Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i właśnie zdobywam wiedzę potrzebną do postawienia pierwszego zakładu oraz do gry na Betfair.

Mam pytanie dotyczące hipotetycznej sytuacji. Kupuje back po 1.8. Wystawiam kurs na lay np.; 1.70. Gdy kurs na lay spadnie, zakład zostanie przyjęty i ja zyskuje. Co się dzieje gdy kurs na lay wzrośnie do np.; 1.9? Kurs nie zostanie przyjęty i dostanę zwrot stawki?

66013848.jpg

Odnośnik do posta

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i właśnie zdobywam wiedzę potrzebną do postawienia pierwszego zakładu oraz do gry na Betfair.

Mam pytanie dotyczące hipotetycznej sytuacji. Kupuje back po 1.8. Wystawiam kurs na lay np.; 1.70. Gdy kurs na lay spadnie, zakład zostanie przyjęty i ja zyskuje. Co się dzieje gdy kurs na lay wzrośnie do np.; 1.9? Kurs nie zostanie przyjęty i dostanę zwrot stawki?

66013848.jpg

jeśli dokonujesz zakupu po 1.8 Twój zakład zostaje przyjęty jeśli kurs back leci w dół nawet tylko o jeden tick znaczy do 1.79 masz greena ponieważ możesz sprzedać po niższym kursie gdyby zdarzyło się tak jak napisałeś, że lay wynosi 1.9 niestety ale masz sporego reda czyli stratę 10 ticków

Odnośnik do posta

Do tego dochodzi jeszcze fakt, że zysk/strate może wyrównać albo nie. W tym wypadku jeżeli postawisz 10e po kursie 1.80, a kurs wzrośnie do 1.90 i skontrujesz za taką samą kwote, to czerwony kolor będzie Ci się świecił na danej drużynie. Aby zmniejszyć stratę (wyrównać) mamy do tego potrzebną opcje na stronie (a jeśli). Gdy mamy ją zaznaczoną możemy dobrać stawkę tak, by wyrównać strate bądź zyski (w razie dobrze przewidzianego ruchu kursów)

Odnośnik do posta

dzięki za odpowiedź, teraz nasuwa się pytanie czy warto od razu po backu wystawiać zakład na lay?

czy nie lepiej kupić back po 1,8 a zakład na lay kupić dopiero gdy kurs spadnie o 1-2 ticki?

Odnośnik do posta

to zależy na jaki zysk się nastawiasz ale jako, że jesteś początkujący ja proponuję 1 tick ważna jest zbieranie kapitału powoli by nabrać doświadczenia :)

Odnośnik do posta

Dzięki za odpowiedzi. :-D

Pierwszy green już za mną. Na razie wykorzystałem propozycje z działu "Rynki tradera", grałem PRE PLAY na MO. Rynki te są bardzo dobre dla początkujących, trudno na nich stracić pieniądze. Jedyną wadą jest małe wahania kursów, można pół dnia siedzieć i załapać 1 ticka.

Jakie rynki możecie mi jeszcze polecić oprócz MO na początek?

Co się stanie z zakładem oczekującym na przyjęcie gdy wyloguje się z Betfair lub stracę połączenie z internetem?

Odnośnik do posta

Dzięki za odpowiedzi. :-D

Pierwszy green już za mną. Na razie wykorzystałem propozycje z działu "Rynki tradera", grałem PRE PLAY na MO. Rynki te są bardzo dobre dla początkujących, trudno na nich stracić pieniądze. Jedyną wadą jest małe wahania kursów, można pół dnia siedzieć i załapać 1 ticka.

Jakie rynki możecie mi jeszcze polecić oprócz MO na początek?

Co się stanie z zakładem oczekującym na przyjęcie gdy wyloguje się z Betfair lub stracę połączenie z internetem?

Twój zakład zostanie i tylko od zachowania rynku i Twojej reakcji zależy co stanie się z Twoimi pieniędzmi. Jeśli znajdziesz alternatywne źródło internetu żeby zakład wycofać lub kontrolować to nie ma problemu. Jeśli wylogujesz się z BF Twoje pieniądze zostaną w koszyku i dalej będą czekać na przyjęcie. Gorzej jak na BF nastąpi tfu tfu tfu awaria. Wtedy nawet przy zleceniu oczekującym nie masz wpływu na to co dzieje się z Twoim kapitałem i tylko od długości awarii zależy czy uda Ci się odzyskać pieniądze jeszcze przed zdarzeniem czy będziesz stratny czego nie życzę.

Odnośnik do posta

Co do zostania zakładów, to przy wystawianiu jest opcja "zachowaj in-play", która domyślnie jest nieaktywna i wtedy, w momencie zmiany rynku na in-play, wszystkie nieprzyjęte zakłady bez zaznaczonej tej opcji zostają automatycznie anulowane.

No a czy trudno stracić pieniądze... na pewno jest trochę mniejsza dynamika, jeżeli porównać z jakąkolwiek grą na żywo, ale czasem zdarza się "winda" i kurs nagle idzie np. z 1.78 na 1.90 w kilka sekund. Osobiście polecam MO z tenisa - grają prawie cały rok i zawsze coś tam sensownego jest. No i są dwu-drogowe, co chyba powinno być pewnym ułatwieniem, a i wspomnianych wind raczej mniej. Warto obserwować jednocześnie sytuację u buków - nie mówię tu o wysokości kursu, bo giełda zwykle trochę wyżej stoi, ale ruchy kursów są skorelowane i ma się jakiś przegląd sytuacji. Tutaj polecam betbrain.com - porównywarka - i zwrócić uwagę na takich bukmacherów jak pinnacle, sbobet, 5dimes - to są duże firmy i grają tam nieco grubsi gracze.

Z kolei co do wystawiania laya, od razu po wzięciu backa, to zależy od sytuacji, a tutaj z kolejnymi rynkami będziesz miał lepszy obraz. Osobiście robię tak, gdy spodziewam się spadku np. na 1.70, ale potem po chwili powinno wrócić trochę wyżej. Ważne jest też rozmieszczenie $ na poszczególnych kursach, bo kto pierwszy ten lepszy. Zawsze można wejść jeszcze raz backiem, jeżeli nadal jest tak, jak zakładaliśmy. Generalnie sporo tu zostało napisane o pre-play w blogach, więc jest co czytać. ;)

Odnośnik do posta

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc, powoli wszystko coraz bardziej mi się rozjaśnia. Muszę jeszcze nauczyć się samodzielnie dobierać odpowiednie rynki i czytać wykresy (z tym mam największy problem). Macie może na to jakieś sposoby?

Na razie rynki które zagrałem, kończyły się albo minimalnym spadkiem kursu o 1 tick albo małą stratą.

Jeszcze mam pytanie z innej beczki. Wiecie może w ilu przypadkach drużyna która wygrywa 2 bramkami w ok. 60 minucie traci przewagę i przegrywa lub remisuje?

Odnośnik do posta

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc, powoli wszystko coraz bardziej mi się rozjaśnia. Muszę jeszcze nauczyć się samodzielnie dobierać odpowiednie rynki i czytać wykresy (z tym mam największy problem). Macie może na to jakieś sposoby?

Na razie rynki które zagrałem, kończyły się albo minimalnym spadkiem kursu o 1 tick albo małą stratą.

Jeszcze mam pytanie z innej beczki. Wiecie może w ilu przypadkach drużyna która wygrywa 2 bramkami w ok. 60 minucie traci przewagę i przegrywa lub remisuje?

Co do drugiej części Twojego posta to raczej nikt nie prowadzi takich statystyk, także raczej nic na ten temat nie znajdziesz.

Edytowane przez Bartas89
Odnośnik do posta

dzięki i odświeżam :-o

Macie jakieś rady, wskazówki czym się kierować oraz jak czytać wykresy? (sprawdzenie spadków/wzrostów kursów na stronach porównywarek nie zawsze daje efekty)

Odnośnik do posta

dzięki :)

mam problem, kupiłem dzisiaj rano back na Włochów, niestety kurs skoczył do góry

co robić? sprzedawać ze stratą, czekać na live czy zostawić zakład i liczyć że Włosi ograją Bułgarów?

Odnośnik do posta

Sprzedaj ze strata ! i ucz sie od poczatku jak prawidłowo powinno sie to robic. Ze swego doswiadczenia wiem ze nie warto wchodzic w rynek. ja równiez sie ucze i juz opanowałem wychodzenie ze strata. Nie ma sie czego obawiac.

Odnośnik do posta

Jeśli ma być to trading to musisz liczyć się ze stratą i zaakceptować kolor czerwony i uciąć stratę. Jeśli natomiast wejdziesz z zakładem live to nie masz pewności że zanim wygenerujesz greena nie stanie się coś co spowoduje utratę całej stawki podobnie jak w przypadku pozostawienia zakładu do końca kiedy Włosi nie wygrają to także będziesz stratny. Moim skromnym zdaniem powinieneś przyjąć stratę ale zrobisz jak uważasz.

Odnośnik do posta