Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Płynność rynków (ilość kasy a szykość ruchu kursów)

Promowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbe do doświadczonych traderów, aby napisali jak wpływa ilość kasy na rynku na ruchy kursu in-play. Zauważyłem ,że jest to niebanalna sprawa.

Powiedzmy ,ze mamy w meczu o kursie na U2,5 - 1,75

zakupiliśmy

- back 0-0 CS po kursie 11 za 10j

- lay 0-0 HT po kursie 3 za 10j

jak widac po zakupach nastawiamy się na grę w pierwszej połowie i wiadomo ,że bramka skutkuje tym ,żę obydwa rynki są zamknięte na 0.

Jak gol nie padnie w pierwszej połówce to scenariusz jest taki że rynek HT zejdzie do zera a rynek CS ustawi się na poziomie (powiedzmy 3,6 - ostatnio w którmś z meczy niemieckiej gdzie przed meczem było 11 nie pamiętam już jaki dokładnie ale właśnie tak było), i to właśnie ta wartość na której stanie jest decydująca, czy zejdzie na tyle nisko bybył zysk czy stanie wyżej i będzie strata (można jeszcze brać pod uwagę zachowanie tego kursu w przerwie) . Mi chodzi właśnie o to czy da się szacować z zyskiem dokąd spadnie i jaki ma na to wpływ różnica w kasie na obydwu rynkach, poziom kursów i trendy spadkowe (czasami trendy nie idą razem bo np CS spada na HT nie).

Spadek kursu 3 do 0 to 150 ticków (często suspended już przy 1,05)

Spadek kursu 11 do 3,6 to 50 ticków czyli dokładnie 3 razy mniej - no wiadomo wyższe ważą inaczej

Czasami przez pierwsze 20 min jeden kurs na jednym rynku idzie szybciej w drugim podobnym meczu drugi idzie szybciej. Czasami kurs stoi długo (nacisk większych kwot od dołu) a nagle odpala pare ticków dosłownie w kilkanaście sekund. Niech ktoś opisze jak to jest sterowane czy betfair przyśpiesza spadanie kursów jak zbyt długo stoi żeby się różnice na tych rynkach nie robiły? Czy kurs musi zawsze spadać do jakoś konkretnie policzonego pozioimu w stosunku do drugiego rynku? (co oczywiście nie daje szans zarobku na różnicach)

Odnośnik do posta

Może ja ci odpowiem. Moim zdaniem ilość kasy na rynkach in play ma tutaj znaczenie drugorzędne. Ważniejsze jest to cz mecz będzie raczej underowy (patrzymy na kurs) i z jakiego poziomu tuż przed meczem startuje wynik 0-0. Przekonania graczy co do przebiegu meczu jest tu bardzo istotnie... Nie ma wiekszych szans aby jakaś kwota na rynku 0-0 blokowała na dłuzej spadki.

Jesli tak jak napisałeś ruszamy z poziomu 11 to można z dużym prawdopodobieństwem oszacować ( mysle że z dokładnością do 5-10ticków) gdzie zatrzyma się w przerwie, jeśli oczywiscie nie bedzie goli. Wahania będa zależeć od okazji bramkowych w pierwszej połowie/czerwonej kartki/postawy zespołów. Przed meczem takie wyrokowanie obarczone będzie błedem, bo nie mamy możliwości przewidzieć przebiegu meczu. Najlepszym sposobem jest notowanie sobie w excelu kursu under 2,5 kursu na 0-0 a potem zapisac gdzie sie zatrzymały w przerwie i na przykładzie kilkunastu obserwacji uśrednić swoje obliczenia.

Nie mieszałbym raczej Betfair do procederu przyspieszania spadków, bo to czy będa różnice w rynkach nie ma dla nich znaczenia. Dla nich liczy sie zysk od dodatnich transakcji. To nie bukmacher, który musi sie pilnować.

Odnośnik do posta

Oczywiście zbieram te dane i wynikami z przyjemnością się podzielę na forum.

Natomiast jeśli możesz to rozwiąż mi taką czysto teoretyczną i bezsensowną sytuację. Załóżmy ,że Betfair umieści w ofercie live mecz totalnie nie atrakcyjny (jakiś tam sparing U20 i nie ma mowy żeby gdzieś złapać transmisje i podpatrzeć co się tam dzieje) Normalną sytuacją wtedy jest, że kasy na rynku CS 0-0 będzie prawie, że nic. Powiedzmy jest 30min a ja wkładam na lay 0-0 10000$ (suma która przewyższa cały rynek i to sporo ). Co się dzieje w takiej sytuacji? skoro nie ma ludzi ,którzy ode mnie to wezmą. Czy zatrzymam spadek kursu na długi czas? co się może stać?, czy betfair może mnie jakoś przeskoczyć ? Sorry jeśli zawracam głowę bzdurami, ale po prostu chcę poznać mechanizmy. Pozdrawiam

Odnośnik do posta

Bzdura bym tego nie nazwał, bo warto rozważać pewne możliwe zachowania się rynku. Ja dalej bym się upierał, że BF nie ingeruje w taki rynek, bo nie on tobie wypłaca ewentualną wygraną. Nie ma w tym interesu.

Bardziej martwiłbym się rekinami. Nie jest wykluczone, że ktoś posiada narzędzie, które pozwala wyłapywać takie value i potem albo zagrać kontre u innego buka albo zrobić greena z innych rynkiem danego meczu. Im dłużej będziesz tamował kurs tym bardziej będzie on atrakcyjny dla inwestorów i niebezpieczeństwo jego wchłonięcia będzie się zwiększać. Przecież nawet jeśli mecz jest z jakieś mało atrakcyjnej ligi, a jest dostepny "in play" to ktoś tam siedzi i czeka na okazje...

Odnośnik do posta