Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Rakieta do tenisa

zicoo

Promowane odpowiedzi

Potrzebuje kupić rakiętę do tenisa dla początkującego uzytkownika :)

Cena do 200PLN, co polecacie? Czym się kierować przy zakupie rakiety?

Odnośnik do posta

Tak po prawdzie, to niemal każda rakieta z przedziału cenowego 150-200 zł z allegro nada się dla początkującego. Rakiety profesjonalne i pół - profesjonalne to już wyższa półka cenowa. Najlepiej wybrać się do sklepu sportowego i samemu popróbować, jaki rozmiar rączki najlepiej leży w dłoni i jaka waga jest odpowiednia.

Generalnie waga rakiety bez naciągu dla początkującego nie powinna przekraczać 300g,  a powierzchnia główki musi wynosić około 100 cm2. Im mniejsza powierzchnia rakiety tym większa precyzja uderzenia kosztem siły.

Odnośnik do posta

Zicco do 200 zeta praktycznie każda rakieta będzie dobra, wyższe ceny rakiet to i już bardzo zaawansowane są rakiety, a to może szkodzić początkującemu. Najlepiej w miarę sporą sobie weź główkę 105-107 cali. Dopasuj też dobrze rączkę. Jeśli chodzi o firmy to praktycznie też bez znaczenia bo wszystkie czołowe są dobre. Ostatnio na topie są babolaty i heady.

Odnośnik do posta

Tak jak ygrek napisał, duża główka i waga mniejsza niż 300g. Rączki się trochę róźnią np. heady mają bardziej jajowate, wilsony kwadratowe. Nie patrz czym grają zawodowcy bo jedyną rzeczą która jest wspólna to farba. Najlepiej jakby była możliwość przetestowania sprzętu i wybrałbyś która najlepiej pasuje.

Odnośnik do posta

Dunlop to za duża patelnia, chyba że chcesz komary odganiać :) Wilson z kolei zdecydowanie zbyt mały dla począkującego. Z tych wymienionych brałbym Heada białego, ma wąską ramę i rewelacyjnie się taką rakietą manewruję. Mam rakietę z wąską ramą i świetnie się sprawuje, Wąska rama ma też jeszcze jedną zaletę - minimalizuje liczbę trafień ramą w piłkę. Ten drugi head też wydaje się w porządku ale nie wiem czy aktualnie grafit jest najlepszą technologią, chyba tytan lepszy albo włokno węglowe.

Tu masz jeszcze dobrą rakietę: http://www.forehand.pl/p3634,head-mx-fire-tour.html

Pamiętaj też o dopasowaniu rączki bo to bardzo ważne. TU masz poradnik o tym ale nie sugeruj się tabelką wzrostu na dole: http://naukatenisa.org/poradnik/jak-dobrac-rozmiar-rakiety/

Odnośnik do posta

wybierz cos z Dunlopa w tej cenie .Oni maja dobra cene/jakosci. Sam troche tylko pykam w tenisa natomiast notorycznie gram w squasha i dunlop blackstorm jest nie do wyjebania w cenie do 200. To jest dobry budzet bo jesli juz chcesz kupic dobra rakiete to musisz wywalic ponad piec stow. Alternatywa jest zakup jakies dobrej ramy i wymiana naciagu na jakis zajebisty ale to tez kosztuje. 

a tylko nie kupuj ramy aluminiowej tylko carbon lub jakis dobry kompozyt bo przypieprzysz raz o kort i bedzie po zabawie

jesli chodzi o najlepsze rakiety swiata to Prince ma najlepsza technologie bez dwoch zdan

tu masz zajebista rakiete. POszukaj tego w Polsce w dobrej cenie 

http://www.sportsdirect.com/dunlop-vision-270-tennis-racket-743130

a ta jeszcze bardziej zajebista a cena nie az taka wielka

http://www.sportsdirect.com/dunlop-biomimetic-200-lite-tennis-racket-743016

jak ja bym wybieral to wyskrobalbym te dodatkowa stowe w przliczeniu na PLN na ta lepsza przy zalozeniu ze nie bedziesz grac od swieta tylko regularnie czyli min 1 w tygodniu

A i nie przejmuj sie ze to rakieta dla zaawansowanych bo na poczatku troche sie przemeczysz a pozniej bedziej wszystkich rozwalal. 

Odnośnik do posta
  • 2 months later...

A czy sam wzrost może być jednym z czynników decydujących o wyborze rakiety? Bo mam 193 cm, chce sobie kupić rakietę bo już mnie szlak trafia od braku sportu, a to zawsze nowe doświadczenie.

I czy lepiej jest sobie kupić sprzęt no. na allegro czy jednak w naziemnym sklepie? Chcę grać co najmniej raz w tygodniu- maksymalnie 3x. Oraz co to za ,,sprzęty'' na allegro za 30zł :D

Edit: I jest w ogóle oglądać już rakiety używane czy najlepiej nowe?

Odnośnik do posta

Ja osobiście odziałem się + kupiłem rakietę w decathlonie w sumie za 300 zł [z butami,spodenkami, koszulkami i nawet na frotkę staryczło] . Da się łatwo tanio i przyjemnie szczególnie że od grania wymagam ruchu, a nie nie wiadomo jakich wyników w tourze atp xD

Sprzęt może nie jest najwyższej jakości bo "sponsoruje" mnie firma Artengo [każda moja rzecz do tenisa jest tej firmy :D] ale jak na razie wystarcza :P 

Odnośnik do posta

Właśnie, cashis. Jak to z tymi butami jest? Posiadam buty typowo biegowe (Nike Vomero np.). Czym się różnią takie buty typowo tenisowe od innych? I mam pytanie- kupiłeś rakietę aluminiową(czy też jakąś kompozycję aluminium z czymś), czy jednak unikałeś tego?

Odnośnik do posta

W tych butach artengo, delikatnie jest wzmocniona kostka w porównaniu do moich biegówek, no ale te buty kosztowały 89 zł więc nie ma co się spodziewać po nich szału. A co do rakiety to doradzał mi ją facet, który w Decathlonie jest specjalistą ds. tenisa i naciągu strun, w sumie proponował mi droższe rzeczy ale uparłem się na takiej bo była w dobrej cenie i chyba najlepiej mi się ją trzymało http://www.decathlon.pl/artengo-tr-710-id_8271287.html

Odnośnik do posta

Gram 2-3 razy w miesiącu jak mam czas razem z kumplem, więc dla playera takiego jak ja, jest wręcz idealna. Gdybym grał więcej to pewnie kupiłbym coś lepszego, a tak nawet jak się rozwali to kupie nową i nie będzie jej szkoda tak jak jakiejś lepszej. 

A ja mam pytanie inne, jakimi piłkami gracie? Bo ja gram na korcie który jest zrobiony z czegoś takiego jak na orliku wyłożone są boiska do kosza. Kupiłem 10 piłek [oczywiście artengo] o średniej sile odbicie ale nie wiem czy to dobrze czy źle bo piłeczki są mi zupełnie obce, ile wymian/meczy na takim poziomie można rozegrać piłkami żeby były w miare ok ? 

Odnośnik do posta

A jak jest z wytrzymałością takich piłek? Bo HEADy z tego co widziałem to licencjonowane przez ATP kosztują chyba 60 zł za 3 sztuki z tego co pamiętam, na ile starczają ? :)

Odnośnik do posta

Temat został zarchiwizowany

Ten temat został przeniesiony do archiwum. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.