Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Parametry komputera/laptopa oraz internet do Geeks Toy

harlesden

Promowane odpowiedzi

Witam

Od dawna mam problem z zacinającym - mulącym się Geeks Toy, dzieje się to gdy nagle zwiększają się obroty na MO, U/O, CS czyli na ok 50min. przed rozpoczęciem spotkania.

Mój komputer już kilkuletni posiada procesor Athlon 3000 (1,8), 3GB RAM, dysk 250GB SATA,

Sprawdzałem - rozkręciłem zasilacz - jest w stanie nie naruszonym, bynajmniej wizualnie.
Dysk twardy wyzerowany i zremapowany, następnie format i wgrany na nowo XP/
Pamięć RAM sprawdzona na memorytest - sprawna.
Internet 4mb/s

Na stronie geeksa wymagane parametry do użytkowania tego oprogramowania są nie co niższe, więc powinien sobie mój komp z nim radzić lepiej.
Macie jakieś pomysły co jest nie tak? Może po prostu za słaby komputer.

Ostatecznie mogę kupić komputer, ale wolałbym znaleźć przyczynę w aktualnym, bo może przyczyna być banalna, jak np. jakiś problem z kablem od dysku.
Miał ktoś podobne problemy?

Ostatecznie mogę kupić coś takiego:

http://scr.hu/1hfg/az081  cena 1350zł
czyli
Procesor AMD X6 FX-6300 6x 4,1 GHz z funkcja TURBO. 6 Rdzeni. 16MB cache. Tehnologia 32nm. Odblokowany mnożnik.  
Płyta Główna MSI 760GM-P23

Główne cechy: 6x USB 2.0, SATA-II, PCI-E x16 2.0, HD Audio, LAN, max 16GB RAM, Przełącznik OC
RAM 8GB DDRIII 1600MHz
Dysk twardy 1000GB SATA-3
Zasilacz 600W Modecom

Dawno nie interesowałem się parametrami, więc proszę bardziej doświadoczonych ode mnie o złożenie jakiegoś sprzętu jak najtańśzego (maks do 1500zł), nie gram w żadne gry od kilku lati i nie zamierzam, więc w ogóle na dobrej grafice mi nie zależy.

Odnośnik do posta

przed zmiana kompa mialem problem odpalaniem bet365 ze streamem, dodatkowych stron z jakas tradnsmisja i GT z 2-3 rynkami.. glownym problemem jest obsluga wielu watkow (proocek) i RAM. zmienilem na procek i7 + 8GB RAMu i nie ma problemow. 

Odnośnik do posta

mysle, ze problemem moze byc procek. bo ja mam 2gb ramu i nic nie tnie, a odpalam geeksa po kilka rynkow nieraz, kilkanascie stron otwartych i ze dwa steamy jednoczesnie.

Odnośnik do posta

Na jakim sockecie masz ten aktualny procek? jak am2, to wsadzisz tam coś mocniejszego bardzo małym kosztem i nie powinno być problemow. Jak 939 no to raczej go zezłomuj.

Ta Twoja nowa propozycja na 100% udźwignie i Geeksa i wszystko inne, co potrzebuje zwykły użytkownik.

Odnośnik do posta

Od początku na tym zestawie przy uruchomionych kilku rynkach się mulił...
Mam taką płytę główną: sAM2 ASROCK AM2NF6G-VSTA GF 6100

To jakiego procka mam do niej dokupić? Nowy czy używke?
Nie znam się na tym :P
Odnośnik do posta

Ma ktoś dwurdzeniowy procesor, który ma zbliżone parametry do athlon X2 5200?

Chcę na taki wymienić i nie wiem czy to zniweluje problem przycinającego się geeksa, jeśli ktoś ma to niech się wypowie.

Ramu mam 4gb , które będą w Vista

Odnośnik do posta

powinien dać radę. A system definitywnie zmień na windows 7. może to da nawet więcej niż wymiana procka :) Vista to przypadkowo wydany OS

Odnośnik do posta

Ja dodam, że jeśli ktoś planuje kupić nowego laptopa/komputer to wybierać taki żeby miał dysk ssd. Ostatnio do swojego komputera kupiłem i coraz bardziej mnie zaskakuje ten dysk.  Dosłownie wszystko przyspieszyło   :P

Odnośnik do posta

Ssd jest sporo droższy...

Zamienię athlona 64 3000 (1.8Ghz) na dwurdzeniowy athlon x2 5200 (ma 2.7 ghz bodajże) mam nadzieję, że rozwiąże to mój problem, a jeśli nie to najwyżej okaże się że wyrzuciłem pieniądze w błoto i kupię nowego kompa.

Wgram również W 7

Odnośnik do posta

Wsadziłem dzisiaj Athlona X2 5200+ (2,6 Ghz) i jest ogromna różnica, w zupełności mi wystarcza. 
Przed zmianą procesora wystarczyło, że włączyłem jeden film na youtube i użycie procesora wynosiło 100% i film i tak klatkował.

Teraz na próbę włączyłem na raz kilka filmików na youtube, geeksa, radio internetowe, kilka stron internetowych, i kilka innych programów jak winamp itp.

Może dla kogoś to dziwne, bo dla większości jest to oczywiste, ja dopiero jednak mam tą wygodę - przyjemność z korzystania z komputera.

Jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji jak ja, to szczerze polecam taką wymianę procesora. 

Odnośnik do posta
  • 2 weeks later...

Wsadziłem dzisiaj Athlona X2 5200+ (2,6 Ghz) i jest ogromna różnica, w zupełności mi wystarcza. 

Przed zmianą procesora wystarczyło, że włączyłem jeden film na youtube i użycie procesora wynosiło 100% i film i tak klatkował.

Teraz na próbę włączyłem na raz kilka filmików na youtube, geeksa, radio internetowe, kilka stron internetowych, i kilka innych programów jak winamp itp.

Może dla kogoś to dziwne, bo dla większości jest to oczywiste, ja dopiero jednak mam tą wygodę - przyjemność z korzystania z komputera.

Jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji jak ja, to szczerze polecam taką wymianę procesora. 

A ile ramu masz i jaka płyta główna ?

Odnośnik do posta

Panowie, kto z Was używa do handlu laptopa podłączonego do monitora? Nie dość, że najgorszy miesiąc na bf, to w dodatku dzisiaj miałem nieprzyjemną sytuację (red) z uwagi na fakt, iż było kilkuminutowe odcięcie prądu...

Mam wyłącznie stacjonarny i koniecznie muszę kupić laptopa, lecz nie z dużym ekranem, lecz z raczej przeciętnym, bo zamierzam podłączać go pod monitor od kompa - jakieś 22cale.

Ponadto doradźcie jak zrobić z internetem, bo mam drogą radiową i w razie braku dostawy prądu chcę z niego korzystać na laptopie, ale również chciałbym z niego korzystać na stacjonarnym.

Prośba o wskazówki i pomoc bo jestem zielony w tym temacie.

No i jak możecie to doradźcie jakiegoś lapka do 1500zł, bo chodzi mi wyłącznie o to by geeks z bf śmigał jak należy.

Odnośnik do posta

Wcale nie musisz kupować laptopa do betfair tylko dlatego że boisz się o brak dostawy prądu. Dobrym wyborem wydaje mi się tutaj zainwestowanie w zasilacz awaryjny UPS, wtedy, w przypadku braku prądu miałbyś kilka-kilkadziesiąt minut na zamknięcie pozycji. 

Jeśli chodzi o laptopa poszukaj z matrycą 15,6 cala, w mniejszych wydaje mi się nie ma sensu inwestować. Co do parametrów do 1500zł, jeśli chodzi ci tylko o gre na betfair to nie ma sensu inwestować w grafike, a skup się na procku (w tej cenie polecam AMD) i pamięci ram by miał przynajmniej 4GB. Jeśli chodzi o firmę to wydaje mi się że nie ma większej różnicy. W tej cenie szukaj tych tańszych producentów, lecz z lepszymi parametrami. 

Jeśli chodzi o internet który chcesz mieć na laptopie i w stacjonarnym to wystarczy zwykły router wifi(cena do 100zł), wtedy będziesz mógł korzystać z neta na lapku i na kompie. 

Odnośnik do posta

zgadzam sie z przedmowca, aczkolwiek zamiast amd taniego producenta polecam jakas firmowa uzywke dobrej firmy (lenovo, samsung, dell, asus) na i5 przynajmniej drugiej generacji. bez problemu do zlapania za 1500 z przykladowo roczna gwarancja.

Odnośnik do posta

Temat został zarchiwizowany

Ten temat został przeniesiony do archiwum. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.