Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Witam zacne grono traderów

Od pewnego czasu trochę sobie handluję na giełdzie i postanowiłem założyć tu sobie swego rodzaju dziennik swoich poczynań. Zajmuję się głównie angielskimi rynkami wyścigów konnych i rynkami piłki nożnej, w obu przypadkach jest to tzw. handel pre off.

Zamierzam tutaj jednak monitorować tylko handel na koniach. Wystartuję z bankiem 135 (teraz i w kolejnych wpisach świadomie będę pomijał znak waluty - eng. pounds)

tak wygląda mój setup.

Stawkowanie jakie stosuję to opcja book profit. Uważam, że jest to chyba najwłaściwsza metoda stawkowania na rynkach gonitw, pozwala zachować właściwy stosunek strat do zysków. Mój styl handlowania na koniach to głównie scalping i takie stawkowanie dobrze się sprawdza.

Może więc dla rozgrzewki dzisiejszy dzień. Jak widać rozpocząłem kiepsko - nie znoszę tego uczucia gdy po kilku pierwszych gonitwach już jest minus i świadomość, że trzeba się skupić nie na zarabianiu ale na odrabianiu - najgorszym momencie miałem -13. Ostatecznie w końcowych gonitwach udało się zamknąć sesję zyskiem.

P/L +10,65

StR 68%

Bank +7,9%

Total P/L 10,65

PS. Nie wiem czy nie będzie jakiegoś problemu z wyświetlaniem tych scanów, które zamieściłem, jeśli tak to poproszę o jakieś instrukcje jak to robić właściwie.

Witam zacne grono traderów

Od pewnego czasu trochę sobie handluję na giełdzie i postanowiłem założyć tu sobie swego rodzaju dziennik swoich poczynań. Zajmuję się głównie angielskimi rynkami wyścigów konnych i rynkami piłki nożnej, w obu przypadkach jest to tzw. handel pre off.

Zamierzam tutaj jednak monitorować tylko handel na koniach. Wystartuję z bankiem 135 (teraz i w kolejnych wpisach świadomie będę pomijał znak waluty - eng. pounds)

tak wygląda mój setup.

Stawkowanie jakie stosuję to opcja book profit. Uważam, że jest to chyba najwłaściwsza metoda stawkowania na rynkach gonitw, pozwala zachować właściwy stosunek strat do zysków. Mój styl handlowania na koniach to głównie scalping i takie stawkowanie dobrze się sprawdza.

Może więc dla rozgrzewki dzisiejszy dzień. Jak widać rozpocząłem kiepsko - nie znoszę tego uczucia gdy po kilku pierwszych gonitwach już jest minus i świadomość, że trzeba się skupić nie na zarabianiu ale na odrabianiu - najgorszym momencie miałem -13. Ostatecznie w końcowych gonitwach udało się zamknąć sesję zyskiem.

P/L +10,65

StR 68%

Bank +7,9%

Total P/L 10,65

PS. Nie wiem czy nie będzie jakiegoś problemu z wyświetlaniem tych scanów, które zamieściłem, jeśli tak to poproszę o jakieś instrukcje jak to robić właściwie.

Edytowane przez Kuchar
Odnośnik do posta

Nic nie widać. Są czarne screeny. Wrzucaj screeny przez edytor zamieszczony na tej stronie. Jak dasz "użyj pełnego edytora" to na dole masz "zalącz pilki". Kilkasz to i zalłącza Ci screeny. Proste :)

Odnośnik do posta

“Skuteczny trading jest potyczką emocjonalną, a nie na inteligencję.” Ten cytat, który znalazłem w innym temacie tu na forum, jest idealny by w skrócie odnieść się do specyfiki handlu na koniach.

Siedząc na tych rynkach od dłuższego czasu wydaje się, że już nic człowieka nie zdziwi, a jednak, perfidność niektórych zagrań innych handlarzy jest wciąż zaskakująca.

Dzisiejszy handel szedł jak po grudzie, co rusz jakieś wpadki nie pozwoliły się wyraźnie odbić w głęboką zieleń. Nie ma lekko. Ostatecznie znowu końcówka sesji zadecydowała o pozytywnym wyniku.

post-2658-0-03828100-1346184163_thumb.jp

post-2658-0-26959300-1346184208_thumb.jp

P/L +12,72

StR 62%

Bank +8,7%

Total P/L 23,37

Odnośnik do posta

Handel na gonitwach dał dziś nieco zarobić. Jeszcze nie jest to czego oczekuje, ale powoli, ważne że jest progres i strike rate fajny. Utrzymanie go na takich poziomach plus zdecydowane i szybkie cięcie strat musi przynieść sukces.

post-2658-0-74640500-1346272530_thumb.jp

P/L +17,14

StR 75%

Bank +7,1%

Total P/L 40,51

Odnośnik do posta

Dzisiejsza sesja na koniach była chyba jedną z przyjemniejszych z pośród tych, które zacząłem tutaj monitorować. Obyło się bez rzucania wulgaryzmów w kierunku monitora. Handel z niewielką ilością strat pozytywnie wpływa na psychikę i pewność siebie. Dlatego w moim przypadku kluczowa jest zawsze pierwsza faza sesji na koniach. Choć dzisiaj nie była ona idealna to nie zmąciła pozytywnego nastawienia. Gonitwy wieczorne poszły już idealnie - dość dobrze dawały się rozczytywać, a ruchy kursów zachowywały się dość standardowo.

Progres w wynikach jest nadal. Dla mnie najistotniejszy jest dobry strike rate jaki udało się zachować. To kluczowa sprawa. Dzisiejsze stawkowanie to BP 0,5.

Handlujących na koniach zachęcam do testowania takiej formy stawkowania (w skrócie oznacza ze każdy tick ma wartość +0,5 lub -0,5 (zdaje się, że Scorpi chyba też korzysta z opcji BP). Bardzo długo stosowałem opcję Liability, gdyż wydawało mi się, że to będzie ważne gdy będe zawsze miał takie samo zobowiązanie. Niestety pojawił się problem gdy handlowłem na niskich kursach ( poniżej 2,0). Z racji tego, że większość moich wejść w rynek zaczyna się od strony Lay, to gdy rynek poszedł w przeciwnym kierunku to na jednym ticku traciłem prawie trzy razy więcej niż zyskiwałem na ticku w przypadku udanego wejścia na poziomie kursu 3,7.

Odkąd przestawiłem się na BP zyskałem większą kontrolę nad relacją strata/zysk, poprawiłem strike rate, a to wpłynęło na poprawę wyników.

post-2658-0-18408700-1346360968_thumb.jp

Statystycznie podchodząc do tematu, pojawia się taka myśl w głowie, że po paru udanych dniach widmo ujemnego dnia jest coraz bardziej realne. Póki co chwilo trwaj.

P/L +34,89

StR 79%

Bank +10,6%

Total P/L 75,4

Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.