Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu traduję na koniach in-play. Po dzisiejszych dwóch wpadkach postanowiłem założyć bloga, by takie sytuacje nie miały więcej miejsca, a blog ma mi pomóc trzymać dyscyplinę.

Aktualna stawka: 2E, wraz ze wzrostem bankrolla, będę ją systematycznie zwiększał o 0,1/0,2/

Bankroll: mały :)

Cel na niebawem: wychodzić na 0+

0212.png

Dziś przehandlowałem sporą ilość gonitw, co zresztą widać na powyższym screenie.

Z handlu jestem zadowolony, mimo 3 redów na prawie 6E. Dwóch z nich mogłem uniknąć nie handlując w samej końcówce wyścigu. Trzeci red- koń/ dżokej upadł i kurs wystrzelił do 1000- cóż,- ryzyko zawodowe :)

Tips na dziś: Nie tradować poza ustalonyomi wcześniej wartościami czasowymi!!

Wyścigi konne: €2.28 Suma zysków/strat: €2.28

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 49
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Czas napisać kilka słów co słychać na tych dość mało popularnych rynkach dla forumowej społeczności, imo dość dawno nic nie pisałem. Obiecywałem sobie, że od października, wraz ze startem nowego sez

Cześć. Niestety nie umiem Ci za bardzo pomóc. Po prostu go odpala i działczy. Należy pamiętać by odpalić go przed startem gonitwy nie w trakcie. W instrukcji programu podana jest strona autora na kt

zoltaras, mam to samo co ty.

Posted Images

Dzień 2.

Wyścigi konne: €2.11 Suma zysków/strat: €2.11

Stawka: 2E

Dzisiaj mała ilość wyścigów. Przez cały dzień dokuczał mi internet w najmniej chcianych momentach, przez co zaliczyłem jedną stratę na 50c. Zaś dwie pozostałe powstały w wyniku złego oszacowania trendu spadkowego i musiałem uciekać po zawyżonym kursie. Z to swing na 1,2E był oszacowany wzorcowo :) Imo dzień zakończony na plusie, co bardzo mnie cieszy.

Tips na dziś: odpuszczać handel, gdy internet chodzi bardzo wooolno.

03120720.png

Odnośnik do posta

Gram tylko in-play bez tick-offseta,- kontruję zależnie od sytuacji na rynku przeważnie 1-2, czasami 3 ticki, operację powtarzam kilkukrotnie. Bardzo często wchodzę też w swingi na faworycie. W wyścigach na 1m traduję 20-30s, 2milowe 2min, później wahania są zbyt duże by ocenić aktualny trend.

Operuję głównie backiem, liczę na spadki.

Odnośnik do posta

Tenis: €0.03 | Wyścigi konne: €0.76 Suma zysków/strat: €0.79

Pograłem tylko godzinkę na koniach, na więcej brakło czasu.

Cleansheat:

0214p.png

Odnośnik do posta

Wyścigi konne: €0.50 Suma zysków/strat: €0.50

Ostatnie 3 dni upłynęły pod terminem 'sesja', handlowałem z 'dosiadu' w przerwach pomiędzy nauką, grając trochę na siłę, kompletnie nie czułem rynków, mimo to p/l oscylował około zera .

15 Luty

15:55 7f Sell Stks - próby handlu pre-play, oczywiście zakończony minusem, sądziłem, że będzie ładny swing,- kurs jednak odbił w drugą stronę

2m6f Hcap Hrd 17:30 - Złamałem podstawową zasadę,- trzymać się ustalonych widełek czasowych. Handel w 4:00 na pewno nie należy do najmądrzejszych. Na 2 milowych+ wyścigach handluje przeważnie do 2min~, czasami dłużej, jeżeli nie pojawiają się zbyt duże dziury a na drabince nadal leży większa kasa.

16-17 Luty

Dni praktycznie bez historii, pamiętam, że handlowało się dość trudno. Rynki zachowywały się niestandardowo. Niezastosowanie się do nich i granie siłę spowodowały stratę na -1,83.

18 Luty

Handel szedł bez oporów. Rynki były przewidywalne i łatwe do odczytania. Ostatni minus -1,18 o 20:05 Woolv zrobiłem pre-play. Wszedłem z zamiarem scalpu. Handel odbywał się tylko i wyłącznie na dwóch pozycjach. Kurs nagle odbił do góry, byłem przekonany, że zaraz odbije na pierwotną pozycję i odbił, lecz ja zamknąłem ją ze stratą na samym czubku. Jak znajdę screena to na pewno go wrzucę :)

Trochę o mojej 'metodologii' gry:

Używam tylko i wyłącznie backa. Dlaczego? Do lay'owania nadają się tylko niższe kursy, lecz te mają raczej tendencję spadkową... zaś gra na wysokich lay'ach daje zbyt wysokie zobowiązanie w porównaniu do ew. zysków.

Bardzo ważnym czynnikiem na który zwracam uwagę,- jest ilość kasy po stronie back. Gęsto zapełnione niebieskie pole oraz duży Wom po tuż tej stronie prognozuje szybki swing w dół. Warto wtedy łapać pierwszy lepszy kurs ustawiając się kilka ticków niżej od aktualnej ceny (minie parę sekund zanim wystawi nasz zakład,- w tym czasie kurs spadnie jeszcze niżej i nie złapie naszego backa.) Zamykam pozycje gdy kurs zejdzie do większej kwoty (kilka tys.) i jeżeli ta kwota zostanie przełamana- dokopuję pozycje. Gdy kurs spada i nagle WoM zaczyna być po stronie lay'a- kontruję o kilka ticków wyżej od aktualnej ceny (może nastąpić odbicie i będziemy stratni)

Podsumowując,- W tradingu pre-play drzemie ogromny potencjał, lecz na razie dam sobie z nim spokój dopóki nie uzbieram ciut większego banku.

W czym mogę zrobić wykresy? (oprócz office'a)

15 luty:

54082423.png

16-17 luty:

1617.png

18 luty:

69558689.png

Odnośnik do posta

Wyścigi konne: €4.69 Suma zysków/strat: €4.69

Dzisiejszy handel był wzorowy, obyło się bez głupich wpadek. Trzymałem się swoich założeń, nie szukałem wejść na siłę co zaprocentowało dodatnim bilansem na koniec dnia. Dopiero w ostatnich wyścigach zaliczyłem 3 minusy (-0,57;-0,26,-0;37). Zauważyłem, że w tym czasie rynki były o wiele mniej płynne (godz. 17~+ ) co odbija się na jakości i efektywności mojego handlu. Wracam do screenów z przed tygodnia i także widzę, że w tym czasie robiłem minusy, lecz teraz nie są aż tak okazałe :D Jutro zwiększam stawkę do 2,5E.

Zazwyczaj nie gram lay'em, lecz dzisiaj do tego była idealna sytuacja. Nagle na 1 koniu zaczęła lądować duża gotówka po stronie lay'a,- kurs wystrzelił do góry,- nie wiem czy koń miał gorszy start czy też była to tylko spekulacja. Złapałem lay'a za 2.74, sprzedałem za 2.94, próbowałem łapać go ponownie za 3.3, lecz musiałem ciąć go kilka ticków niżej co zniweczyło zysk. Na szczęście udało mi się złapać odbicie w dół 2.9-> 2.68:

swing19.png

Podsumowanie:

24728038.png

Odnośnik do posta

20 luty:

Piłka nożna: -€0.15 | Wyścigi konne: -€1.59 Suma zysków/strat: -€1.74

Jak widać wciągu 2dni zanotowałem stratę. W niedzielę była kompletna masakra, mało kasy na rynkach, nie było gdzie się ustawić, coś podpowiadało mi by nie grać, lecz myślę, że doświadczenie trzeba zbierać z każdego rynku, nawet tych, których jeszcze nie rozgryzliśmy.

21 luty:

Wyścigi konne: -€2.57 Suma zysków/strat: -€2.57

Dzisiaj zwiększyłem stawkę do 3 E, postanowiłem trochę poeksperymentować grając przez całą gonitwę,a nie tylko przez pierwsze minuty. Dużo dużych strat, lecz także i dużych wygranych, lecz strata na prawie 4E boli najbardziej... Ciężko jak na razie mi wysunąć jakiekolwiek wnioski nt rentości gry w końcówce wyścigu, może ktoś wypowie się na ten temat? :)

52256676.png

90689780.png

Odnośnik do posta

22 luty

Nie handlowałem

23 Luty

Wyścigi konne: €6.99 Suma zysków/strat: €6.99

Stawka: 3E

Wzorcowy dzień,- padła największa dniówka na konikach :) Rynki zachowowywały się bardzo schematycznie i nie było potrzeby grać na siłę, co ostatnio mi się przydarzało. Zwiększyłem stawkę z 2 do 3E gdyż po tych parunastu dniach widzę znaczny progress. Nie tylko pod względem technicznym ale i w trzymaniu się pewnych zasad jak np. mądre zarządzanie bankiem ( nie raz korciło mnie żeby wejść za 10E, mimo, że na rynku nie działo się nic spejalnego). Gdy tylko dopadały mnie takie myśli przed oczami miałem wpłaty na betfair, chyba wiadomo jaką postawą były one spowodowane :) Zresztą zobaczymy jak to będzie wyglądało za miesiąc. Poniżej przedstawiam wzrost bankrolla:

Aktualny strike rate: 80%

420a146f9f44.png

90527cd3b1fa.png

[ Komentarz dodany przez: zicoo: 2011-02-24, 07:44 ]

Proszę o upload obrazków poprzez formularz, który znajduje się na samym dole podczas pisania odpowiedzi w temacie.

Odnośnik do posta

24 luty

Piłka nożna: -€0.60 | Wyścigi konne: €3.17 Suma zysków/strat: €2.57

25 luty

Wyścigi konne: €1.16 Suma zysków/strat: €1.16

Wiele osób, w momencie, w którym zakładają blog mogą się już pochwalić ładnymi greenami przewyższającymi przeciętne polskie wynagrodzenie. By dojść do takich wyników zaliczyły nie jedną wtopę, nie raz źle oszacowali trend, lecz całokształt włożonej pracy dał im wymierny rezultal w postaci nie raz trzycyfrowych dniówek.

Głównym czynnikiem decydującym o założeniu bloga było pilnowanie samo-dyscypliny, która była moim głównym mankamentem (no bo kto chce się chwalić na forum codziennymi redami?) I vua'la jak za pociągnięciem czarodziejskiej różdżki,- jestem coraz bardziej przekonanym, że znalazłem swojego graala oraz mam coraz większą kontrolę nad psychiką podczas gry :) Dużych kokosów na grze in-play nie da się zbić i jest to mój przystanek przed grą pre-play (oczywiście na koniach)

Jak wspomniałem na wstępie,- wiele osób prowadzący bloga,- może pochwalić się konkretnymi wynikami, lecz chyba nie przekażą tej wiedzy z początkowego stadium, gdy dopiero zaczynali naukę i odkrywali wiele szczegółów (które kreowały rynek)- teraz te szczególiki są po prostu 'normalne', wryte w świadomość i często pomijane przy blogowaniu.

Chyba zrozumieliście meritum, bo trochę zagmatwałem :) Mam nadzieję, że gdy za parę miesięcy zajrzę na pierwsze wpisy na blogu,- będę mógł powiedzieć, dobra robota, from 0 to hero :)

post-22-1306395719,92_thumb.png

Odnośnik do posta

26 Luty

Wyścigi konne: -€1.01 Suma zysków/strat: -€1.01

27 Luty

Wyścigi konne: -€3.42 Suma zysków/strat: -€3.42

28 Luty

Wyścigi konne: €2.78 Suma zysków/strat: €2.78

1 Marca

Wyścigi konne: €4.21 Suma zysków/strat: €4.21

Czas na małe podsumowanie ostatnich 4 dni.

Sobota była dniem odkąd zacząłem grać trochę bardziej asertywnie, częściej wchodzę w swingi, lecz tylko wtedy gdy jestem pewien, że on nastąpi. Jak widać sobota i niedziela pisane były na straty. Mimo wczorajszego i dzisiejszego plusa,- dopiero dzisiaj wyciągnąłem wnioski ze stratnych transakcji. Otóż jest bardzo prosty,- nie wchodzić w samej końcówce wyścigu, gdy dziury pomiędzy backiem i layem są ogromne i można złapać od groma ticków, lecz jeszcze szybciej można je stracić gdy nagle kurs odbije w drugą stronę. Jak widać na poniższym screenie- zaliczyłem aż 5 większych strat, z czego 4 można było uniknąć nie grając w samej końcówce, 5minus - backowany koń wywrócił się.

"Każdy popełnia błąd, lecz tylko głupiec popełnia go po raz drugi"

Zapraszam do komentowania :)

post-22-1306395722,02_thumb.png

Odnośnik do posta

2 Marzec

Wyścigi konne: €6.23 Suma zysków/strat: €6.23

3 Marzec

Wyścigi konne: €6.93 Suma zysków/strat: €6.93

Małe podsumowanie

Za mna prawie 3 tyg gry. Progress jest :) Zaczynałem z budżetem ok 2,5E+. Aktualnie jest to 36.10E. Mógłbym już zwiększyć stawkę, lecz wolę nie kusić losu i trzymać się zasady małych kroków. Z czasem gdy będę notował poprawę swojej gry systematycznie będzie szła do góry. Tu pytanie do osób, które grają koniki in-play- jaka jest max stawka, którą można śmiało obracać?

Ostatnie 2 dni na dużym plusie. W porównaniu do dnia wczorajszego- o 10 rynków mniej a zysk troszkę większy. Wczorajsze 2/3 wpadki na 2e+ o dziwo były skutkiem odbicia kursu podczas skalpowania, który mógłby się wydawać bezpieczniejszy od swingów,- tak niestety nie jest. W swing bardzo łatwo wejść łapiąc przy okazji kilkanaście ticków. Natomiast scalpując- nie mamy pewności czy nagle ktoś nie rzuci kilku stówek i kurs nie powędruje do góry.

W obu przypadkach popełniłem następujące błędy: zamiast szybki click&cięcie strat to przewijałem te 3e po drabinkach do góry,- a kurs leciał szybciej niż zdążyłem przewijać. Drugi błąd: zamiast klikać na ladderze na lay'a z automatycznym doborem stawki by zhedgować,- po prostu klikałem lay'a. Np backując po 4.0 za 3e i layując za 3e po 4.8 mam -2,4 na tym koniu i po 0 na reszcie a mógłbym mieć po -0.50 na wszystkich. Zaraz po tym jak już uciąłem straty- kurs poleciał w dół a co za tym idzie minus na tym koniu daje większy minus o zhedgowaniu. Reasumując, nie boję się ciąć strat, nie liczę na szczęście, problem leży u natury technicznej, po prostu musi mi to wejść w nawyk. To samo tyczy się dodatnich transakcji,- zamiast kontrować po zhedgowanej stawce, gram za tą samą wartość i hedguje po każdym wejściu i czasami nie przyjmie moich groszaków do zhegowaniu a kurs ucieknie co niweluje zysk.

Czy w geeksie istnieje funkcja by zhedgować za ciut mniejszy green niż widniejący pod zegarkiem? (często zanim rozmieni stawkę- kurs ucieknie a razem z nim wypracowany zysk)

post-22-1306395728,59_thumb.png

post-22-1306395729,3_thumb.png

Odnośnik do posta

4 Marzec

Wyścigi konne: -€5.61 Suma zysków/strat: -€5.61

5 Marzec

Wyścigi konne: €12.36 Suma zysków/strat: €12.36

Stawka: 3e

AB: 42.85

2 dni handlu w domciu. Wczorajszego grubego minusa można było uniknąć po prostu nie grając.. Net dosłownie wariował, ping na wp po 200-500. Pomyślałem sobie, że geeks coś tam odświeża więc da radę pohandlować... Niestety nie dało.. po minusie powinienem odpuścić 'próbę' handlu, lecz ten red mnie jakoś przygniótł i musiałem to odrobić, co zakończyło się jeszcze większym redem...

Za to dzisiejszy handel to cud, miód, malinki i orzeszki. Padła rekordowa dniówka . Net działał lepiej, lecz i tak nie umywa się on z tym na stancji (tutaj 1mb, tam 10). Przy tych specyficznych rynkach liczy się każda ms. Musimy działać bardzo szybko a nasz net jeszcze szybciej :).

Poniżej screen z przykładem jak z reda można wyjść na plusa. Na początku poscalpowałem na kilku koniach,- 1e+, potem zbackowany koń wywrócił się co dało mi minus, lecz na koniec złapałem ładnego swinga i wyszedłem na plus.

post-22-1306395730,02_thumb.png

post-22-1306395730,66_thumb.png

post-22-1306395730,75_thumb.png

Odnośnik do posta
  • 3 weeks later...

Dawno nic nie pisałem. Od ostatniego wpisu grałem mało, potem geeks był zablokowany więc też nic nie grałem.

Aktualny stan konta to (EUR): 63.64 (z początkowych 2-3E).

Moja gra nadal ewoluuje. Trzymam się stawki 3e, lecz gdy jestem 100% pewien ruchu,- wchodzę kilkukrotnie. Za mną ponad 600 rynków i nadal odkrywam nowe schematy w zachowaniu rynków, po każdej z wpadek analizuje gdzie popełniłem błąd i staram się je eliminować. Edison zanim wynalazł żarówkę próbował 2000 razy? Mam nadzieję, że za 2000 rynkiem będzie to już full-time-trading :)

Aktualnie nie mam dużo czasu na prowadzenie bloga, lecz postaram się co jakiś czas wrzucić małe podsumowanie.

Ciekaw jestem jak tam idzie gra u Bestbeta, Flysky'ego, Plominia? :)

Odnośnik do posta

Siemanko!

Też jestem ciekaw jak tam chłopakom idzie, ja jestem praktycznie na zero w tym miesiącu. Powodzonka w powiększaniu budżetu!

Odnośnik do posta
  • 2 weeks later...

Piłka nożna: €1.61 | Tenis: €0.03 | Wyścigi chartów: -€0.13 | Wyścigi konne: €131.04

Suma zysków/strat: €132.55

Dzisiaj mijają 2 miesiące z konikami. Jak widać całkiem nieźle mi to wychodzi. Przez pewien czas z bankrollem stałem w miejscu. Przeanalizowałem gdzie robię błąd i główną czarną dziurą były wyścigi na 1 milę i krótsze (5/6/7f) Są na prawdę nieobliczalne,- wahania mają bardzo duża amplitudę i nawet jeżeli przewidzę spadek i wejdę w spadek,- nie zdążę wystawić kontry bo kurs już odstrzelił do góry. W takich gonitwach gram bardziej asekuracyjnie.

Dodatkowo drugie miejsce w ostaniem turnieju pokera powiększyło moje konto o 96dol. :)

Aktualna stawka: 5E

Stan konta: €186.31

Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.