Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

rozkład kasy a trend

Promowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zaczynam właśnie naukę podstawowych pojęć związanych z tradingiem. Jestem w trakcie zaznajamiania się z blogami traderów i stąd w zasadzie czerpię na razie wiedzę, ale widzę, że to forum to kopalnia wiedzy na ten temat.

Szacun dla ludzi, którym udało się stworzyć takie coś.

Oczywiście od razu "milion" niejasności i pytań. Zacznę może od pierwszego :

na przykładowym załączniku zaznaczyłem procentowy rozkład kasy na dane zdarzenie. Jak widać jest on w miarę równo rozłożony.

Wczoraj jednak obserwowałem inny rynek przed meczem piłi nożnej ( i przez ok. 20 min. live ) i był tam taki rozkład : ok 108 % na back i ok. 91 % na lay.

Pytanie : czy taki nierównomierny rozkład nie powinien popchnąć rynku w stronę lay ? Czy większa podaż na back nie powinna zadziałać wzrostowo ? Jeśli tak, to czy można to brać pod uwagę przy określaniu trendu, czy też takie objawy są całkiem naturalne i nie przejmować się nimi ?

I jeszcze jedno pytanie : czy ten procentowy rozkład dotyczy całego dostepnego rynku tzn. łącznie z zakładami oferowanymi, czy tylko rynku już przetradowanego ?

Pozdr.

post-4170-0-05120000-1354025053_thumb.jp

Odnośnik do posta

No tak. Dzięki Żaba.

W przykładzie, ktory opisałem powyżej taka dysproporcja trwała ok. 30 min.

Z tego płynie więc chyba wniosek, że teoretycznie kurs powinien wzrosnąc, poniewaź jeśli miałyby być jakieś ruchy na tym rynku, to tradrzy skupowaliby back, jako bardziej atrakcyjny ( ryzyko mniejsze w stosunku do zysku ). Ruchy na rynku były jednak taki stan rzeczy utrzymywał się chyba dość nienaturalnie długo. Czyli zadziałały jakieś inne czynniki.

Gwoli wyjaśnienia : zdaję sobie sprawę, że moje dociekania są " męczące " i być może poniżej jakiejś "średniej" przyjętej na tym forum, ale obrałem sobie cel : umiejętnosć czytania wykresów. Droga jeszcze dłuuuuuga, ale od czegoś trzeba zacząć i po cichu liczę, że wiele się tutaj nauczę.

a propos : podziękowania to ta zielona strzałeczka w prawym górnym rogu posta ?

Odnośnik do posta

tak, to ta strzaleczka :) mozesz tez wybrac te czerwona (obok zielonej) jak post ci sie nie podoba ;)

poza tym - pytaj smialo. nie boj sie pytan, ktore wydaja ci sie "glupie", bo kazdy z nas kiedys zaczynal i to co teraz jest banalne, swego czasu bylo twardum orzechem do zgryzienia :)

Odnośnik do posta