Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Betfair u helmutow

Promowane odpowiedzi

9.11. betfair wycofal gielde zakladow z oferty dla klientow majacych zameldowanie w niemczech.

Powodem jest wprowadzony w lipcu dla organizatorow zakladow padatek 5% od stawki na wszystkie zawierane zaklady.

Bukmacherzy przerzucili to obciazenie na klientow - dziala to tak, ze jesli klient wygra u buka, to od wygranej odciagniete mu zostanie 5% stawki. Jesli przegra, to buk placi te 5% z kasy, ktora wygral od klienta.

Wiadomo, ze na gieldzie cos takiego nie zadziala. Jesli wejde w rynek 10 razy za 1k z backiem i 10 razy za 1 k z layem, nie zarabiajac w koncowym rachunku nic, to teoretycznie nalezny od tego podatek ktory bf by musialo zaplacic to 50€ od kazdego tysiaca, czyli 1000€.

Podkresle jeszcze raz - chodzi tylko i wylacznie o adres zameldowanie ktory zostal podany betfair przy rejestracji.

Co moga zrobic gracze z zameldowaniem w niemczech?

1) najlepsze wyjscie - przeprowadzic sie gdzies, gdzie grac na gieldzie wolno. To rozwiazanie dla tych, co z gieldy sie utrzymuja. Trzeba "tylko" wybrac taki kraj, gdzie jest duza szansa, ze w najblizszym czasie gieldy nie zbanuja, zeby nie wpasc z deszczu pod rynne.

2) zmienic adres na swoim koncie w betfair na jakis kraj, w ktorym grac wolno (adres, ktory mozna zweryfikowac).

Moim zdaniem dobra dla tych, ktorzy lubia grac, ale nie jest to ich glowne zrodlo utrzymania, robia to rekreacyjnie a kase wydaja na drobne przyjemnosci.

Dlaczego nie dla profi? Ano dlatego, ze do drobniakow sie nikt nie przyczepi.

Co do profi, to sytaucji wyglada moim zdaniem niezbyt dobrze. Przy zakupie nieruchomosci, budowie domu czy jakis wiekszych inwestycjach, bardzo latwo zwrocic zainteresowanie swoja osoba fiskusa. Ostatnio zapadl bardzo niepokojacy wyrok. Po calosc odsylam tutaj:

http://podatki.wp.pl/kat,1356,title,Fiskus-go-zrujnowal-bo-gral-w-pokera,wid,15057735,wiadomosc.html?ticaid=1f7f3&_ticrsn=3

A w skrocie, to sad orzekl:

"Fakt, ze organizowane sa turnieje w pokera oraz ze poszczególni gracze sa bardzo znani w srodowisku, swiadczy o tym, ze w tej grze chodzi nie tylko o szczescie i przypadek, lecz równiez o umiejetnosci"

Ogolnie w niemczech wygrane z zakladow wzajemnych dla osob fizycznych nie sa opodatkowane. Urzedy maja jednak to do siebie, ze jak juz kogos namierza, to tak latwo sie do bledu nie przyznaja, ani tym bardziej latwo nie odpuszcza, i dzialaja czesto wg. zasady "nikt nam nie udowodni, ze czarne jest czarne". Nikt im nie zabroni stwierdzic, ze co prawda podatku od zakladow nie ma (tak jak i od wygranych z pokera), ale jesli ktos osiaga regularne zyskki, to nie tylko o szczesie i przypadek chodzi, ale rowniez umiejetnosci. Najbardziej bulwersujace wg. mnie jest jednak to, ze skoro wg. nich trzeba opodatkowac zyski, to moim zdaniem powinna byc rowzniez mozliwosc odciagniecia od podatku swoich minusow. Interpretacja urzedu skarbowego (sad poparl ta interpretacje), byla jednak taka, ze jesli ktos gra hobbistycznie (czyli zazwyczaj przegrywa), to nie placi od tego podatkow, bo to gra losowa. A jak zarabiasz, to juz przestaje byc gra losowa. I wtedy bulisz. Jak ustalic ta granice - kiedy to jeszcze hobby i gra losowa, a kiedy nie, to jeszcze nie powiedzieli - bo sami tego nie wiedza. Zapewne zalezy ona od humoru i widzimisie urzedasa.

No i z takich wlasnie powodow tylko zmiana adresu w bf a mieszkanie dalej w niemczech moim zdaniem nie wchodzi w rachube - bo wg. prawa podatkowego jesli przebywasz ponad 180 dni w roku w niemczech (czyli jest to glowne miejsce zamieszkania), to tutaj sie musisz rozliczac z podatkow. Poza tym, przed wprowadzeniem tego podatku, niewiele mogli zarzucic ludziom uczestniczacym w zakladach bukmacherskich online. Za granie grozila co najwyzej "zolta kartka", a moze nawet tylko ustne upomnienie. Obecny stan w razie wpadki grozi moim zdaniem od razu "czerwona kartka", bo taki urzad potrafi bardziej dupe przeorac niz grecy czajkowi po fixie.

A jak oszukujesz i podajesz falszywy adres, zeby dalej moc grac na gieldzie, ktora moze nie placic przez Twoj falszywy adres podatkow na rzecz panstwa niemieckiego, no to latwo to zinterpretowac, ze oszukujesz fiskusa.

3) zajac sie czyms innym - np forex

Teraz krotko osobiscie, bo pare osob sie pytalo co bede robic. Dla mnie punkt 2 nie wchodzi w rachube, zostaje 1 i 3. Ktory wybiore, to jeszcze nie wiem. Ma na to wplyw wiele czynnikow. Do tego przeprowadzka w mojej systuacja jest sprawa dosc czasochlonna.

No wiec, "moje drogie kolegi trejdery", jakis czas mnie nie bedzie na forum, jakas tam mala szansa, ze juz nigdy nie wroce tez jest, wiec tak na wszelki wypadek ;):

Milo bylo Was poznac, dzieki za wsparcie i za motywacje! Do tego zawsze bede milo wspominal gadki na sb - nie raz i nie dwa zaplulem przez Was caly monitor ze smiechu :D.

A to to klasyka jest :D :D :D

post-44-0-11988100-1352560744_thumb.jpg

Poki co, zycze Wam przede wszystkim, zeby Was nie zbanowali a poza tym duzo zielonego i jak to mawiala pewna moja blond kolezanka: trzymajcie sie cieplo i papatki :D.

A tak w ogole to

http://www.youtube.com/watch?v=M1ypn0y32Ac

:D

Odnośnik do posta

Mnie to betfair tez denerwuje. Nie wiem kto siedzi w tym zarządzie, ale co to za problem zrobić tak jak np jest na forexie. Przecież jedno od drugiego znacząco sie nie różni. Przecież to 5% to nie jest dużo i myśle, że klienci by to zakceptowali

Tobie Franz zycze powodzenia na nowej drodze zycia jaka cie czeka.

Odnośnik do posta

Mnie to betfair tez denerwuje.

Nie zrozumiales czajek - to nie bf jest winne, tylko idiotyczne prawo podatkowe.

franz a jak u nich z reklama?

jest na stadionach, w prasie, tv?

szczerze mowiac nie wiem - brak mi czasu na ogladnie tv. Moze ktos kto oglada bundeslige wie.

Pozdrowionka dla wszystkich

Odnośnik do posta
  • 1 year later...
  • 4 weeks later...

Podepne pod ten temat.

"Wir bedauern mitzuteilen zu müssen das Betfair, nach einer Geschäftsanalyse, die Wettbörsenprodukte für Kunden aus Österreich nicht weiter anbieten wird. Die Wettbörse und Exchange Games werden ab dem 14. Juli 2014 nicht mehr verfügbar sein."

.....

Po naszemu: od 14.07 zamykaja gielde w Austrii.

A to koncowka komunikatu - dla mnie bardzo dziwne info:

Beachten Sie bitte das Betfair die Wettbörse und alle anderen Produkte in folgenden Ländern weiter anbietet:

• Großbritannien
  • Malta
  • Gibraltar
  • Irland
  • Dänemark

"Prosze miec na uwadze, ze Betfair udostopnia gielde w nastepujacych krajach".

Mam nadzieje, ze Polski i paru innych krajow nie wymienili tylko z oszczednosci miejsca. Tak czy siak, jesli wiazecie swoja najblizsza przyszlosc z betfair, polecam juz zaczac kombinowac w kierunku wysp.

Pozdrawiam

P.S. Sorki jesli zdublowalem temat, lub gdzies juz bylo - nie sledze "ostatnio" forum

Odnośnik do posta

Pelny komunikat np. tutaj:
http://www.wettforum.info/sportwetten/wettbuero-news/167175-betfair-abschaltung-der-wettboerse-osterreich.html

Nic mi nie wiadomo, na temat nowej ustawy w Austrii.
W komunkacie jest, ze sie wycofuja z powodow biznesowych - co moze oznaczas wszystko - ze im sie nie oplaca, ale  takze to, ze dzialali do tej pory wbrew obowiazujacej ustawie (nie wiem - nie znam tej ustawy, wiem ze do tej pory mozna bylo w austrii tradowac i nie placic podaktow, i ze wiele osob z Niemiec "ucieklo" do Austrii).

Co do listy krajow, to tez mi sie wydaje, ze uwzglednili tylko liste, gdzie sa w pelni licencjonowani. To nie jest sianie paniki, ale nie sposob nie zauwazyc, ze powoli sie wycofuja ze wszystkich miejsc, gdzie nie dzialaja w pelni legalnie. Mam nadzieje, ze do Polski dojda na samym koncu (a najlepeij wcale).

Jak widac w powyzszym linku, odzew jest poki co zerowy, jak cos doczytam w najblizsych dniach, to dam znac. Jak znam zycie, to o wartosciowe info bedzie jednak ciezko - jak zwykle w takich sytuacjach bedzie duzo bicia piany, wkur*ienia i idiotycznych przypuszczen. Z drugiej strony, tu nawet nie ma o czym tak naprawde pisac - w komunikacie jest wszystko - gielda zostala wycofana z kolejnego kraju, beda w Austrii oferowac za to zaklady bukmacherskie.

Edytowane przez franz
Odnośnik do posta

Być może nie opłaca im się trzymać giełdy na nie legalu i dązą do tego o czym mówisz, w polsce idą prace nad ustawą hazardową także finał raczej łątwo przewidzieć w takim wypadku. A Ty tradowałes z Austrii do tej pory ?

Odnośnik do posta