Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Witam wszystkich po długiej przerwie. Jak widać administracja serwisu postanowiła przenieść się na stare blogi, z czasem zobaczymy czy był to trafiony pomysł.

Blogowałem nieco w nowej wersji systemu blogów, podobało mi się tam no ale należy dostosować się do postanowień administracji.

Trochę mnie już znacie, ale coś tam o sobie napiszę. Mam na imię Mateusz pochodzę ze Śląska, z giełdą bukmacherską jestem związany od lutego br. Początki były trudne, było wiele testów które oblewałem, ale dawały mi one siłę i motywację to jeszcze większej pracy nad sobą. Poprawiłem samodyscyplinę, cały czas pochłaniam wiedzę od starszych i bardziej doświadczonych traderów, najważniejsze że widać progres w tym co robię.

W wolnym czasie i gdy przyjdzie wena nabazgram jakiś artykulik, a może ktoś skorzysta. Polecam przeczytać ten o zleceniach stop oraz świeżutki opisujący emocje związane z przypływem gotówki .

Po krótkiej przerwie spowodowanej pewnymi problemami 27 maja zasiliłem konto kwotą 10e przy pomocy Huberta, którego serdecznie pozdrawiam. Od tego czasu postanowiłem grać tylko pre play, starając się robić 10% kapitału dziennie. Wbrew pozorom nie jest to trudne, wystarczy jedno-dwa dobre wejścia dziennie i możemy się cieszyć z dniówki. Główną zaletą takiego podejścia jest fakt, iż nie nastawiam się na minimum 10% dziennie, liczy się każdy cent a każdy dzień zakończony na plus uważam za udany.

Od 27 maja do 19 czerwca trzymając się zasad powiększyłem swój kapitał do kwoty 160e. Ostatnie dni były lekko czerwone, ale nie przejmuję się tym zbytnio bowiem trading to biznes, a w biznesie normalnym jest, że są przychody jak i wydatki. Nie będę wyznaczał sobie jakiejś konkretnego progu kapitału który chcę osiągnąć bo wiem, że z biegiem czasu bankroll sam się rozrośnie tak samo szybko jak rósł do tej pory, wystarczą tylko stałe równe zyski wygenerowane dzięki swoim zasadom. Oczywiście nie twierdzę, że ich nie łamię bowiem jestem tylko człowiekiem i czasami popełniam błędy, ale jest ich o wiele mniej niż na początku mojej kariery z betfair.

Pozdrawiam wszystkich fanów xD matiaspl

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 188
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Koniec miesiąca, dzisiaj nic nie zagrałem bo muszę wychodzić do pracy ;/ Podsumowanie. Początek : 12 październik Koniec : 30 październik Ilość rynków : 43 Na plus : 41 Na minus : 2 Zys

No matiaspl ,widze ,ze powoli trzesiesz niektorymi rynkami tylko patrzec ,jak dotrzesz na UK i bedzie wiekszy od Bombera . :-)

Przeglądając dzisiejszą ofertę zdziwiłem się, że tak późno znalazłem owy rynek. Możliwe, że gdyby nie wczorajsza stagnacja na rynku Chicago MLS złapałbym gorący kurs. Sposób wyszukiwania rynków jes

Posted Images

Przeglądając dzisiejszą ofertę zdziwiłem się, że tak późno znalazłem owy rynek. Możliwe, że gdyby nie wczorajsza stagnacja na rynku Chicago MLS złapałbym gorący kurs.

Sposób wyszukiwania rynków jest u mnie niezmienny od dłuższego czasu i chętnie się nim z Wami podzielę, bowiem nie jest to jakaś wielka sztuka wyszukać dobry rynek.

Wyszukać rynek jest bardzo łatwo, lecz to co na nim zrobimy będzie miało kluczową wartość w tym czy wejście będzie udane. Jak zwykle odpalam nakładkę Geek'a , leżę wygodnie w łóżeczku z laptopem na kolanach i buszuję po rynkach. Pewnie nikogo nie zdziwię gdy napiszę, że zaczynam od samej góry, albowiem o tej porze roku z piłką troszeczkę kiepsko, tragedii nie ma - ale warto przejrzeć wszystkie rynki bo można znaleźć perełkę.

Pierwsza rzecz po otwarciu rynku na którą zwracam uwagę to wykres, jeżeli na wykresie widać ukształtowany trend główny to zostaję na danym rynku i doszukuję się kolejnych informacji. Kolejnym ruchem to sprawdzenie przehandlowanej gotówki, przy mniejszej stawce nie obawiam się wejść nawet w rynki poniżej 5k podczas kształtowania rynku, ale zalecam wejścia w większe - mamy pewność, że będziemy mogli uciec w razie złego przewidzenia ruchów kursu.

Okej, mamy już wyczajony rynek, satysfakcjonującą nas płynność i co dalej? Osobiście odwiedzam porównywarki kursów by sprawdzić jak sprawy stoją u zbuków. Jeżeli kursy na giełdzie są zawyżone, a trend u buków pokrywa się z moim który przewiduję to postanawiam wejść w rynek. Przed tym krokiem obserwuję ilość przehandlowanej gotówki na danych kursach, obmyślam plan wejścia i wyjścia oraz zleceń stop. Ważnym elementem są także pieniądze w koszykach na które często zwracam uwagę. Po wejściu w rynek staram się trzymać zleceń stop, bowiem one gwarantują mi bezpieczeństwo.

Po krótce opisałem swoje podejście do tradingu, czas na pierwszy dzisiejszy trade. Swoją propozycję dałem w rynkach tradera, a znaleźć ją możecie pod tym linkiem. W momencie wejścia w rynek giełda stała na poziomie 2.10-2.12, ustawiłem się backiem, wyżej na kursie 2.12 licząc na skupienie kursu. Powyżej mojego kursu koszyki były wypełnione kilkutysięcznymi kwotami, postanowiłem się więc ustawić pod nimi. Po kilku minutach mój back został przyjęty, a ja ustawiłem stop loss na lay 2.18 .

Wraz z rozwojem rynku będę informować o postępach i zmianach pozycji stop loss'a.

joł.

Odnośnik do posta

yavor - no dobra przejrzałeś mnie. Zarobiłem 180e ale odjąłem 20e nagrody za pomoc w testowaniu pomocy programu mario ;)

W między czasie spójrzmy co się dzieję na Arsenalu, w pewnym momencie na kursie 2.12 było już 7k - ładna blokada co nie? Myślałem, że kurs trochę spadnie zanim nastąpi odbicie, no ale poczynań giełdy nie można do końca przewidzieć. Nadal mam stop loss ustawiony na 2.18 więc trzymam swoje 2.12 i wierzę, że nie utworzy się boczniak.

Odnośnik do posta

no ok. ty najlepiej wiesz jak jest :)

Dokładnie :)

Na rynku Arsenalu odbicie, w koszyku 2.14 niecałe 500e . Stop loss przypomnijmy mam na 2.18 tak więc czekam . Sytuacja u zbuków przedstawiona na poniższych screenach ;)

edit.

Mineło kilka chwil, w międzyczasie na 2.14 pojawiło się 1,2k, ale jak szybko to nastąpiło tak szybko zostało skupione, bowiem pinnaple wystawił opening bets na 2.08.

post-770-0-99496800-1308480331_thumb.jpg

post-770-0-09761400-1308480344_thumb.jpg

Edytowane przez matiaspl
Odnośnik do posta

Na Arsenalu kurs poleciał wyżej, zadziałało zlecenie stop , strata 2% kapitału. Jakaś gruba świnia stała na 2.12 z tymi 5k pomimo iż pinek spuscil do 2.07 no i ludzie spanikowali ;p

edit. na chwilę obecną kursy się kształtują tak jak na screenie. Na giełdzie 2.16-2.18

post-770-0-22936400-1308490536_thumb.jpg

Edytowane przez matiaspl
Odnośnik do posta

W czasie gdy wyłączałem rynek nastąpiło mega odbicie do 2.3, dalej nie wiem co się działo hmm... ważniejsze sprawy ;) Ulaa ;*

Wie ktoś może jaki był kurs przed samym spotkaniem i jak wyglądał wykres?

Na dzisiaj nie przewiduję wejść w rynek, do pracy na nockę.

joł.

Odnośnik do posta

W czasie gdy wyłączałem rynek nastąpiło mega odbicie do 2.3, dalej nie wiem co się działo hmm... ważniejsze sprawy ;) Ulaa ;*

Wie ktoś może jaki był kurs przed samym spotkaniem i jak wyglądał wykres?

Na dzisiaj nie przewiduję wejść w rynek, do pracy na nockę.

joł.

na 1h15 przed meczem było 2.38 potem spadek na 15 minut przed meczem do 2.22 i 5 minut przed wybicie na 2.40.Generalnie wykres po wybiciu które widziałeś z małymi odreagowaniami kierował się ku dołowi... rolleyes.gif

Odnośnik do posta

Dzięki wielkie tedinho13 za informacje, ja jak już wspomniałem, nie mogłem obserwować rynku do końca ;)

Rano - po powrocie z nocki, z ciekawości sprawdziłem co tam ciekawego na rynkach. Skorzystałem z propozycji z RT w którym ktoś proponował wzrost Inter Turku. Osobiście jakoś nie darzę sympatii do lay'ów, zazwyczaj staram się grać backi. Stąd wpadłem na pomysł skupienia JJK, moje pieniążki na kursie 5 zostały bardzo szybko pochłonięte. Dlaczego zdecydowałem się na wejście w tak mały rynek i po wysokich kursach? Dobrze się w nich czuję, większy kurs to większa wartość ticka jak i większe przeszacowanie giełdy z kursami u zbuków. Oczywiście podczas trendu spadkowego na wysokich kursach wiadome jest,że im większy kurs tym większe zobowiązanie podczas layowania. Ludzie chętniej skupują backi niż wysokie laye, a to kolejny powód by pomyśleć nad grą o właśnie takich kursach. Czasami wystarczy znaleźć jeden rynek podczas kształtowania i można złapać swingi większe niż sobie to potrafimy wyobrazić. No ale przejdźmy do danego rynku.

Lubię grać na takich wysokich kursach, bo bardzo często się zdarza sytuacja w których kurs albo stoi w miejscu, albo porusza się w obrębie dwóch-trzech ticków. Jest to idealna sytuacja do skalpowania :) Aktualnie stoję pierwszy w kolejce w BACK 4.9 , połowę stawki już skupili. Gdy skupią całość ponownie wystawię backa na kurs 5 i powtórzę operację.

W między czasie sprawdzam rynki w tenisie, jak ukazał rze w swoim blogu, bez problemu można łapać kilka ticków w krótkim odstępie czasu ;)

Odnośnik do posta

Tak jak sobie założyłem, tak się stało. No może z małą różnicą, bo po skupieniu mojej kontry na 4.9 kurs spadł o 1 tick. Chwilę przeczekałem i postanowiłem ustawić się na 4.9, po raz kolejny długo nie czekałem aż ktoś skupi moje pieniążki. Ponowiłem trade i z ustawionym tick offsetem wystawiłem kolejną kontrę, tym razem na 4.8 co zostało zabrane praktycznie od razu. Tak więc opuszczam rynek Interu z dwoma tradami z którego przychód wyniósł 3% dniówki.

Kolejnym rynkiem który teraz obserwuję to rynek szwedzkiego Malmo FF. Z powyższych względów ponownie ustawiłem się wyżej na backu drużyny Kalmar. Kursy u zbuków cały czas spuszczane, liczę jednak na skupienie mojej części lay'a 4.2 . Jeżeli moja stawka nie będzie pobrana, poszukam jakiegoś rynku na Wimbledonie :)

Jeszcze wykres Kalmar :

post-770-0-75967800-1308572646_thumb.jpg

Edytowane przez matiaspl
Odnośnik do posta

Moje 4.2 zostało skupione, a kontra na 4.1 zabrana przez yavor'a chyba ;p Czas spojrzeć na Wimbledon. Jak się zabieram do wyszukana rynku? Wbijam na oddsportal, wyszukuję wszystkie mecze tenisa na Wimbledonie. Sprawdzam średnią kursów danego spotkania, jeżeli oscylują w granicach 1.9 - 2 , bądź nieznaczna różnica 1.7 - 2.2 bądź 1.8 - 2.1 to sprawdzam na giełdzie jak wygląda wykres. Gdy jest widoczny trend główny, sprawdzam dokładniej kursy danego zawodnika i decyduję o wejściu w dany rynek.

Dlaczego akurat tak? Zauważyłem, że gdy kursy na obu zawodników są w przedziale 1.8 - 2.2 , kilka godzin przed spotkaniem lubią zamieniać się miejscami ;) Buki nie mogą oszacować dokładnego kursu, więc powstaje konsolidacja w tym przedziale. Kursy latają w tą i w drugą stronę, co daje nam możliwość do skalpowania, bądź ugrania kilka ticków.

Wyżej opisana sytuacja ma miejsce na rynku King V. - Martic P.

Ustawiłem się tuż pod blokadami na 1.89 ;) U zbuków 1.85 i trend spadkowy.

Edytowane przez matiaspl
Odnośnik do posta

Na rynku King - Martic pomimo przehandlowanych 30k praktycznie brak ruchu. Moje 1.89 zostało wchłonięte, a kurs poleciał tick wyżej. Ostatecznie przed samym gwizdkiem wyszedłem ze stratą 2 ticków.

W między czasie ponownie wszedłem w rynek Kalmar, ustawiłem się po 4.1 i ponownie zostało skupione, tym razem tylko pół stawki. Z greenowałem tick niżej pomnażając wcześniejszy przychód.

Podsumowując, mieliśmy dzisiaj dwa idealne rynki do skalpowania : JJK oraz Kalmar . Oba z wysokimi kursami i poruszające się w obrębie 2-3 ticków. Myślę, że czas odpocząć od giełdy, do pracy na 22 więc ciało i umysł powinny odpocząć. Czas najwyższy na krótką drzemkę, see ya.

Poniżej wykres Kalmar, JJK nie zrobiłem niestety.

post-770-0-96830900-1308584717_thumb.jpg

Edytowane przez matiaspl
Odnośnik do posta

Kolejny dzień i kolejne okazje do zarobku. Pamiętacie zapewne rynek Chicago w mls? Kurs leciał z ponad 3 do 2.7 po czym odbił w górę i przed samymi minutami przed meczem spadł do 2.9 . Tym razem mamy do czynienia z podobnym rynkiem, także kurs spada z powyżej 3, aktualnie kurs właśnie 3 i ponownie przewiduję, że poleci w okolice 2.7. Rynek trzeba uważnie obserwować, ustawić się wyżej oraz stosować zlecenia stop i zbieranie pieniędzy, by nie nastąpiła sytuacja jak ostatnio, że z dniówki wyszło się na przysłowiowe zero. ;)

edit. I jeszcze wykresik dodam :)

Ustawiłem się na 3.05, oraz skupiłem troszkę kursu 3 do równej stawki. Powodzenia, mówimy o tym rynku

post-770-0-50990600-1308633176_thumb.jpg

Edytowane przez matiaspl
Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.