Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Trading a sprzęt komuterowy

Promowane odpowiedzi

Dotychczas handlowałem na blaszaku i necie z tpsy, ale zarówno ze względów wygody i bezpieczeństwa chce zaopatrzyć się w laptop, nową myszkę i mobilny net.

Postanowiłem w końcu zakupić laptopa zdecydowałem się na ten:

http://www.primakomp.pl/p/79/1788/lenovo_ideapad_g555_m320%2821ghz%29_250gb_2gb_156_hd4550_w7hp-notebooki-notebooki_i_netbooki.html

Zastanawiam się również nad najkorzystniejszą ofertą u dostawców mobilnego internetu i tutaj moim faworytem jest net z Play, jako że mam już serdecznie dość problemów z neostradą.

Co do myszki to nie mam pomysłu :-|

A na czym wy pracujecie i co możecie polecić względem neta/laptopa/myszki ?

Odnośnik do posta

Tu masz tańszy i o niebo lepszy. Ale to acer ;/ podobno awaryjny. Może ktoś ma?

Chociaż piszą "DAJEMY PAŃSTWU MOŻLIWOŚĆ ROZSZERZENIA GWARANCJI DO 3 LAT ZA JEDYNE 199ZŁ" więc ja bym go polecał.

http://allegro.pl/item1096927220_cena_szok_acer_5551_p320_4_320_hd4250_hdmi_15_6led.html

Sprawdzałem na szybko.

Co do mnie mam Compal FL90 prawie trzeci rok. Bezawaryjny jak dotychczas. Tylko trochę się grzeje :) ale jak ktoś ma podkładkę chłodzącą to polecam COMPALA :D (to laptob bez firmy tzw. składak)

Odnośnik do posta

Acera nie chce, bo jest dość awaryjny (wiem, bo współlokator ma laptop tej marki i regularnie odwiedza serwisantów) Poza tym ten acerek ma taki sam procek i troche gorszą karte graficzną, nie wspominając już o tym, że w tej cenie nie dają widnowsa tylko linuxa.

IBM to jednak szanowana marka i wiele osób poleca mi modele z serii G, a chce sie zmieścić cenowo w 500e, więc ten wybór wydaje się niezłym pomysłem.

Odnośnik do posta

W kwestii neta, to polecam UPC. Jestem abonentem od grudnia zeszłego roku i tylko dwa razy zdarzyły mi się krótkie przerwy w działaniu.

Jeżeli chodzi o mobilny, to żona ma Play. Kilka razy korzystałem z tego netu i również złego słowa powiedzieć nie mogę.

Odnośnik do posta

Wg mnie najlepszą opcją do tradingu jest stacjonarny PC z minimum dwurdzeniowym procesorem, 2-4GB RAM i z dużym monitorem >20"

Do tego pakiet bezpieczeństwa czyli UPS w przypadku gdyby wyłączyli prąd i dodatkowy laptop/tablet żeby być mobilnym i mieć kompa do zapasowego mobilnego netu. Ja choruje na HP EliteBook 2730p

http://cgi.ebay.com/HP-EliteBook-2730p-Tablet-PC-4GB-120GB-L9400-1-86GHz-/290412942809?cmd=ViewItem&pt=Laptops_Nov05&hash=item439df5d5d9

Uważam że tablet może się doskonale spisać w warunkach np. podróży, gdzie nie trzeba klikać myszką a wystarczy dotykać ekran palcem lub rysikiem.

Zapasowy net mobilny wybrałbym również Play

Odnośnik do posta

Niedługo też będę musiał się zastanowić nad internetem bezprzewodowym;) Zachęciliście mnie tym playem;)

Co do myszki to ja mogę polecić taką jaką mam:

http://pclab.pl/art28557-8.html

Choć możesz także się zaopatrzyć w nowszy model. Ja nie mam z nią problemów a mam już ją z ponad 2 lata jak nie lepiej, wiadomo nosi normalne ślady użytkowania i trochę zużyta jest, ale działa nadal perfekcyjnie. Napewno jest warta polecenia w przypadku handlowania na konikach, a tak to nawet 1000dpi wystarczy do handlu na piłce.

Gofer ja też miałem Compala Fl90 (znaczy nadal mam - niedługo będzie służył jako backup) dokładnie grzeje się, ale podkładka zalmana dała radę pod niego,muszę też taką kupić zalmana ale pod HP tylko pod niego muszę mieć większą. Dla mnie jedynym mankamentem w Compalu to starta obudowa.

Mój znajomy kupił ostatnio Samsunga R580 i jest zadowolony, możesz zobaczyć sobie niższe modele R530 mniej więcej są chyba one w takim przedziale cenowym jak ten co podałeś.

Apropo Acera to miałem model Aspire(numeru nie pamiętam) i nie miałem z nim raczej większych problemów.

Ja używam w tym momencie HP dv7-3120ew i przyjemnie mi się na nim handluje, zastanawiałem się właśnie także nad Samsungiem R780, bo miał podobne parametry. Ogólnie słyszałem różne opinie na temat HP, ale ja jak narazie jestem zadowolony. Moim zdaniem dany model laptopa najlepiej samemu przetestować, wszystko wychodzi w praniu, bo zawsze można trafić np. na jakiś wadliwy model albo coś. Ważną rzeczą w laptopie oprócz podzespołów to także wygodna klawiatura i ułożenie klawiszy na niej, więc jak będziesz kupować, to przejdź się do sklepu i połóż ręce na klawi, zobacz czy Ci pasuje;)

Ja osobiście wole handlować na laptopie (konfigurację sprzętowe teraz są naprawdę wystarczające do handlu) a odnośnie monitora, to do laptopa zawsze można podczepić coś większego - ja mam podczepionego LG23 calowy i spisuje się to rewelacyjnie;) (choć nie ma to jak np. taki Adam Heathcote 30 calowego Della + komp stacjonarny z 8gb ramu oraz intel i7, hehe) Pozdrawiam !!!

Odnośnik do posta
Dla mnie jedynym mankamentem w Compalu to starta obudowa.

Hehe, dokładnie ale ja mam w tym miejscu naklejki :D więc zapomniałem. A zakleiłem chyba ponad 1,5 roku temu, bo się wytarło od grania w FIFE 09 no i od pisania.

Odnośnik do posta

Też myślałem nad jakimiś naklejkami właśnie;) Mi się akurat wytarł przede wszystkim od gry w Pesa 2008, 2009 zaznaczę, że ja nigdy nie grałem na klawi, tylko na padzie, to kumpel mi wytarł, heh;)

Odnośnik do posta

Ja obecnie handluje na PC, kiedys sie komputerami troszke interesowalem, teraz nawet nie pamietam dobrze jakie moj ma wlasciwosci, 3 lata temu gdy go kupywalem byl wysokiej klasy, moze wam to troszke uswiadomi stan rzeczy. W kazdym razie teraz zawodzi sam go troche zasyfilem roznymi aplikacjami(kasyna, pokeroomy).

Internet-radiowy takze bez szału, czasem potrafi "strzelic focha" i mogiła.

Kiedys dosyc czesto zdarzalo sie ze wylaczali mi prąd co jak latwo sie domylec moze prokurowac duze straty na tradingu.

Ogolnie wszystkie te czynniki ktore wymienilem nie sprzyjaja zbytnio handlowaniu przez co zastanawiam sie nad zmienieme tego, ale o tym pozniej.

Jesli chodzi o monitor to 19cali Belinea, nigdy nie narzekalem ale on jak i myszka(bezprzewodowa Logitech) maja mały wplyw na wygode tradowania.

Zastanawialem sie nad oduzaleznieniem od komputera, chcialbym zakupic jakies bezprzewodowe urzadzenie, majace dostep do internetu no i zostaje chyba tylko jakis telefon gdyz laptop nie chce.

Gra ktos z was na gieldzie przez telefon? Jest on dobry gdyz moge miec go praktycznie zawsze przy sobie a z laptopem nie byloby tak kolorowo.

Prosze o jakies wypowiedzi, czy warto wogole o tym myslec.

Pozdrawiam

Odnośnik do posta

Ja w tym temacie dodam również swoje 5 groszy:)

Bardzo polecam markę asus, nie ma z nimi problemu, a jak już coś się zdarzy to na gwarancji po 5 dniach czasem laptop wraca z powrotem!!

Myślę, że w dobrej cenie i warty uwagi jest Asus N61JV. chyba, że ktoś woli 17 cali. To wtedy N71..

Cena dobra, parametry super. Sam zamieram go kupić w sierpniu zapewne:)

Odnośnik do posta

HoMiK155, jeżeli chcesz lenovo to dołóż trochę i kup y530/550, brat miał i po prostu najlepszy laptop w swojej cenie.Sam za parę dni będę brał właśnie igreka.

Osobiście wolałbym macbooku, no ale wiadomo, że programy nie będą szły pod niego :/

Odnośnik do posta

W nawiązaniu do postu Mateusza.

Dla mnie telefon nie nadaje się do handlowania. posiadam Samsunga Galaxy 5700. Nie mam do niego żadnych zastrzeżen ale do handlowania sie nie nadaje. Owszem moge sobie sprawdzić kursy, wiedziec jak sie kształtują ale żeby handlowac tylko na telefonie to nie bardzo to widze

Odnośnik do posta

Ja sobie ostatnio tak wykombinować żeby kupić 13 calowy laptop długo trzymający na baterii i dokupić do niego monitor taki 20-23 cale do domu. Oczywiście mierzę w macbooka Pro 13 cali.

Lookass zawsze można zainstalować Winde i stosować tylko do tradingu a normalnie jechać na mac OS X'sie.

Odnośnik do posta

ja używam macbooka i powiem szczerze, że z czystym sumieniem mogę polecić.

Chociaż ma swoje ograniczenia i to trzeba zawsze brać pod uwagę.

Co do samego tradingu, to softu narazie na ma os nie ma, jest zapowiadany Evo, ale chyba już długo i nie wiem czy się go doczekamy ;-). Ale można odpalić okienkowego Wina- przez parallels i po kłopocie, działa na prawdę przyzwoicie.

Odnośnik do posta
Grafa z 13 calowego normalnie obsłuży dodatkowy monitor?

Kuchar spokojnie sobie poradzi taki nowy 13 calowy lapek z monitorem, nawet możesz podłączyć go do 40 calowego TV i obejrzeć film full HD.

Odnośnik do posta

Wiem, że w małych lapkach wszystko jest zminiaturyzowane więc myślę, że zapewne Intel ma tam zintegrowaną kartę grafiki a myślałem, że to robi jakąś różnice.

Odnośnik do posta