Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Gra za granicą, podatki w Polsce

Promowane odpowiedzi

Zastanawia mnie sytuacja w której użytkownik gra na betfair poza granicami Polski i jest polskim rezydentem podatkowym. Polscy rezydencji muszą płacić podatki w naszym kraju. Jak wysoki podatek?

Art. 30. ust. 1 pkt 2 brzmi:

Od dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy:

"z tytułu wygranych w konkursach, grach i zakładach wzajemnych lub nagród związanych ze sprzedażą premiową, uzyskanych w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 6, 6a i 68 – w wysokości 10 % wygranej lub nagrody;"

natomiast

Art. 21. ust. 1 pkt 6a brzmi:

Wolne od podatku dochodowego są:

"wygrane w grach liczbowych, loteriach pieniężnych, grze telebingo, zakładach wzajemnych, loteriach promocyjnych, loteriach audioteksowych i loteriach fantowych, jeżeli jednorazowa wartość tych wygranych nie przekracza 2 280 zł, urządzanych i prowadzonych przez uprawniony podmiot na podstawie przepisów o grach hazardowych obowiązujących w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego;"

Jak dobrze rozumiem z powyższym ustaw wynika, że podatek trzeba płacić od każdej wygranej większej od 2280zł. Czyli grając na betfair i nie mając żadnego wygranego zakładu większego od tej sumy nie trzeba płacić podatku i jednocześnie dochody są całkowicie legalne i można z nich korzystać bez żadnych konsekwencji. US może zażądać udowodnienia pochodzenia dochodów. Jeżeli betfair nie udostępnia zaświadczeń o wygranych (nigdy nie słyszałem aby taki zaświadczenia wydaje) to zapewne wystarczy pokazać historie transakcji na koncie betfair.

W poniższym linku znajduje się interpretacja US odnoście m.in. udokumentowania wysokości dochodu osiągniętego z transakcji na FOREX

http://interpretacja...ach-obcych.html

Interesujący fragment:

"Jednak w sytuacji, w której zagraniczny podmiot oferujący dostęp do rynku FOREX nie prześle takiej informacji, z uwagi na brak obowiązku w tym zakresie, nie oznacza to, że jej nieotrzymanie zwalnia podatnika od obowiązku złożenia zeznania rocznego. W takim przypadku powinien on rozliczyć się na podstawie posiadanych przez niego dokumentów dotyczących osiągniętego w roku podatkowym przychodu i poniesionych tytułem ich uzyskania kosztów.

A zatem elektroniczny zapis historii rachunku walutowego, jeśli zawiera dane pozwalające na określenie wysokości przychodu i kosztów jego uzyskania może być w opisanym przypadku uznany za wystarczający do udokumentowania zawieranych na rynku FOREX transakcji."

Ma ktoś informacje czy moje wnioski są prawidłowe? Jak wygląda sytuacja kiedy ktoś gra np. we Słowacji (jeżeli gra na terytorium tego kraju jest dozwolona) i rozlicza się w Polsce.

http://pl.pokernews....acalna-6198.htm

http://www.eporady24...7,107,4980.html

Odnośnik do posta

Samo założenie konta w raju podatkowym albo kraju w którym od dochodów z betfair nie trzeba płacić podatków nic nie da jeżeli jesteśmy polskimi rezydentami podatkowymi, bo nadal musimy płacić podatek w Polsce. Zmiana rezydencji nie jest tak prosta, nie wystarczy powiedzieć, że mieszka się ponad 183 dni w innym kraju. Aby zostać rezydentem podatkowym w innym kraju trzeba trzeba spełnić pewne warunki, należy potrafić udokumentować, że się tam mieszka odpowiednio długo.

Nie wiem jak jest w Anglii, w jednym temacie użytkownicy twierdzili, że dochody z betfair są w Anglii nieopodatkowane jeżeli nie są głównym źródłem dochodów, a jeżeli nie są głównym źródłem dochodu to trzeba płacić podatek. Z tego co wiem najbliżej Polski nie trzeba płacić podatku w Danii i prawdopodobnie w Niemczech w landzie Szlezwig-Holsztyn. Interesuje mnie sytuacja na Słowacji, niestety nie udało mi się dowiedzieć czy jest to tam legalne.

Wyjazd na stałe za granice w celu uniknięcia płacenia podatków od dochodów z betfair niesie sporo niedogodność: inna kultura, inny język, rozstanie na dłuższy czas z rodziną itp. Poza tym koszty życia np. w takiej Danii są wyższe niż w Polsce. Dlatego ciekawi mnie kwestia gry za granicą i płacenia podatków w Polsce.

Odnośnik do posta

Firmy mogą grać na betfair, ale muszą przejść proces weryfikacji:

http://kyc.betfair.c...e_accounts.html

KYC względem międzynarodowych kont firmowych:

Naszą ostanią próbą weryfikacji dokumentów, jeżeli żadna inna się nie powiodła, jest prośba o przesłanie po jednej kopii przedstawionych poniżej dokumentów (fotografia bądź skan):

1. Identyfikator firmy/spółki:
    • Prosimy dostarczyć akt ustanowienia spółki.

• Identyfikacja osobista co najmniej dwóch zarządcó firmy/spółki: (standardowa procedura KYC)
    • Paszport lub prawo jazdy
    • Rachunek np. gaz (co najwyżej sprzed 3 miesięcy)(w wypadku gdy organizacja ma jedynie jednego dyrektora, prosimy załączyc dane sekretarki)

[*]Pisemne potwierdzenie od radcy prawnego w ustawodastwie, w którym założona została firma/spółka o:

• Prawidłowym uformowaniu firmy/spółki
    • Zarejestrowanej nazwie
    • Zarejestrowanym adresie
    • Pracownikach i wierzycielach

[*]Badania ‘Dunn and Bradstreet’:

• Badania będą przeprowadzone przez zespół weryfikacji w celu potwierdzenia danych

[*]Dowód środków

• Firmowy wyciąg bankowy
    • Firmowa karta kredytowa. Ze względów bezpieczeństwa prosimy o zakrycie numeru karty pozostawiając widoczne jedynie ostatnie 4 cyfry.

Najmniej ciekawie wyglądają badania ‘Dunn and Bradstreet’.

Zapewne chodzi ci o spółke LTD, z tego co wiem takie spółki płacą 20% podatek.

Odnośnik do posta

Albo gramy za granicą i rozliczamy się w Polsce i jeżeli żaden pojedynczy zakład nie jest większy niż 2280zł to nie płacimy podatku i jesteśmy czyści.

Można też założyć spółkę w raju podatkowym, tam nie płaci się podatku (ale zapewne nie możemy być polski rezydentami, aby nie rozliczać się w Polsce). Z tego co wiem taki spółki można zakładać bez konieczności wyjazdu w kraju, istnieją firmy pośredniczące w zakładaniu takich spółek. Koszt założenia spółki to zapewne kilka tysięcy złotych i trzeba płacić co roku dodatkowo za utrzymanie takiej spółki.

Odnośnik do posta

no ale Panowie mowimy o ganiu z Polski a nie z innegro kraju - tzn dupa siedzi fizycznie na terytorium PL...co wtedy?

bo te wszelkie spokkii zagra nica to jest rzecz jasna i dawno rozgryziona - zwlaszcza w uk/irl. ale zagwozdka to ten chory nasz kraj...

jak tu sie ustawic:)

Odnośnik do posta

@spaced

Tego nie wie nikt. Konsultowałem się w tej sprawie z dwoma prawnikami, którzy są specjalistami od prawa nowych technologii i prawa podatkowego i ... dostałem dwie sprzeczne ekspertyzy. Jedna wskazywała na fizyczną obecność w PL jako dostateczny argument, druga sugerowała, że zakład zawierany jest na zagranicznym serwerze czyli poza granicami Polski. Dopóki nie będzie w tej sprawie żadnego wyroku, trudno będzie się odnieść się w 100% do twojego pytania.

Być może co nieco wyjaśni tutaj wyrok ETS, który powinien pojawić się jeszcze w tym roku.

Odnośnik do posta

Aby być ukaranym za granie z terenu Polski państwo musi udowodnić winę graczowi. Jeżeli gracz korzysta z interentu na kartę, która nie jest przypisane do żadnej konkretnej osoby i dodatkowo korzysta się z VPN to udowodnienie, że taka osoba gra z terenu Polski jest prawie niemożliwe. Nie wyobrażam sobie w takiej sytuacji możliwości udowodnienia, że ktoś gra w terenu naszego kraju.

Edytowane przez Riven
Odnośnik do posta

To nie kraj jest chory tylko paru idiotów próbuje z nas zrobić przestępców,jak patrzę na tych trzecio-ligowych grajków w sejmie polskim,którzy stanowią prawo, to sam się zastanawiam po co ja ma przestrzegać takiego prawa,co stoi za taką "ustawą" poza oddziałem prewencji,bo na pewno nie logika i dobro wspólne.

Odnośnik do posta

Aby być ukaranym za granie z terenu Polski państwo musi udowodnić winę graczowi. Jeżeli gracz korzysta z interentu na kartę, która nie jest przypisane do żadnej konkretnej osoby i dodatkowo korzysta się z VPN to udowodnienie, że taka osoba gra z terenu Polski jest prawie niemożliwe. Nie wyobrażam sobie w takiej sytuacji możliwości udowodnienia, że ktoś gra w terenu naszego kraju.

wszystko fajnie ale jakosc polaczenia internetu na karte jest łoooooooooooo daleka od o polowe wolniejszego lacza z telewizji kablowej:)

Odnośnik do posta

wszystko fajnie ale jakosc polaczenia internetu na karte jest łoooooooooooo daleka od o polowe wolniejszego lacza z telewizji kablowej:)

Jeżeli ma się dwa komputery to połączenie przez kartę używasz tylko do obstawiania np. do używania GeekToya, wszystko inne robisz na normalnym połączenie (na drugim komputerze). Dlatego nie jest ci potrzebne szybkie łącze w internecie mobilnym.

Edytowane przez Riven
Odnośnik do posta

Jeżeli ma się dwa komputery to połączenie przez kartę używasz tylko do obstawiania np. do używania GeekToya, wszystko inne robisz na normalnym połączenie (na drugim komputerze). Dlatego nie jest ci potrzebne szybkie łącze w internecie mobilnym.

sprawdzales to jakos , masz jakies doswiadczenia? ktory z naszych operatorow daje jakis znosnie nie drogi internet na karte a za razem dobry

Odnośnik do posta

sprawdzales to jakos , masz jakies doswiadczenia? ktory z naszych operatorow daje jakis znosnie nie drogi internet na karte a za razem dobry

Ja dopiero się zastanawiam nad tym, ale czytałem opinie innych użytkowników, są różne, wielu sobie chwiali, twierdzi że działa jak na kablu. To zapewne zależy od miejsca z którego się korzysta, jeżeli ktoś mieszka w większym mieście to nie powinno być problemu.

Na allegro kartę orange 30GB można kupić za ~100zł

Odnośnik do posta

Ja dopiero się zastanawiam nad tym, ale czytałem opinie innych użytkowników, są różne, wielu sobie chwiali, twierdzi że działa jak na kablu. To zapewne zależy od miejsca z którego się korzysta, jeżeli ktoś mieszka w większym mieście to nie powinno być problemu.

Na allegro kartę orange 30GB można kupić za ~100zł

hmm cena znosna, zastanawiam sie jak 'wydzielic' geeks zeby gadal przez te karte a nie kabel. oczywiscie to zalezy od tego polaczenia - co mozna z nim zrobic - i pewnei odpowiednio ruting ustawic na ipiki bf...

to sie mysla da zrobic. gorzej jak ci rozlaczy i przelaczy z automatu na lacze po kablu i wtedy jestes logowanywiec troche kombinowania z tymi polaczeniami jest.

Edytowane przez spaced
Odnośnik do posta