Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Cześć !

Jestem Filip, od jakiegoś roku interesuje się tradingiem, głównie na forexie. Jakiś czas temu, w sumie zupełnie przypadkiem trafiłem na trading sportowy, początkowo na tenis, jednak zainteresowały mnie wyścigi konne pre przed gonitwą, dostrzegłem tam pewne zachowania podobne jak na forexie, szeroko pojęte price action. Myślę ,że sprobuje swoich sił na tego typu rynkach, dlatego postanowiłem założyć bloga.

Myślę, że utrzymywanie skuteczności 50% przy RR 1:3 jest możliwe (mam nadzieje)

Chciałem potradować już dziś na realnym koncie jednak gonitwy odbywające się co 5min nie grzeszyły płynnością.

Programu jaki używam do tradowania to AGT pro. Myślę ,że na początek wystarczy, jutro już potraduje i zobaczymy jak to pójdzie hehe.

Pozdrawiam !

Odnośnik do posta

Dzisiejsze rynki nie rozpieszczały płynnością, ponieważ wyścigów było aż nadto. Zazwyczaj są po 2-3 tory na sesji popołudniowej (15-19) i tyle samo na wieczornej (18-22). Dzisiaj było ich aż 8 podczas sesji popołudniowej, przez co wyścigi nakładały się na siebie w czasie i można było zauważyć znaczący spadek w liqudity.

pwdz!

Edytowane przez Scorpi
Odnośnik do posta

Dopiero przed 17 udało mi się zaczać handel, pierwszy rynek za mną ! zakończony na małym plusie. Pierwsza rzecz jaka odrazu daje mi się we znaki to ladder i dynamika akcji, popyt i podaż na drabinie wprowadzają mnie w błąd. Dałem się tym razem zwieść również wykresowi , przewidywałem spadek kursu po przebiciu i re-teście na 3.5, niestety stało się inaczej, brak sprzedających, za to pojawili się chętni do kupna. Powyżej fajna formacja zwycięstwa jednak zauważyłem ją po fakcie - oczy skupiłem na laderze, cóż dobrze ,że pierwszy rynek nie okazał się minusowy ! Stawka 10e.

post-8135-0-75916200-1377615564_thumb.jp

Odnośnik do posta

Wykres to nie wszystko, obserwuj też gdzie idzie kasa i inne kobyły. A i tak zdarza się że przyjdzie grubas i  zawróci rynek.

Graj, analizuj i będą wyniki.

zieleni życzę

Odnośnik do posta

Czas podsumować pierwszy dzień na wyścigach pre. Niestety wyszedł z tego minus, nie duży ,ale jednak. Dwie rzeczy ciężko jest mi ogarnąć na dzień dzisiejszy , przede wszystkim głównie to szybkość, dynamika akcji i co za tym idzie błyskawiczne podejmowanie dycyzji, do tej pory myślałem ,że ogólnie w tradingu interwał M5 jest szybkim interwałem, cóz myliłem się, M5 jest przy tym bardzo wolnym interwałem :)

Druga sprawa to ladder, fałszywe pojawianię się większych pieniędzy oraz fałszywe momentum. Po paru nieudanych rynkach dochodzą nerwy, frustracja i wiadomo jak to sie kończy.

Plusem jest to ,że technicznie rzecz biorąc cena zachowuje się w większości czasu logicznie dla traderów.

Ogólnie jak ja widzę trading, dla mnie to głównie rachunek prawdopodobieństwa, nigdy nie mamy pewności powodzenia otwartej pozycjii , możemy tylko otwierać je w miejscach gdzie w danym momencie względne prawdopobieństwo sukcesu tej pozycji jest większe, wykorzystujac tak jak wspomniałem price action, formację świecowe, formacje stałe, psychologie tłumu itd. Jeśli co zaś przemawia za otwarciem pozycji trzeba w nią wejść, jeśli wynosi ono 50/50 nigdy nie zawieramy transakcji w tym miejscu.

Poniżej wstawiam dzisiejszy p/l oraz kilka dzisiejszych rynków, kropkami zaznaczyłem miejsca gdzie moim zdaniem powinny być otwierane pozycję, podkreślam gdzie powinny, bo jak dziś to wyszło to chyba każdy widzi.

Cóż czas wyciągnąć wnioski.

reszta

post-8135-0-31899700-1377634882_thumb.jp

post-8135-0-94390100-1377634889_thumb.jp

post-8135-0-76041400-1377634911_thumb.jp

post-8135-0-09526400-1377634912_thumb.jp

post-8135-0-45381200-1377634912_thumb.jp

post-8135-0-06322900-1377634913_thumb.jp

post-8135-0-47849400-1377634913_thumb.jp

post-8135-0-29712400-1377634914_thumb.jp

post-8135-0-76326100-1377635018_thumb.jp

post-8135-0-95599800-1377635026_thumb.jp

post-8135-0-99283600-1377635099_thumb.jp

post-8135-0-05529800-1377635105_thumb.jp

post-8135-0-89255300-1377635108_thumb.jp

Odnośnik do posta

Nie wiem, jak wygląda twoje stanowisko, ale dobrym wyjściem jest praca na kilku monitorach - łatwiej wszystko ogarnąć. Dodatkowo jakiś laptop do streamu i można wyłapać ciekawe okazje np. koń ociąga się z wejściem do boksu = kurs prawdopodobnie wzrośnie. Nie wierz ślepo wykresom, dynamika rynku jest duża, a masa osób gra tylko w oparciu o ladder. Zaczynałeś od forexa, więc pojęcie o money management masz, nie powinieneś szybko zbankrutować. Powodzenia  :good:

Odnośnik do posta

A Ty grasz też tylko czy głównie kierując się ladderem ? sęk w tym ,że mam z tym po raz pierwszy styczność i nie umiem jeszcze poprawnie go rozczytywać, nie mówiąc o tym, że sytuacja bardzo szybko się na nim zmienia.

Np na tym screenie widzimy mocniej wypełnione kosze na dole, słabiej do góry , na mocnym poziomie 3.0 leży 1,7k ,a na 3,5 tylko 140e, to oznacza ,że popyt jest na dole i ktoś , chce zamknąć pozycje na 3,0 ?

post-8135-0-54770500-1377682854_thumb.jp

Odnośnik do posta

Liczą się tylko cyferki, choć ostatnio cudowałem z WOMem, wykresami świecowymi, MA i Bollingerem. Cytat z maja:

Ale naprawdę dobre wyniki zacząłem osiągać, kiedy przestałem patrzeć na takie rzeczy i zająłem się ladderem. Rzut oka jak rozkłada się kasa, szukanie luk, szybki scalp/cięcie i powtórka. Jedynym minusem jest właśnie "szybkość rozgrywki" i obowiązek trzymania koncentracji.

Ja ten screen widzę tak - patrząc na WOM kurs powinien rosnąć, na 3 leży dużo kasy. Szybkie dodawanie i widzimy, że z taką samą ilością kasy możemy zepchnąć kurs 3 tiki w dół lub aż 11 w górę, łatwo tu o manipulację. Swingi to nie moja specjalność (scalpowanie to jest to ^^), przydałby się tu wykres, po ilości przyjętej kasy można wnioskować, że wybiło z poziomu 3.0-3.15, chwyciło kawałek 3,45 i zwróciło. Na moje drobna korekta i jazda w górę. Albo szybki scalp, albo czekam chwilę i większy lay po 3,35, albo sieję panikę i zjadam kasę z całego laddera ;) Ważną rzeczą jest czas do rozpoczęcia, wtedy wiadomo czy spodziewać się napływu gotówki. Ogólnie mało kasy, wygląda na dziewiczy rynek. Czy koń jest mocnym faworytem, czy jednym z wielu? Jak zachowały się inne wykresy przy wybiciu? Duży rzeczy ma znaczenie, ale nie ma co sobie zaprzątać głowy, to przychodzi z doświadczeniem. Tu paint master:

aljh.jpg

Edytowane przez Backrus
Odnośnik do posta

Dzięki za wyjaśnienie :) kurcze zapisałem ten screen na starym i już nie odzyskam pierwotnego screenu z wykresem, ale pamiętam ,że kurs zachował się mniej więcej tak jak narysowałeś, kurs pokręcił się przy 3,0 i wybił do góry po czym odbił od 3,50. Był to bodajże faworyt a do offu zostały jakieś 2 min. Czyli prosto rzecz ujmując kurs powinien iść tam gdzie mniej kasy przez co ma łatwiejszą drogę ? A na wykres, poziomy ws/op w ogóle nie patrzysz ?

Odnośnik do posta

Leżącej kasie na ladderze nie można na ślepo wierzyć, gdyż za sekundę ktoś może ją zdjąć,- łatwo też o manipulację. Patrząc jednak na volume możemy zauważyć, iż największe obroty były w okolicach 3,0 co świadczy o solidnym wsparciu,- aczkolwiek okrągłe 3,0 pomaga mu. Ustawiłbym się zatem z lay'em na 3,0 bądź ciut powyżej i cierpliwie czekał.

Edytowane przez Scorpi
Odnośnik do posta

To fakt, kasa szybko znika, GT działa wolno, zdarzają się też wrzutki mające na celu "zastraszenie" lub stworzenie złudnego wsparcia, w pewnym momencie bum i kurs sobie a my sobie. Wszystko <2min to moim zdaniem loteria (dlatego ostatnio gram tylko to :spiteful: ), ludzie zamykają pozycje, skalpują, ustawiają się do in play - "trzeba dobrze losować". Lay 3,10 przy ścianie na 3,05 i 3 wydaje się solidną opcją.

Na wykres patrzę, tu masz pierwszy z brzegu przykład http://www.traderzy.pl/topic/2338-backrus-trading/?p=31989 z doskonałą analizą Scorpiego 2 posty niżej (screeny zbieram dalej, swój temat porzuciłem z lenistwa, czego teraz żałuję; jak ogarnę się ze studiami i za szybko nie wylecę, to planuję wrócić do regularnego pisania).

Odnośnik do posta

Kończe na dzisiaj bo dalszego sensu na tą chwile to nie ma, czuję juz zbyt dużą frustrację, nie mogę sie przyzwyczaić do szybkości rynków i podejmowania decyzji w przeciągu sekund, czasem mniej.

post-8135-0-68719000-1377702866_thumb.jp

Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.