Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Ja tez bede obserował co dzieje sie z niskimi kursami over 1.5 czy sumy goli jesli mecz jest bez bramkowy, ewentualnie jedna bramka, bo nawet jesli taki kurs by spadał zaraz po gwizdku troche a odpowiednio wczesnie ustawiłbym sie z lay np na 1.15, 1.14, 1.13 i do tego opcja tick offset to mysle ze przy ewentualnym skoku w dół moje pieniadze zostałby przyjete, z tym ze stawki na zakład bym rozłozył na poszczegolnych kwotach tak zeby nie tracic na ewentualnym spadku i nieco mu zapobiec np. 50E:100E:150E i nie trzebe miec wielkiego budzetu w sumie, postaram sie tez spradzic jak to wyglada z tymi niskimi overami, nie zasmeicam wiecej Ci tematu:) rozwniez powodzenia

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Szupes widze nie byles zainteresowany mala "dyskusja" na temat padania bramek w 3. minucie:)?

A tak swoja droga postanowilem pojsc troche w twoje slady. I powiem ci ze trading w przerwie meczu jest... martwy. Jakby w tym czasie wszyscy handlujacy sami korzystali z przerwy i szli na papierosa tudziez wziac glebszy oddech. Albo jedno i drugie.

(Powinienem w sumie zapytac: jak ty to robisz? :mrgreen: )

Odnośnik do posta
Szupes widze nie byles zainteresowany mala "dyskusja" na temat padania bramek w 3. minucie:)?

A tak swoja droga postanowilem pojsc troche w twoje slady. I powiem ci ze trading w przerwie meczu jest... martwy. Jakby w tym czasie wszyscy handlujacy sami korzystali z przerwy i szli na papierosa tudziez wziac glebszy oddech. Albo jedno i drugie.

(Powinienem w sumie zapytac: jak ty to robisz? :mrgreen: )

Masz racje, rynek jest martwy w przerwach zwłaszcza na CS, ale inaczej jest na rynkach o/u gdzie ostatnio traduję. Zawsze jednak nawet na CS można przynajmniej jedną transakcję przeprowadzić, wystarczy być.......cierpliwym.

Jak to robię? Już opisywałem i pokazywałem na screenach na początku bloga.

Odnośnik do posta

Wiecie co? Bez tych wszystkich programow jest latwiej. Zaden, ale to zaden nie ma podstawowej funkcji liczenia. Z tym, co oferuja to poza drabinka i paskiem plynnosci sa zbedne. Czym tu sie zachwycac? Czy ktos moze wie cos, czego ja nie wiem. Czy w ktoryms z tych pseudopomocnych programow jest funkcja, ktora mi powie ile mam postawic po danej stawce zaklad wyjscia. bo przyznam ze ciagle liczenie jest zniechecajace.

Odnośnik do posta
Wiecie co? Bez tych wszystkich programow jest latwiej. Zaden, ale to zaden nie ma podstawowej funkcji liczenia. Z tym, co oferuja to poza drabinka i paskiem plynnosci sa zbedne. Czym tu sie zachwycac? Czy ktos moze wie cos, czego ja nie wiem. Czy w ktoryms z tych pseudopomocnych programow jest funkcja, ktora mi powie ile mam postawic po danej stawce zaklad wyjscia. bo przyznam ze ciagle liczenie jest zniechecajace.

Jeśli handlujesz przed meczem to się zgodzę, nie potrzebujesz żadnego oprogramowania. Ale, gdy zdecydujesz się już na grę w trakcie przerw, czy in-play to takie oprogramowanie jest po prostu niezbędne. Główną zaletą jest to, że nie trzeba odświeżać programu, możesz sobie tą opcje dowolnie ustawić, następnie tzw. drabinka która naprawdę ułatwia trading.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie to w Geeksie jak i chyba we wszystkich tego typu programach jest taka opcja. PPM na dany rynek- Ladder Layout - Profit/Loss - Own Column. To naprawdę ułatwi ci trading

Odnośnik do posta

Chciałbym uzyskać od ciebie kilka podstawowych informacji. Jestem na etapie nauki tradingu i moja pytania będą banalne.

1.Jaki rodzaj rynku polecasz dla początkującego? (chodzi mi o HT)

2. Ty handlujesz głównie na o/u i na CS 0-0 jeśli nie było bramek?

Poniższe pytania tyczą się CS 0-0

3. Kiedy mamy 0-0 i zaczyna się przerwa to kurs najpierw zaczyna spadac (więc ty ustawiasz z lay na pare ticków niżej, i jednocześnie stajesz w kolejce po backa po wyższym kursie, dobrze to wszystko zrozumiałem?) później zaczyna się wzrost.

4.Kurs wzrasta do poziomu z samego początku przerwy czy wyżej?

Oczywiście wyjątkiem są sytuacje w których nikt nie spodziewa się wyniku 0-0.

Zauważyłem, że we wszystkich meczach, które przed rozpoczęciem miały kurs na 0:0 powyżej 15-16,a w przerwie meczu wynik jest nadal 0:0, kursy natychmiast rosły do góry. Dzieje się tak dlatego że rynek oczekuje bramki a przerwa jest doskonałą okazją żeby jeszcze bardziej kurs na dominujący wynik wywindować w górę.1. Kurs natychmiast rośnie do góry - trzeba się ustawić bardzo wysoko i czekać na tendencję spadkową. 2. Kurs stabilizuje się od momentu rozpoczęcia przerwy i tak można tradować przez 10min., później kurs spada o 2 -3ticki. 3. Kurs natychmiast spada po rozp. przerwy - po ok. 10min. zaczyna rosnąć.
Np. przy wyniku 0:0, gdzie gospodarzem jest zdecydowany faworyt kurs nie spadnie w dół tylko natychmiast podskoczy do góry, ponieważ rynek będzie oczekiwał bramki i kurs może sporo podskoczyć.

5. Co do drugiego cytatu, to czy kurs pózniej troche spadnie czy do końca przerwy będze szedł w góre i kiedy się ustabilizuje.

6. Wyżej wymienione przypadki to jedyne wyjątki (poza zdarzeniami niezrozumiałymi) od reguły opisanej w punkcie 3?

7 Jak zachowuje się rynek u/o, mógłbyś coś o tym napisac, o regułach i wyjątkach, na co zwrócić uwagę? jakich meczy unikać?

8 Co jeszcze mógłbyś doradzać komuś kto dopiero zaczyna przygodę z handlem HT

Mam nadzieje że odp. na moje pytanie nie będzie dla ciebie zbyt kłopotliwa bo dla mnie to dość istotne w mojej edukacji. Przeczytałem już chyba wszystkie istotne posty z których mogłem sie czegoś nauczyć (pomijając geeks toy, ale też się za to zabiore) nie wszystko zrozumiałem.

Spróbowałem w praktyce no i niestety nie wyszło.

Dallas-Filadelfia Dallas faworyt 1.6

Fifladelfia szczęśliwie wychodzi na prowadzenie, ale pozniej faul bramkarza czerwona karny i mamy 1-1 22 minuta.

Więc ja liczę na wzrost i daje laja wraz z końcowym gwizdkiem 1.54 a backa ustawiam pare tcków wyżej.

Lay natychmiast kupiony, no i od tego momentu kurs skacze sobie między 1,53 a 1,50 a pod koniec dochodzi do dramatu i mamy nawet 1,47. Biore Backa za 1,48

Gdzie popełniłem błędy?

screen

Odnośnik do posta
Chciałbym uzyskać od ciebie kilka podstawowych informacji. Jestem na etapie nauki tradingu i moja pytania będą banalne.

1.Jaki rodzaj rynku polecasz dla początkującego? (chodzi mi o HT)

2. Ty handlujesz głównie na o/u i na CS 0-0 jeśli nie było bramek?

Poniższe pytania tyczą się CS 0-0

3. Kiedy mamy 0-0 i zaczyna się przerwa to kurs najpierw zaczyna spadac (więc ty ustawiasz z lay na pare ticków niżej, i jednocześnie stajesz w kolejce po backa po wyższym kursie, dobrze to wszystko zrozumiałem?) później zaczyna się wzrost.

4.Kurs wzrasta do poziomu z samego początku przerwy czy wyżej?

Oczywiście wyjątkiem są sytuacje w których nikt nie spodziewa się wyniku 0-0.

Zauważyłem, że we wszystkich meczach, które przed rozpoczęciem miały kurs na 0:0 powyżej 15-16,a w przerwie meczu wynik jest nadal 0:0, kursy natychmiast rosły do góry. Dzieje się tak dlatego że rynek oczekuje bramki a przerwa jest doskonałą okazją żeby jeszcze bardziej kurs na dominujący wynik wywindować w górę.1. Kurs natychmiast rośnie do góry - trzeba się ustawić bardzo wysoko i czekać na tendencję spadkową. 2. Kurs stabilizuje się od momentu rozpoczęcia przerwy i tak można tradować przez 10min., później kurs spada o 2 -3ticki. 3. Kurs natychmiast spada po rozp. przerwy - po ok. 10min. zaczyna rosnąć.
Np. przy wyniku 0:0, gdzie gospodarzem jest zdecydowany faworyt kurs nie spadnie w dół tylko natychmiast podskoczy do góry, ponieważ rynek będzie oczekiwał bramki i kurs może sporo podskoczyć.

5. Co do drugiego cytatu, to czy kurs pózniej troche spadnie czy do końca przerwy będze szedł w góre i kiedy się ustabilizuje.

6. Wyżej wymienione przypadki to jedyne wyjątki (poza zdarzeniami niezrozumiałymi) od reguły opisanej w punkcie 3?

7 Jak zachowuje się rynek u/o, mógłbyś coś o tym napisac, o regułach i wyjątkach, na co zwrócić uwagę? jakich meczy unikać?

8 Co jeszcze mógłbyś doradzać komuś kto dopiero zaczyna przygodę z handlem HT

Mam nadzieje że odp. na moje pytanie nie będzie dla ciebie zbyt kłopotliwa bo dla mnie to dość istotne w mojej edukacji. Przeczytałem już chyba wszystkie istotne posty z których mogłem sie czegoś nauczyć (pomijając geeks toy, ale też się za to zabiore) nie wszystko zrozumiałem.

Fifladelfia szczęśliwie wychodzi na prowadzenie, ale pozniej faul bramkarza czerwona karny i mamy 1-1 22 minuta.

Więc ja liczę na wzrost i daje laja wraz z końcowym gwizdkiem 1.54 a backa ustawiam pare tcków wyżej.

Lay natychmiast kupiony, no i od tego momentu kurs skacze sobie między 1,53 a 1,50 a pod koniec dochodzi do dramatu i mamy nawet 1,47. Biore Backa za 1,48

Gdzie popełniłem błędy?

screen

Ad 1. Zdecydowanie rynki o/u ponieważ mają większą płynność (szczególnie teraz przed sezonem) niż rynki CS.

Ad 2. Staram się obserwować wszystkie rynki o/u w przerwie meczu, często jest tak że obstawiam na rynku dominującym ale nie koniecznie. Staraj się wybierać markety o/u + 2 na początek, czyli przy wyniku 0:0 do przerwy handluj na u/o 2.5, przy 1:0, 0:1 - też możesz pozostać na u2.5 ale polecam się już przenieść na o/u3.5.

Ad 3. Dobrze zrozumiałeś z małym wyjątkiem - kurs nie zawsze zaczyna spadać. Wszystko zależy od tego kto gra. Zauważ że gdy gra mocny faworyt u siebie a wynik meczu do przerwy jest wciąż 0:0, kurs natychmiast podskoczy do góry i będzie się tam utrzymywał przez całą przerwę, baaa może nawet podskoczyć o 10ticków - miałem taki przypadek już gdy w jednym z meczy super faworyt nie schodził praktycznie z połowy przeciwnika ale nie udało się zdobyć bramki, więc kurs po przerwie podskoczył o 10 ticków. W takim wypadku najlepiej jest zaczekać aż kurs osiągnie najwyższy pułap.

Ad 4. Czasem jest to wyżej a czasem nawet nie dojdzie do tego pułapu z przed gwizdka na przerwę.

Ad 5. Kurs w 90% spadnie ale na pewno nie aż tak dużo, czasem ktoś po prostu wejdzie z dużą ilością gotówki na rynek i trzeba chwilę poczekać aż wszystko zostanie sprzedane. Nie panikuj wtedy takie zagrania to znakomity kąsek dla BACK-owców, wszystko schodzi w mgnieniu oka.

Ad 6. Jak narazie tylko z takimi sytuacjami się spotkałem pewnie jeszcze będzie sporo niespodzianek jak zacznie się sezon. Sam zresztą przyznam że jestem ciekaw jak się to wszystko będzie układało.

Ad 7. Rynki o/u są podobne z tym że jest lepsza płynność ale mniej można zarobić. Wiadomo że są niższe kursy - mniej można zarobić, na CS masz kursy w granicach 3.5 - 5.

Graj na rynkach tak jak pisałem o/u +2 ponieważ gdyby zdarzyła ci się sytuacja, że masz duże straty i chcesz wejść in-play (ODRADZAM !!!!!!!), przy ewentualnej bramce na początku drugiej połowy nic wielkiego Ci się nie stanie, a starty można spokojnie odrobić, ale to już jest gra in-play (czyt. moją strategie u2.5 w dziale - STRATEGIE).

Zdecydowanie unikaj meczy gdy faworyt gra ze słabą drużyną a wynik do przerwy jest 0:0, bardzo często się zdarza, że zawodnicy zaraz po przerwie strzelają bramkę.

Ad 8. Zarządzanie kapitałem to podstawa. Nie graj więcej jak 10% swojego banku. Musisz być zdyscyplinowany, cierpliwy i nie denerwuj się jak ci coś nie wyjdzie. Z każdym dniem nabierasz doświadczenia a to bardzo ważne. Prowadź w excelu statystyki, wszystko podliczaj i zrób wykres po to żeby widzieć postępy i ewentualne błędy jakie popełniłeś. Ustal sobie cel na dany miesiąc, ale pamiętaj bez szaleństw. Lepiej jest widzieć profit niż później się zniechęcić jak będziesz widział że twoja krzywa profitu jest pod krzywą prognozy. Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogłem

Życzę powodzenia. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, służę pomocą

Odnośnik do posta

Gdzie popełniłem błędy?

screen

Popełniłeś błąd, ponieważ Dallas był w tym meczu zdecydowanym faworytem a do tego jeszcze czerwona kartka dla Philadelphi spowodowała znacznie obniżenie kursu. Powinienes ustawić się po stronie BACK i czekać do końca przerwy. Pozdrawiam

Odnośnik do posta

Twoje odp były najlepszymi informacjami jakie udało mi uzyskać na forum.

Pytanie do CS dominujący

1. Jeśli zaczyna się przerwa jest 0-0 ale faworyt gra na tyle słabo że można spodziewać się goli z obu stron albo gra bardzo słabo, to czy wtedy możemy spodziewać się spadku kursu, jego zatrzymania albo minimalnego wzrostu?

2. Czy warto też grać na MO? (co do wczorajszej mojej gry, to wszystko pomylilem, nawet zagrałem nie na tych rynkach które były opisane w twoim temacie, ale to chyba przez zmęczenie)

Pytania do o/u

3. Jeśli jest 0-0 i rynek spodziewa się gola (czyli mamy zdecydowanego faworyta) to 2,5 under zaczyna rosnąć? Więc my wtedy wraz z gwizdkiem wystawiamy lay który musi natychmiast być sprzedany a pozniej pare ticków wyżej kupujemy backa? tak jest? czy może lepiej grać na over?

4. Przy jakim kursie drużyna przestaje być zdecydowanym faworytem i jeśli gra będzie wyrównana to w przerwie kursy zaczną na nią spadać a pózniej się podnosić?

Patrzyłem na twoją strategie, wszystko zrozumiałem ale ja jeszcze nie chce grać in-play. Wydaje mi się że najlepsza do nauki będzie gra w przerwie. Bo na pre-play trzeba dużo czasu spędzać. No i też nie uzyskałem informacji jak poprawnie analizować mecze.

Odnośnik do posta

Co do analiz to wlasciwie najlepsze kryteria maja sami bukmacherzy. Najprostsza to stawke podzielic przez 100 i juz wiadomo czego sie spodziewaja. Konie maja 10 wskaznikow, pilka nozna ma 7. Na tej podstawie ustalane sa kursy po czym zanizane nawet do 180% w przypadku wydarzen wirtualnych. Jest taka magiczna strona, na ktorej sa opisane wskazniki bardzo dokladnie. Wiekszosc informacji jest oczywiscie zatajona, ale co tam daja tez wystarczy. Geeralnie jakby sie w to zaglebic, to jest bardzo ciekawa lektura. Generalnie kazdy mysli ze stawka spada w miare jak rosna wplywy pieniezne na dane wydarzenie. Moge wam powiedziec ze stawka spada z innego powodu. Nadmiar pieniedzy z jednej strony pokrywa niedomiar z drugiej. Ale o tym juz pewnie wiecie.

A teraz jakbym kazdego z was poprosil o analize danego meczu na podstawie tych siedmiu kryteriow, porownal wasze stawki z bukmacherem i swoimi pomyslami, to kazdy z nas mialby co innego. Kiedys nie rozumialem po co sie ustala wlasne stawki. Tyle o tym wypowiedzi jakby to bylo najwazniejsze. Co sie okazuje, to zwiekasza szanse powodzenie o polowe. No i oczywiscie kwestia, jaki rynek cie interesuje. Powiem wam ze na Betdaqu (na betfair pewnie tez) rynek idzie w swoja strone niezaleznie od tego, jak zmieniaja sie stawki u innych bukow. To jest specyfika. 17 niezaleznych firm, w kazdej powiedzmy stawki ida w dol nieznacznie, a na exchange rosna jak glupie. Nie bez powodu panuje przekonanie, ze w sporcie zarabia sie na niespodziankach.

Wojteks twoje pytania nie sa glupie. Robi sie z tego ciekawe forum. Szupes ty czujesz "bluesa" w tradingu. Podziwiam w tobie cierpliwosc trzymania sie strategii. Ja mam kryzys i irytuje mnie ostatnio granie dla paru euro. Ale to tylko ja...:)

Z tymi programami to masz racje. Ja pewnie szukalem wyraznej opcji i przyznam ze nie zajmowalo mnie zbytnio, jak moge wykorzystac istniejace. Jest nawet stop loss. Mozesz ustawic na dowolna ilosc tikow w dowolna strone. Wtedy automatycznie program sprzedaje zaklad. Dobre. Jak na forex;)

Odnośnik do posta
Twoje odp były najlepszymi informacjami jakie udało mi uzyskać na forum.

Pytanie do CS dominujący

1. Jeśli zaczyna się przerwa jest 0-0 ale faworyt gra na tyle słabo że można spodziewać się goli z obu stron albo gra bardzo słabo, to czy wtedy możemy spodziewać się spadku kursu, jego zatrzymania albo minimalnego wzrostu?

2. Czy warto też grać na MO? (co do wczorajszej mojej gry, to wszystko pomylilem, nawet zagrałem nie na tych rynkach które były opisane w twoim temacie, ale to chyba przez zmęczenie)

Pytania do o/u

3. Jeśli jest 0-0 i rynek spodziewa się gola (czyli mamy zdecydowanego faworyta) to 2,5 under zaczyna rosnąć? Więc my wtedy wraz z gwizdkiem wystawiamy lay który musi natychmiast być sprzedany a pozniej pare ticków wyżej kupujemy backa? tak jest? czy może lepiej grać na over?

4. Przy jakim kursie drużyna przestaje być zdecydowanym faworytem i jeśli gra będzie wyrównana to w przerwie kursy zaczną na nią spadać a pózniej się podnosić?

Patrzyłem na twoją strategie, wszystko zrozumiałem ale ja jeszcze nie chce grać in-play. Wydaje mi się że najlepsza do nauki będzie gra w przerwie. Bo na pre-play trzeba dużo czasu spędzać. No i też nie uzyskałem informacji jak poprawnie analizować mecze.

Ad.1 Gdy gra faworyt ale tak jak piszesz słabo lub bardzo słabo i wynik jest bezbramkowy to często zaobserwowałem sytuację że kurs stoi w miejscu przez ok 10 min przerwy potem spada 2-3 ticki. Oczywiście to nie musi być regułą.

Ad 2. Jasne że warto, tylko ja jak już wchodzę na taki rynek to gram na gospodarza przy jego prowadzeniu - wtedy kurs w przerwie nie podskoczy a może pójść w dół o 1-góra dwa ticki.

Ad 3. Dokładnie tak jak napisałeś, Back under - LAY over , bez różnicy

Ad 4. Zdecydowany faworyt będzie nim do końca przy remisowym wyniku. Chyba, że underdog strzeeli bramkę to ok 60min rynek powoli się odwraca w drugą stronę ale tutaj się za bardzo nie chce wypowiadać bo mogę się mylić.

zdecydowanie polecam strategię gry w przerwie na początek ja także będę doskonalił moją strategię jeszcze przez kilka tygodni a później chce wypróbować moją strategię in-play u2.5. Zobaczymy jak to wyjdzie. Powodzenia

Odnośnik do posta

A na czym polega Twoja strategia gry live jesli moge zapytac?:) i czemu wolisz tradowac na na rynku +2 gola do akualnego wyniku? ja obswerwowałem overy na nastepnym rynku bramkowym czyli np 1:0 to rynek 1,5 gola i w kazdym wypadku kursy rosna ewentualnie stoja w miejscu a na kursie 1.20 nalay mozna połozyc wieksza kase przez co jedna tranzakcja jest o wiele bardziej wartosciowa, ja tak gram narazie za groszowe stawki ale wpłace cos wiecej.

Odnośnik do posta

Narazie staram sie skupić na rynkach o/u. Zauważyłem ze ciężko jest mi opanować emocje i popełniam przez to błędy, ale dzisaj z meczu na mecz było coraz lepiej. Brak mi wprawy i doświadczenia. Zdarzyło mi się wejść in play w meczu czeskiej ligi i miałem więcej szczęścia niż rozum bo zostałem z layem na +2.5 i zaraz na początku padł gol.

1. Przy jakich proporcjach kursów przed meczem mamy odczynienia z faworytem a gdzie można juz uznać za wyrównaną pare? Czy np. kurs 2.2 i 3.9 tu mamy już wyraźnego faworyta od którego będzie się oczekiwało wyjścia na prowadzenie?

2. Czy jeśli w jakimś meczu mamy do przerwy wynik 2-0, 2-1, 1-1 lub wyższy uczestniczysz w rynku o\u, MO (czy zawsze jest tak że jak gospodarz prowadzi to kurs nie podskoczy? ) lub innym?

3.Czy można opierać swoje przewidywania co do zmian kursów O/U w przerwie, głównie na kursach o/u lub CS które mówią nam czy gracze oczekują goli? Tzn. jeśli kursy O\u są stosunkowo blisko siebie to wtedy tak jakby nie ma już faworyta (tzn jest bo np. prowadzi 1-0 ale rynek o\u nie będzie brał tego pod uwagę)

4. Kurs na Under 2.5 będzie się zachowywał analogicznie do kursu na CS 0-0? Czy może są jakieś wyjątki?

tokarz1989

A na czym polega Twoja strategia gry live jesli moge zapytac?:) i czemu wolisz tradowac na na rynku +2 gola do akualnego wyniku? ja obswerwowałem overy na nastepnym rynku bramkowym czyli np 1:0 to rynek 1,5 gola i w kazdym wypadku kursy rosna ewentualnie stoja w miejscu a na kursie 1.20 nalay mozna połozyc wieksza kase przez co jedna tranzakcja jest o wiele bardziej wartosciowa, ja tak gram narazie za groszowe stawki ale wpłace cos wiecej.

Tu masz link

Odnośnik do posta

Ja sie spotkałem z jedym i drugiem, ale do traddingu jakie maja zastosowanie te systemy stawkowania? Labouchere bawiłem sie keidys w ruletce margintale podobnie, ale mussiz miec sporo srodkow na koncie a zysk nie miarodajny zanim skonczysz czasem sekwencje, system Kellego tez zwieksza prawdopodobienstwo przy odpowiednich stawkach ale nim sie dokłądnie nei inmteresowałem, a jakie ma to zastosowanie do traddingu?

Odnośnik do posta