Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Strategia U2.5

Promowane odpowiedzi

szupes, przy strike rate = 90% jakie będzie ROI, albo yield w długim okresie?

Skoro 90% zdarzeń mamy na plus to w 10% jesteśmy stratni, czy te 10% nie będzie na tyle duże, że zniweluje nam zysk?

Jeśli gram za 2euro i oczekuję spadku powiedzmy 5 ticków (optymistycznie, nie zawsze da się ugrać 5 ticków w 10 minut) to na pojedynczej transakcji zarabiam 0,05 - 0,10 euro.

Jeśli szybko pada bramka stawiam back za 20 euro (dobrze zrozumiałem?) i czekam na spadek 3-4 ticków aby odrobić straty. Powiedzmy, że tutaj również udaje mi się zamknąć całą transakcję z zyskiem 0,05 - 0,1 euro.

Ale co, jeśli szybko padnie druga bramka? Jeśli zaczniemy ciąć straty będziemy w plecy, nie wiem jaki jest kurs na under 2,5 przy 2 bramkach w 10 minut, ale na pewno jest wysoki (około 8?) przy takim kursie sprzedając obydwa zakłady stracimy około 10euro (45% z sumy stawek).

Idąc tym tokiem, możemy policzyć sobie wartość oczekiwaną takiego systemu gry:

EV = 0,9 * (0,05) + 0,1 * (-10) = -0,96

wariant bardziej pozytywny:

EV = 0,9 * (0,1) + 0,1 * (-10) = -0,91

Na każdej transakcji jesteśmy średnio 91-96 centów w plecy, jeśli SR wyniesie 90% i nie popełniłem gdzieś błędu w rozumowaniu, ta strategia jest stratna. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

szupes, przy strike rate = 90% jakie będzie ROI, albo yield w długim okresie?

Skoro 90% zdarzeń mamy na plus to w 10% jesteśmy stratni, czy te 10% nie będzie na tyle duże, że zniweluje nam zysk?

Jeśli gram za 2euro i oczekuję spadku powiedzmy 5 ticków (optymistycznie, nie zawsze da się ugrać 5 ticków w 10 minut) to na pojedynczej transakcji zarabiam 0,05 - 0,10 euro.

Jeśli szybko pada bramka stawiam back za 20 euro (dobrze zrozumiałem?) i czekam na spadek 3-4 ticków aby odrobić straty. Powiedzmy, że tutaj również udaje mi się zamknąć całą transakcję z zyskiem 0,05 - 0,1 euro.

Ale co, jeśli szybko padnie druga bramka? Jeśli zaczniemy ciąć straty będziemy w plecy, nie wiem jaki jest kurs na under 2,5 przy 2 bramkach w 10 minut, ale na pewno jest wysoki (około 8?) przy takim kursie sprzedając obydwa zakłady stracimy około 10euro (45% z sumy stawek).

Idąc tym tokiem, możemy policzyć sobie wartość oczekiwaną takiego systemu gry:

EV = 0,9 * (0,05) + 0,1 * (-10) = -0,96

wariant bardziej pozytywny:

EV = 0,9 * (0,1) + 0,1 * (-10) = -0,91

Na każdej transakcji jesteśmy średnio 91-96 centów w plecy, jeśli SR wyniesie 90% i nie popełniłem gdzieś błędu w rozumowaniu, ta strategia jest stratna. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Chyba trochę inaczej to ma wyglądać ale być może ja się też gdzieś machnąłem.

Stawiając na under np 2.04 - 2E po bramce musimy ciąć straty czyli kurs idzie na under 2.5 gdzieś pod 4.5 czyli my tracimy ok 50% z naszego 2E. W tym momencie otwieramy drugą transakcję czyli back under 2.5 za 20E ale po kursie 4.5(w twoich wyliczeniach nie wziąłeś tego pod uwagę). W tym momencie wystarczy nam 2 ticki (lub 3) do odrobienia strat i można rozpocząć skalpowanie ponownie z podstawową stawką

Oczywiście dużo zależy też od tego kiedy padnie bramka, jeśli jest to szybka bramka, tym lepiej kurs na under powędruje na pewno pod ok 4.5 (im wyżej tym lepiej).

Ważne jest aby dobrać też takie mecze aby początkowy kurs na U2.5 był od 2 - 2.15, nie więcej.

Oczywiście być może też popełniłem gdzieś błąd ale też czekam na poprawki

Odnośnik do posta

wziąłem to pod uwagę:

2 euro na under 2,5 przed meczem po kursie 2,10.

pada pierwsza bramka więc kupujemy under 2,5 za 20 euro po kursie 4,50.

zanim sprzedajemy te 3 ticki niżej pada kolejna bramka

musimy ciąć straty i uciekać z rynku (takie jest założenie strategii?)

kurs rośnie powiedzmy do 8,00 (tego nie wiem na pewno, ale załóżmy).

2 euro BACK 2,10 LAY 8,00 strata 1,47euro

20 euro BACK 4,50 LAY 8,00 strata 8,75 euro

razem strata 10,22 euro / 22 euro = 46,45%

Odnośnik do posta
wziąłem to pod uwagę:

2 euro na under 2,5 przed meczem po kursie 2,10.

pada pierwsza bramka więc kupujemy under 2,5 za 20 euro po kursie 4,50.

zanim sprzedajemy te 3 ticki niżej pada kolejna bramka

musimy ciąć straty i uciekać z rynku (takie jest założenie strategii?)

kurs rośnie powiedzmy do 8,00 (tego nie wiem na pewno, ale załóżmy).

2 euro BACK 2,10 LAY 8,00 strata 1,47euro

20 euro BACK 4,50 LAY 8,00 strata 8,75 euro

razem strata 10,22 euro / 22 euro = 46,45%

Założenie jest takie żeby wyjść już po pierwszej bramce, zdaję sobie sprawę że ryzyko wg. obliczeń i statystyk było ok 8-12% dla w/w lig jest duże i teraz zastanawiam się nad tym jak go jeszcze bardziej zminimalizować. Wiadomo, zę najpierw stawiamy 2E poźniej 20 poźniej 200E. Nie zapominajmy że cały czas skalpujemy w trakcie meczu i odrabiamy straty.

Odnośnik do posta

napiszę jeszcze tylko tyle, że jedni szukając cudownych strategii, ktore zapewnią im zysk, a inni po prostu tradują - czytają / zbierają inforamcję i jezeli tylko pojawi się ciekawy news od razu ustawiają się licząc na szybki spadek kursów - moim zdaniem najpewniejsza metoda, ktora tak na prawdę jako jedyna na dłogą metę może przynieść wymierne korzysci (czyt. ZYSK)!

Odnośnik do posta
napiszę jeszcze tylko tyle, że jedni szukając cudownych strategii, ktore zapewnią im zysk, a inni po prostu tradują - czytają / zbierają inforamcję i jezeli tylko pojawi się ciekawy news od razu ustawiają się licząc na szybki spadek kursów - moim zdaniem najpewniejsza metoda, ktora tak na prawdę jako jedyna na dłogą metę może przynieść wymierne korzysci (czyt. ZYSK)!

masz 100% racji, trading moim zdaniem głównie opiera się na informacji i szybkiej, zdecydowanej reakcji.

Odnośnik do posta

masz 100% racji, trading moim zdaniem głównie opiera się na informacji i szybkiej, zdecydowanej reakcji.

Nie zapomnijcie panowie, że trading to również gra in-play - to dla tych którzy nie mają czasu na analizy itp. Ja nie szukam cudownych strategii ani żadnych systemów (których nie ma), tylko staram się znaleźć jak najlepszą metodę która przyniesie profit, przy jak najmniejszym ryzyku. Pisałem o strategii u2.5 ale teraz zdecydowanie mogę powiedzieć że to co pisałem wyżej sprawdza się bardzo dobrze ale w CS na rynku dominującym. Narazie wszystko tylko testuję ale zapowiada się ciekawie.

Odnośnik do posta
  • 3 months later...

szupes trochę już minęło od czasu poprzedniego posta powiedz mi czy testowałeś to może bo obiecywałeś iż podzielisz się efektami pracy bo sam jestem ciekawy, a jeśli nie testowałeś to może ktoś inny z forum podzieli się cennymi informacjami.

A jeśli nikt się nie znajdzie może sam się za to wezmę i poinformuje wszystkich jak system wypadł.

Odnośnik do posta

A co koledzy powiecie gdyby polaczyc dwie strategie o ktorych tu juz byla mowa? Mowie o strategi szupesa i sondy. Czyli przed meczem obstawiamy becki U2,5 i pierwszy gol 0-1. gdy padnie bramka w pierwszych 10 min to wygrywamy z rynku drugiego. teraz staosujemy strategie sondy czyli mnozymy undera stawke x10 czekamy az kusrsy beda u szczytu po stracie bramki, kilkanascie sekund spadaja gwaltownie kursy, wtedy dajemy leya U2,5. mysle ze wtedy profit bylby duzo lepszy.. Co o tym myslicie? Godny uwagi pomysl?

Odnośnik do posta
A co koledzy powiecie gdyby polaczyc dwie strategie o ktorych tu juz byla mowa? Mowie o strategi szupesa i sondy. Czyli przed meczem obstawiamy becki U2,5 i pierwszy gol 0-1. gdy padnie bramka w pierwszych 10 min to wygrywamy z rynku drugiego. teraz staosujemy strategie sondy czyli mnozymy undera stawke x10 czekamy az kusrsy beda u szczytu po stracie bramki, kilkanascie sekund spadaja gwaltownie kursy, wtedy dajemy leya U2,5. mysle ze wtedy profit bylby duzo lepszy.. Co o tym myslicie? Godny uwagi pomysl?

A co jeżeli padnie szybko druga bramka? ;-)

Odnośnik do posta

kkriox - szupes juz przytaczal statystyki takich szybkich goli. Najgorszy SR 87% wychodzi w przypadku najbardziej bramkostrzelnych lig jak bundesliga czy premierschip. W innych ligach jest to bardzo malo prawdopodobne.. wystarczy gora 1 min i dajemy leya gdy wstrzelimy sie w najlepszy kurs

Odnośnik do posta

nie wiem czy wiecie ale w Premier League na 338 bramek tylko 9.2% wpadło od 0-15 minuty, czyli 31 bramek do 15 minuty

francuska 1 to 13,5% bramek w pierwszych 15 minutach

1 bundesliga 13.2%

1 holenderska 13%

Serie A 10.9%

Premiera Div. 17.1

Wszystko to statystyki tego sezonu.

Odnośnik do posta
kkriox - szupes juz przytaczal statystyki takich szybkich goli. Najgorszy SR 87% wychodzi w przypadku najbardziej bramkostrzelnych lig jak bundesliga czy premierschip. W innych ligach jest to bardzo malo prawdopodobne.. wystarczy gora 1 min i dajemy leya gdy wstrzelimy sie w najlepszy kurs

Moim zdaniem to bez sensu, dlaczego? Próbujesz połączyć dwie strategie w celu zwiększenia zysku, w taki sposób można grać zawsze, nie wychodząc z rynku aż do przegranej. Poza tym, abyś zastosował drugą strategię musi dojść do sytuacji w której underdog strzela bramkę w pierwszych 10', jakie są statystycznie szansę takiego rozwiązania? Weź również pod uwagę, że średnio w najmocniejszych ligach europejskich pada średnio 11% bramek w pierwszych 10' (gdzie Premiership wypada w tym wypadku najgorzej, tylko 9%), w tym większość dla faworyta. Jeżeli tak się dzieje to tracisz wynik 0:1, oraz 50% undera.

Dlatego oblicz ile wynosi procent szansy, i dalej ile byś musiał trafnie wytypować spotkań w stosunku do jednej wtopy, moim zdaniem może to być złe rozwiązanie.

PS. Krzychuu wyprzedziłeś mnie co do statystyk strzelonych bramek. ;-)

Odnośnik do posta

Jeśli zysk w ciągu 15 minut to 10% kapitału początkowego to 100meczy by było zwycięskich czyli powiedzmy grając po 100j za 100meczy mamy

100*100j=1000j

Jeśli było 31 bramek i wtedy tracimy 50% to jesteśmy stratni 1500j

czyli i tak na minus 550j

Odnośnik do posta
Jeśli zysk w ciągu 15 minut to 10% kapitału początkowego to 100meczy by było zwycięskich czyli powiedzmy grając po 100j za 100meczy mamy

100*100j=1000j

W strategii chodziło o trafienie underdoga z tych 10%, czyli powiedzmy mniej niż 5%, więc tym bardziej.

Odnośnik do posta

już prędzej widzę granie zaraz po bramce 10x, ale wtedy by trzeba było grać za nie duże stawki bo ciężko w nieskończoność mnożyć stawki i trzeba by sprawdzić ile ticków potrzeba tak naprawdę by nadrobić stratę. Chodzi o to czy w 2 minuty czy 4 to duża różnica.

Odnośnik do posta

nie trzeba mnozyc stawki x10, wystarczy ta sama stawka aby odrobic straty w ciągu nastapnych 10 min, jesli zagramy lay 1,5 to za ta sama stawke odrobimy to w 10 min na lay 3,5 po bramce, a co do statystyk sa bardzo korzystne do 15 min na lay 1,5 zarobmimy 7-8% stawki a stracimy 15-17%

Odnośnik do posta