Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Kto decyduje o zmianach kursu na giełdzie?

Promowane odpowiedzi

Dzisiaj tak siedzialem troche na meczu tomsk - i takie spostrzeżenia nie wiem czy tak zawsze jest no ale. Najpierw pinacle wystawialo kurs wyzszy na niz na gieldzie na gospodarzy ale na gieldzie stala zapora - powiedzmy zapora 3 tys no to pinacle obnizylo. Kiedy zapora zostala przelama no zostalo jakies 800 euro kurs stal w miejscu 40 minut przed meczem na pinacle podniesli kurs a na gieldzie oczywiscie poszlo chyba z 5 tikow wyzej. Wiec teraz sie zastanawiam kto od kogo jest zalezny. Gdby bylo nazedzie ktore w ulamku sekundy pokazuje zmiane kurs np w kilku waznych bukmacherach to mozna niezle zarobic.

Odnośnik do posta
Skoro ty inwestujesz w rynki na których kurs na twój typ zawsze spada to zamieszczaj je na tym forum częściej jeśli masz taką wiedzę. Moim zdaniem granie na Salzburg nie jest wchodzeniem w ciemno, kurs 1,78 jaki jest na betfair to prezent dla zwykłych typerów. Po pierwszym meczu spodziewałem się kursu w granicach 1,4/1,5 na Salzburg.

P.S. Większość kursów na betfair jest większa niż u innych buków i zdaję sobie sprawę że kursy nie zawsze spadają, mimo to sądzę że kurs na Salzburg jest za wysoki. Miałem o tym napisać w temacie "Zawyżone kursy", ale widzę że tam się nie za wiele dzieje dlatego napisałem tutaj.

Właśnie niedługo to zrobię, założyłem swój już temat, czekam tylko na większą ilość czasu jakim będzie urlop :) Klucz do sukcesu, to są informacje na temat spotkania, otrzymane jak najwcześniej (nawet kilka dni).

Dzisiaj tak siedzialem troche na meczu tomsk - i takie spostrzeżenia nie wiem czy tak zawsze jest no ale. Najpierw pinacle wystawialo kurs wyzszy na niz na gieldzie na gospodarzy ale na gieldzie stala zapora - powiedzmy zapora 3 tys no to pinacle obnizylo. Kiedy zapora zostala przelama no zostalo jakies 800 euro kurs stal w miejscu 40 minut przed meczem na pinacle podniesli kurs a na gieldzie oczywiscie poszlo chyba z 5 tikow wyzej. Wiec teraz sie zastanawiam kto od kogo jest zalezny. Gdby bylo nazedzie ktore w ulamku sekundy pokazuje zmiane kurs np w kilku waznych bukmacherach to mozna niezle zarobic.

krzyszt0f nikt nie jest od nikogo zależny, oddsmakerzy, wystawiający kursy w danych firmach bukmacherskich, w wielkim skrócie "szacują prawdopodobieństwo każdego wyniku(jak to robią? to już wyższa szkoła)". Na podstawie oszacowanego wcześniej prawdopodobieństwa, obliczają maksymalny kurs, przy jakim opłaca im się przyjmować zakłady. Uwzględniają prawdopodobieństwo danych zdarzeń sportowych, szacują ilość graczy, którzy będą chętni obstawić określony wynik, jak również własną marżę, czyli zysk jaki osiągną z danego zakładu. Do tego dochodzą na bieżąco informacje na temat danego spotkania/ilość grających dany zakład "1x2"/dodatkowe informacje od innych bukmacherów(tak dokładnie większość bukmacherów, ma porozumienie w sprawie informowanie siebie o "nieczystych" spotkaniach), dlatego mamy wszelkie wzrosty/spadki kursów/blokady. Żaden z "większych" bukmacherów nie sugeruje się kursami wystawionymi u innego bukmachera.

Odnośnik do posta
wszystko jasne tylko gielda to nie bukmacher tam ludzie steruja kursem i musza sie czyms kierowac napewno nikt nie liczy prawdopodobienstwa i marzy tez praktycznie nie ma

tak i sa strony na ktorych sa zmany kursow u azjatow na betfair ruch zaczyna sie po tym co dzieje sie u nich

Odnośnik do posta

krzyszt0f, ludzie sterują kursem dokładnie. Jednak rynek musi zacząć się od jakiś kursów, czyż nie? Tak samo i na tym rynku jest "szacowanie prawdopodobieństwa przez oddsmakera", a potem dopiero ludzie dyktują kierunek kursów.

Ramzes właśnie jest grupa bukacherow ktorzy nadaja ton innym;p sa to azjaci i mozna na tym zarobic..

tokarz1989 zależy co masz na myśli "azjaci" :) Bo już widziałem opinie, że Pinnacle jest Azjatem :)

Odnośnik do posta

rozne buki wystawiaja pierwsze oferte, czasem robia to bardzo nie umiejetnie ale trzeba takie cos umiec znalesc, dla mnie wyznacznikiem jest pinnacle, z tak niska marza margines błedu jest nie wielki..

Odnośnik do posta

Powiem ci ze nie wiem czy ludzie - byc moze na poczatku tak jak mowisz- mysle ze sa gotowe skrypty do handlowania ktore byc mze wykorzystuje BF. Mozna to latow zauwazyc szczegolnei na rynkacH MO. Ja zawsze dla zabawy klikne tu badz tam i widze co sie dzieje np staniesz przed gosciem z wieksza kasa ta znika albo staniesz na gospodarzu w danym miejscu to na x lub gosciach pojawi sie praktycznie w tej samej sekundzie odpowiednia kwota w odpowiednim miejscu.

Odnośnik do posta

Sbobet, Macauslot, Crown, Ladbrokes, Yun263, Bet365, Easybet, Vcbet, Mansion88, ibcbet sa tez inni.. ja gram tak od dłzuzszego czsu wchdze przed meczem i obseruje jak widze ruch to na betfair tez za chwile jest to samo albo juz sie zaczyna jesli rynek jest bardzo płynny

Odnośnik do posta

Ciekawa dyskusja...

Też zawsze byłem ciekaw jak to jest z tymi bukami na giełdzie...kto wyznacza trend itd...część ludzi uważa że giełda jest pierwsza część że nie...ja sam już nie wiem jak to jest do końca...

na pewno są zależności miedzy bukami a giełdą..to wszystko jest mocno skorelowane...czasami tylko małe uchybienia, lub też okazje się zdarzają z których można skorzystać...

np. często w tym sezonie pojawiają się w tenisie zapory nie do przeskoczenia przy rynku z obrotem 30 tysięcy stoi sobie wystawiony lay np 30-40 koła, wydaje mi się że kiedyś nie było tego tak często...

generalnie wszystko jest ze sobą w jakiś sposób powiązane...

a co do pinnacle to zawsze patrzę na jego kursy, w końcu jeden z lepszych buków w sieci..

Odnośnik do posta

Dołączę się do dyskusji i powiem że z moich obserwacji najszybciej reagują 12bet i 188bet czasem za nimi 5Dimes i bukmacher który nie cieszył się swego czasu dobrą opinią ale nie o to tu chodzi 10bet ale on podobno zrzyna kursy ,zwracam też uwagę na pinnacle ale to już tylko tak kontrolnie najszybsi to pierwsi dwaj wymienieni,korzystam ze strony oddsportal.Opowiadając na pytanie kto jest pierwszy nie znajdziemy chyba jednoznacznej odpowiedzi raz jest to giełda raz buki,jednak buki pomagają nam określić w którym kierunku idzie kurs.

Odnośnik do posta

Dokładnie, i dlatego można na tym łądnei zarobic, według mnie ruch zawsze wczesniej zaczyna sie u buka, na betfair czasem burs spadnie poprostu za duzo, i po chwili sie troche odbije w druga strone ale trzeba doswiadczenia zeby umiec cos takiego wyłąpac, ja czasem widze ze po fali kurs spadłzdecydowanie za duzo w stosunku do buka i zagram w druga strone, przewaznie ruch jest w tym kierunku co mysle ale czasem u bukow jest dalszy spadek i tak izakłąd trzeba sprzedac bo mozna by było na tym stracic.

Odnośnik do posta

A mnie sie wydaje że pinnacle reaguje najszybciej...te buki wymienione też są szybkie i dobre kursy mają ale myślę że pin jest szybszy...

czasami jak się na pinnacle zrobi offline widać zamieszanie na rynku, często wtedy idą duże zlecenia...tylko że czasami mam wrażenie że niektórzy wiedzą szybciej jakie będą kursy wystawione, w sumie zapewne tak jest....fajnie by było mieć taką wiedzę...

jakiś betradar by się przydał czy coś hehe ;) tylko licencja droooga

ciekaw jestem też jak rozkłada się procentowo udział graczy na rynku...ilu jest hazardzistów, ilu handlarzy i pozostałych...

Odnośnik do posta