Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

sytuacja prawna

Promowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W tym przypadku wszystko zależy od punktu siedzenia. Jeśli klikasz z cywilizowanego kraju (czyli np. nie z Tuskolandu) to jak najbardziej jest to legalne.

W Polsce w świetle nowej ustawy zakłady bukmacherskie, a więc również trading, będą legalne. Oczywiście, jesli firma świdcząca takie usługi zgodzi się wykupic u nas licencje. Wiadomo jednak, że nikt nie wykupi, bo wiąże się to z płaceniem 12% podatku.

Za dochody z tradingu pojesz i popijesz do syta, ale domu nie zbudujesz, ani auta nie kupisz, bo nie udowodnisz pochodzenia tych środków. :unsure:

Odnośnik do posta
  • 2 weeks later...

Wiecie może od jakiej wypłaconej kwoty z buka bank musi poinformować US o takim przelewie??

I czy to prawda, że jeśli wypłacamy najpierw na MB a potem do banku to jest to w pełni bezpieczne ??

Jaką największą kwotę wypłaciliście z buka do swojego banku ??

I czy słyszeliście o przypadku w którym na US przyczepił się do kogoś odnoście zakładów bukmacherskich ??

Odnośnik do posta

Wiecie może od jakiej wypłaconej kwoty z buka bank musi poinformować US o takim przelewie??

I czy to prawda, że jeśli wypłacamy najpierw na MB a potem do banku to jest to w pełni bezpieczne ??

Jaką największą kwotę wypłaciliście z buka do swojego banku ??

I czy słyszeliście o przypadku w którym na US przyczepił się do kogoś odnoście zakładów bukmacherskich ??

Bodajże od 15.000 €

Najlepiej od razu wypłacać z karty MB. Taki sposób jest raczej najbezpieczniejszy.

Generalnie to odsyłam na FB, gdzie masz multum informacji dotyczących tej sprawy. Nie widzę potrzeby tego powielać ;)

Odnośnik do posta

W tym przypadku wszystko zależy od punktu siedzenia. Jeśli klikasz z cywilizowanego kraju (czyli np. nie z Tuskolandu) to jak najbardziej jest to legalne.

W Polsce w świetle nowej ustawy zakłady bukmacherskie, a więc również trading, będą legalne. Oczywiście, jesli firma świdcząca takie usługi zgodzi się wykupic u nas licencje. Wiadomo jednak, że nikt nie wykupi, bo wiąże się to z płaceniem 12% podatku.

Za dochody z tradingu pojesz i popijesz do syta, ale domu nie zbudujesz, ani auta nie kupisz, bo nie udowodnisz pochodzenia tych środków. :unsure:

Jest coś takiego jak kreatywna księgowość. Powiedzmy ze w alternatywnej rzeczywistości mam firme kosmetyczna, w ktorej jest zatrudniona moja dziewczyna. Powiedzmy ze obecnie zarabia XXX zlotych na czysto, a juz niedlugo moze miec wiekszy ruch w interesie i zaczac zarabiac (XXX + 5000zl).

Odnośnik do posta

Ostatnio , puki mozna bylo to zrobic w jakims stopniu legalnie, wyplacalem wieksze kwoty rozbijajac ponizej 10k euro i starajac sie robic czasowe odstepy ,

dostalem szybko wezwanie do US na stary adres zamieszkania , mimo ze posiadam zagraniczna rezydenture .

Od 3 dni jestem juz w normalnym kraju i przez jakis czas sie stad nie rusze , pozdrawiam polski US.

Odnośnik do posta

Ostatnio , puki mozna bylo to zrobic w jakims stopniu legalnie, wyplacalem wieksze kwoty rozbijajac ponizej 10k euro i starajac sie robic czasowe odstepy ,

dostalem szybko wezwanie do US na stary adres zamieszkania , mimo ze posiadam zagraniczna rezydenture .

Od 3 dni jestem juz w normalnym kraju i przez jakis czas sie stad nie rusze , pozdrawiam polski US.

Witaj ozon, i co dalej wyszło w powyższej sytuacji? Byłeś w US? Jakieś konkrety na wezwaniu były?

Odnośnik do posta

Na wezwaniach nie pisza zwykle o co chodzi , tylko podaja gdzie mam sie zglosic .

Do US nie zglosilem sie , poniewaz oficjalnie nie podlegam ich jurysdykcji , lepiej wogole sie nie tlumaczyc i wogole kontaktowac w takiej sytuacji jak ja ,

niech sami dochodza , tak jak pisalem ja juz jestem w IR .Nie chcialem wyjezdzac z PL , ale teraz juz chyba , nawet jestem zadowolony.

Odnośnik do posta

Na wezwaniach nie pisza zwykle o co chodzi , tylko podaja gdzie mam sie zglosic .

Do US nie zglosilem sie , poniewaz oficjalnie nie podlegam ich jurysdykcji , lepiej wogole sie nie tlumaczyc i wogole kontaktowac w takiej sytuacji jak ja ,

niech sami dochodza , tak jak pisalem ja juz jestem w IR .Nie chcialem wyjezdzac z PL , ale teraz juz chyba , nawet jestem zadowolony.

Ozon zapewne znasz się więcej na naszym prawie, zatem może powiedz jak myślisz co w tej sytuacji stałoby się w US? Co Ci groziłoby gdybyś na stałe mieszkał w tym dalekim od normalności kraju?

Odnośnik do posta

Uuuu to ciekawe co piszesz Ozon. Rozumiem, że wypłacałeś bezpośrednio na swoj rachunek bankowy czy via MB? To widać Twoj bank zglosił do US? Ja ostatnio wyplaciłem 5 tys. zł ale na MB i następnie kartą z bankomatu.

Odnośnik do posta

Ja 2 tyg temu wyplacalem z MB do ING bo tam mam konto jednym przelewem 30 tys i tak 2 razy w odstepie tygodniowym - i nic sie do mnie nie przyczepili...wyglada ze Ozon miales pecha ze Cie namierzyli ale nie popadalbym w panike

tyklko ze tydzien pozniej te pieniadze przelewalem na konto w UK wiec moze tez to ma jakies znaczenie - nie wiem ale jestem ciekaw po co to wezwanie u Ciebie bylo rolleyes.gif

Edytowane przez vintec
Odnośnik do posta

Vintec, moje kwoty ogolne byly chyba znacznie wieksze niz Twoje , Twoje to 15 k euro co minimalnie sie lapie pod zgloszenie , chyba ze piszesz o 30k euro.U mnie termin wezwania byl pozniej niz 2 tygodnie .

Wyplacalem , za pomoca MB .

Rozwieje pewien mit, mam nadzieje , ze ta informacja nie rozejdzie sie , bo kogos w koncu musza zlapac , zeby dali innym spokoj.MB jest instytucja finansowa i jako takiej nie przyslugoja tak wygorowane wymagania jak " tajemnica bankowa" na poziomie standardow bankowych.

Za to oficjalnie podejmuja pelna wspolprace w przeciwdzialaniu praniu brudnych pieniedzy , co wiarze sie z udzielaniem informacji wiekszosci organow panstwowych , przez wystosowanie zapytania , a nie nakazu.

Wyplacanie przez MB prawie w zaden sposob nie ukrywa naszych dochodow , jedynie je delikatnie tuszuje .

Dalej , uzywanie kart nie rozwiazuje tez sprawy , poniewaz te pieniadze musza sie skads wziac , biora sie z konta banku , ktory obsluguje transakcje MB na terenie Polski , to jest ten sam bank do ktorego wplacamy srodki na konto MB.I to dostarcza dowodow wzgledem nowej ustawy.

Jakies niewyskokie kwoty nie powinny stanowic problemu , ale raczej licza sie kwoty ogolne.

W mojej sytuacji , ciekawosc wzbudzilo napewno male uzywanie tego konta , w ostatnich latach.

Jak bym mial rezydenture Polska , to pewnie nie wyplacalbym tych pieniedzy w PL, jedna z opcji w US to powiedziec , ze sie wygralo , a ze ustawa jeszcze nie obowiazuje , moim zdaniem jednak jest to najglupszy sposob , bo oddajemy sie calkowicie pod interpretacje US i raz moze byc ok , a raz 75% plus dalsze konsekwencje.I w sumie mozna zapomniec o dalszej grze , bo bedzie sie na takim swieczniku.

Jest pare konkretnych sposobow obchodzenia tego rodzaju przepisow , ale to juz jest bardziej skomplikowane i napewno nie na publiczne fora.

Odnośnik do posta

Moim zdaniem MB sam z siebie nie zawiadomi US. Oczywiście jeżeli wpłaciłeś z buka do MB,a następnie na rachunek bankowy i kwota była znaczna to Twój bank zgłosił to do US, a oni zażądali wyjaśnień. Oczywiście w toku postępowania na żądanie US MB udzieliłoby im informacji skąd wpłynęła do nich kasa dla Ciebie, ale nie wydaje mi się żeby sami zawiadamiali US. Nie rozumiem co oznacza, że podejrzenie wzbudziło długie nieużywanie konta? Czyli uważasz, że np. neteller jest lepszy w tych kwestiach tzn. wpłaty/wypłaty?

Edytowane przez realista100
Odnośnik do posta

Pewnie , ze MB nie zawiadomilo US , w moim wypadku byl to bank , banki prowadza ogoolna baze informacji o klientach , jezeli masz stale przeplywy gotowkowe na jakims poziomie to sprawdza i informacja nie idzie dalej , ale ja dawno nie uzywalem polskich kont , zobaczyli jakis kapital to wyslali.

To o MB pisalem poniewaz , moze sie zdarzyc , ze polski bank obslugujacy MB w PL moze sie zainteresowac , stalymi duzymi wyplatami i zakupami jakiegos numeru karty I wyslac zgloszenie do US. Ta droga jest o wiele szybsza i prawdopodobna , wtedy zapytanie do MB na temat wlasciciela to formalnosc.

Odnośnik do posta

Szczerze to nie uzywalem , ale watpie zeby ich dzialalnosc byla jakos mocno inna od MB , ja polecam nie stosowac portfeli wirtualnych do wyplat w PL

Konta za granica sa o wiele pewniejsze .

Odnośnik do posta