uk

01284 764436

Edytowane przez cycu20021
Odnośnik do posta

Ja się podłączę ze swoim pytaniem. Załóżmy że ktoś pojedzie do UK i będzie tam handlował, zarabiał i płacił od tego podatek. Czy po przyjeździe do Pl będzie mógł legalnie wydawać takie pieniądze np na samochód, nieruchomości?

Odnośnik do posta

Jak sie tu przyjezdza musisz byc dobry. ja place za pokoj 300 GBP jedzenie, drugie 200,300. Gbp na mc. Rocznie 6000-7000 GBP jesli taka kase wygrywasz okay. Ale jesli wygrywasz ja to musisz placic premium charge 20%. Po wygranej jesli bedzie to tylko Twoje zrodlo utrzymania polecisz do HMRC i podasz im w zakladce"other income" dochod i chyba ten ten schemat(znalazlem go przed chcwila- nie gwarantuje ze jest dobry:

• 10% on taxable income from $0 to $8,700, plus
  • 15% on taxable income over $8,700 to $35,350, plus
  • 25% on taxable income over $35,350 to $85,650, plus
  • 28% on taxable income over $85,650 to $178,650, plus
  • 33% on taxable income over $178,650 to $388,350, plus
  • 35% on taxable income over $388,350.

I jesli jest On dobry to moje poprzednie obliczenia nie sa takie straszne z tym 35% podatkiem bo jest On nie osiagalny

Ten prog 15% nie wyglada tak zle i mysle ze tyle jeszcze moglbym oddac(z drugiej strony szklg mnie trafia- nadchodzi mi 40% PC i do tego kolejne podatki) Jesli zarobilbym 160 000 oddaje 40% betfair i place 15% to zostaje ok 85000. No ale niech kazdy sobie wstawi swoje cyferki. Jest drugi sposob o ktorym glosno" jesli wygrane z zakladow, loterii, kasyn nie sa Twoim zrodlem dochodu-masz prace-zajecie to nie musizz odprowadzac podatku) I wtedy podobno da sie kupic nieruchomosc(tez pewnie kredyt i splacic go tym bo za ta kase prosto z betfair pewnie znowu problem- tak mysle)

Nie jest latwo i rozowo. nie tak ze siadam na kompa wygrywam i ide po kase. Są tu jak widać manewry i dalej kombinowanie...

PS sa na forum ludzie w UK prosze o poprawianie bledow mysleniowych!

schemat z tad:http://taxes.about.c...12-Tax-Year.htm

Edytowane przez tricola
Odnośnik do posta

... jezeli moge ...

znalezine na forum . Pytanie brzmialo czy osoba pracujaca moze dorabiac i ile trzeba placoc za gre na gieldzie ...

System podatkowy jest łaskawy dla drobnego inwestora, chociaż i poważniejszy inwestor/spekulant znajdzie metodę by oszczedzić na podatku.

Podatek od zysków kapitałowych – Capital Gain Tax ma limit kwoty wolnej od podatku 10100 funtów na osobę rocznie. Jeśli jest się w związku małżenskim, można część aktywów przepisać na druga polowe i w ten sposób małżeństwo może osiągnać zyski kapitałowe bez podatku do 20200 funtów rocznie.

Każda osoba powyżej 16 lat może otworzyć konto ISA, na które można wpłacić do 5340 funtów gotówki lub 10,680 funtów na konto ISA Stocks & Shares. Od oszczędności/zysków na koncie ISA nie płaci się podatku. Czyli wpłacamy 10,680 funtów, obracamy nimi w ramach konta ISA i wszystkie nasze zyski są wolne od podatku. Pieniądze można wypłacić z konta w każdej chwili, nie ma żadnych ograniczeń. Natomiast nie możemy wpłacić na konto więcej niż roczny limit. W ramach konta ISA możemy kupować akcje, fundusze, obligacje i produkty pochodne.

Spread betting sportowy i finansowy jest traktowany w UK jako hazard, a hazard nie jest opodatkowany. Wszystko co zarobimy idzie prosto do naszej kieszeni i nie musimy się z nikim dzielić. W przypadku strat, nie można ich odliczyć od zysków rozliczanych w ramach podatku CGT.

Te 3 opcje pozwalają nam w ciągu roku wpłacić do 10,680 funtów na konto ISA, zarobić 10100 funtów na innych produktach finansowych oraz zarabiając bez limitów korzystając ze spread bettingu. Podatek CGT wynosi 18% powyżej limitu wolnego od podatku, a następnie przechodzi w drugi próg 28%.

Odnośnik do posta

a orientuje sie ktoś moze jak to wygląda na Malcie?

ja mam taką sytuację że chce wypłacić sporą sumkę z BF i chciałbym założyć konto np w Anglii i tam przelać od razu pieniadze, z tym że bede siedział cały czas w Polsce. da sie załatwic wszystko przez internet? i czy bede mógł sobie kupić np autko, za te pieniądze, płacąc oczywiscie z angielskiego konta, no i czy urząd skarbowy w anglii sie nie przyczepi kiedy wypłaty z BF to bedzie mój jedyny dochód. no i jak to bedzie wyglądało w Polsce jeżeli wynajme mieszkanie czy kupie samochód to czy nasz US bedzie sie czepiał

Edytowane przez dżemor
Odnośnik do posta

Mam pytanie. Zapewne są tu osoby które mieszkają w np. UK i rozliczają się z dochodów z betfair. Chciałbym się dowiedzieć jak dokumentujecie wasze dochody z betfair. Betfair wie wysyła żadnych podpisanych dokumentów, że w danym roku zarobiliśmy tyle a tyle. W Polsce US żąda udokumentowania dochodów, że rzeczywiście zarobiliśmy taką sumę jaką deklarujemy, w innym krajach zapewne jest tak samo. W jaki sposób można to zrobić?

Odnośnik do posta