Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Prawo finansowe RP

Promowane odpowiedzi

Jak już pewnie każdy wie, w Polsce handel na giełdzie zakładów bukmacherskich jest nielegalny, tym bardziej więc pobieranie z giełdy regularnych zysków. Teoretycznie każdy kto to robi na terytorium naszego pięknego kraju podlega karze ograniczenia wolności do 3 lat (sic!), nie wspominając już o karach finansowych jakie dowali nam z miłą chęcią urząd skarbowy. Ale ja nie o tym...

Problemem nie jest sama gra na giełdzie, bo jak wiemy złapanie na handlu w danym momencie jest wręcz nierealne, a firmy typu Betfair z pewnością nie udostępnią naszych danych ludziom z urzędu skarbowego kraju, który działa na niekorzyść tych firm. Problemem jest nasz zysk, który prędzej czy później musimy wypłacić. Ba, to też nie problem, można wypłacać po trochu, można za pomocą kart płatniczych moneybookers itp. Ale co zrobić, jeśli chcemy normalnie żyć za takie pieniądze, normalnie kupować za nie rzeczy, te droższe też, normalnie traktować to jak naszą inwestycje i normalnie nie bać się, że przy przelewie do konta dobierze się urząd skarbowy swoimi łapskami?

Mieszkam od kilku lat za granicami RP, i chciałbym w najbliższym czasie wrócić do ojczyzny. Dlatego zastanawiam się, czy istnieje możliwość na zgrabne ominięcie prawa, bądź częściowe zablokowanie możliwość kontrolowania mnie przez urząd skarbowy.

I wpadłem na pewien pomysł, który zapytaniem kieruje do tych bardziej znających się na temacie. Otóż, w wielu krajach na zachodzie można bardzo łatwo założyć firmę, jedno-osobową, np. w Wielkiej Brytani tzw. self-employed. I teraz ciekawi mnie jedna rzecz, czy istnieje możliwość by zarejestrować się w Betfair tak aby pieniądze przechodziły przez np. firmowe konto? Tak aby płacąc nawet jakieś tam minimalne opłaty za prowadzenie firmy, móc w Polsce normalnie z dochodów osiągniętych przez tą firmę żyć. Przecież urząd skarbowy nie musi wiedzieć co wykonuje moja firma, ba! nawet nie może wiedzieć jeśli się nie zgodzimy na to, firma jest bowiem na terytorium innego kraju. Oczywiście, handlując na terytorium Polski i tak łamiemy prawo, jednak złapanie za reke jest wręcz niemożliwe, prawo głupie, i prawdopodobnie w przyszłości wycofane. Tylko w jak krótkiej?

Odnośnik do posta

niezly pomysl z ta firma w UK. mysle ze mogloby to przejsc. skoro sa firmy ktore zajmuja sie tylko tradingiem np. na forex i zatrudniaja traderow, ktorym placa, to chyba mozna tez zalozyc wlasna firme, w ktorej zatrudniasz samego siebie jako tradera tylko ze na gieldzie sportowej.

jak najbardziej sprawdzilbym to na Twoim miejscu. aha, i w Anglii z tego co sie orientuje nie placi sie podatkow za zyski z bukmacherki i z betfair, wiec mialbys dwie pieczenie na jednym ogniu. legalnie zarabiana kasa za ktora nie placisz w dodatku podatkow, a po powrocie do Polski nasz rząd bedzie mogl co najwyzej cmoknac Cie...

pozdro

Odnośnik do posta

Firmę nazwij pralnią!:D Nie do końca wiem, jakbyś chciał pieniądze z betfair użytkowników przerzucać na konto przedsiębiorstwa....Tak czy inaczej pomysł dobry, można by na tym nawet ciekawie zarobić jakby rozszerzyć ofertę:P

Odnośnik do posta

Kryniu. W UK założenie self-employed wiąże się z posiadaniem konta bankowego (obojętnie jakiego) + ze zgłoszeniem tego (można po 3 miesiącach). Czyli kasa z Betfair schodzi na to samo konto bankowe co teraz (z tym, że firmowe!). Teraz pytanie, czy można się jakoś z tego rozliczyć (tak, wiem, tax free, ale nawet to tax free jakoś gdzieś wpisać w rozliczenie). Ciekawe co na to nasz kochany urząd skarbowy gdybym ich tak oficjalnie zapytał, co zrobią?

Odnośnik do posta

Doliczą Ci za poradę prawniczą:P Tak, to wiem. Zrobiłem krok w przód i myślałem, żeby przez taką firmę/biuro móc rozliczać innych użytkowników grających z PL, stąd pytanie o przerzucanie środków na firmowe konto.

Odnośnik do posta

Sorry, robie to dla siebie a nie innych. Choć bardzo chętnie pomogę jeśli ktokolwiek miałby jakieś pytania związane z tym tematem. Ogólnie, nawet dla ludzi mieszkających w Polsce na stałe założenie firmy w UK to oprócz przyjazdu koszt 1 dnia (choć trzeba wcześniej załatwić sobie adres).

Odnośnik do posta

Patrząc pod kątem Twojej osoby raczej nie ma kłopotu, żeby w miarę legalnie ściągać z UK pieniądze. Dlaczego w miarę? Z tego co się kiedyś orientowałem istnieje coś takiego jak miejsce z którego prowadzi się działalność. Jeżeli kierujesz przedsiębiorstwem z zagranicy możesz być posądzony po prostu o omijanie podatków. Rozwiązaniem z tego co pamiętam było otwarcie filii w PL.

Odnośnik do posta

W UE również? Poza tym, niech mi udowodnią że mieszkam na stałe w PL (wystarczy jeździć co 3 miesiące gdziekolwiek i wracać). Oczywiście, mając rezydenturę, obywatelstwo GB mógłbym i tak mieć ich w dużym poszanowaniu, no ale chciałbym to zrobić w jak najlepszy sposób tak aby móc normalnie żyć w Polsce i w ten sposób zarabiać pieniądze. Chyba nie da się inaczej niż kombinowaniem?

Poza tym, jakich podatków? Ani w Uk ani w Pl podatków na taką działalność nie uwzględniono ;)

Odnośnik do posta

http://www.jobland.pl/aktualnosci/Umowa-o-unikaniu-podwojnego-opodatkowania-Polska-_-Wielka-Brytania-a-229.html

Miejsce zamieszkania dla celów podatkowych

1. W rozumieniu niniejszej Konwencji, określenie "osoba mająca miejsce zamieszkania lub siedzibę w Umawiającym się Państwie" oznacza każdą osobę, która według prawa tego Państwa podlega tam opodatkowaniu, z uwagi na jej miejsce zamieszkania, miejsce stałego pobytu, siedzibę zarządu, miejsce utworzenia albo inne kryterium o podobnym charakterze, i obejmuje również to Państwo oraz jakąkolwiek jego jednostkę terytorialną lub organ lokalny. Jednakże, określenie to nie obejmuje osoby, która podlega opodatkowaniu w tym Państwie tylko dlatego, że osiąga ona dochód lub zyski majątkowe ze źródeł w nim położonych.

2. Jeżeli stosownie do postanowień ustępu 1 niniejszego artykułu osoba fizyczna ma miejsce zamieszkania w obu Umawiających się Państwach, wówczas jej status określa się zgodnie z następującymi zasadami:

a) osobę uważa się za mającą miejsce zamieszkania tylko w tym Umawiającym się Państwie, w którym ma ona stałe miejsce zamieszkania; jeżeli ma ona stałe miejsce zamieszkania w obu Państwach, wówczas uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania tylko w tym Państwie, z którym ma ściślejsze powiązania osobiste i gospodarcze (ośrodek interesów życiowych);

B) jeżeli nie można ustalić, w którym Państwie osoba ma ośrodek interesów życiowych, albo jeżeli nie posiada ona stałego miejsca zamieszkania w żadnym z Państw, to uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania tylko w tym Państwie, w którym zwykle przebywa;

c) jeżeli przebywa ona zazwyczaj w obu Umawiających się Państwach lub nie przebywa zazwyczaj w żadnym z nich, to uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania tylko w tym Państwie, którego jest obywatelem;

d) jeżeli osoba jest obywatelem obydwu Umawiających się Państw lub nie jest obywatelem żadnego z nich, to właściwe organy Umawiających się Państw rozstrzygną tę sprawę w drodze wzajemnego porozumienia.

3. Jeżeli, stosownie do postanowień ustępu 1 niniejszego artykułu, osoba nie będąca osobą fizyczną, ma siedzibę w obu Umawiających się Państwach, to uważa się, że ma ona siedzibę tylko w tym Państwie, w którym znajduje się miejsce jej faktycznego zarządu.

Druga sprawa to czy jako firma możesz mieć konto na betfair?

Kombinować trzeba, na pewno jest jakaś możliwość "legalnego"(przynajmniej na papierze) sprowadzenia pieniędzy do PL

Odnośnik do posta

Jako firma nie mogę mieć konta na betfair, można jedynie na osobe prywatną, jednak jako osoba prywatna oraz firma mam to samo konto. Muszę się dowiedzieć w jaki sposób mógłbym pieniądze uzyskane z betfair wdrożyć w rozliczenia firmy (nie płacąc nawet podatku). Wtedy to już myślę nie będzie problemu, mieszkając nawet ze stałym zameldowaniem w Pl.

I dzięki za linka ;).

Odnośnik do posta

Ciekawa sprawa,zresztą dotyczy to dziedziny która tak naprawdę nie jest urególowana,sam hazard przez internet jest karany,ale handlująć nie uprawiamy hazardu.Dobry prawnik pewnie by to udowodnił,jestem pewien że traderzy którzy osiągają w miarę stały dochód z takiej działalności chętnie zapłacili by podatek taki jak np. płaci się za działalność na GPW o ile byłoby to w rozsądnych granicach po to aby w pełni zalegalizować takie dochody.

Odnośnik do posta