Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Monitor dla tradera

Promowane odpowiedzi

Nie znalazłem na forum podobnego tematu a wydaje mi się że to też ważne narzędzie tradera. Przymierzam się do zakupu nowego monitora i ciekawy jestem jakie wy macie doświadczenia z monitorami i jaki monitor możecie polecić z czystym sumieniem?

Ważną kwestią jest dla mnie to żeby monitor był przyjazny dla oczu. W końcu przed ekranem, wpatrując się w cyferki spędzamy mnóstwo czasu. Chociaż wydaje mi się że zaawansowany sprzęt dla grafików, dla tradera jest zbędny. Natomiast zastanawiam się czy LCD czy LED? Czy warto zapłacić więcej za nowszą technologię, równomierne podświetlenie i lepsze odwzorowanie kolorów jakie umożliwia LED?

No i ostatnia niewiadoma to ilu calowy monitor polecacie? Na pewno więcej niż 20" Ale np. 24-26" to już nie jest zbyt dużo?

Edytowane przez ygrek
Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 47
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Zgadzam sie z 1rocke1 i pytanie powinno być postawione tak : ILE monitorów ? chociaż JAKIE to też ważna sprawa. Zależy jaki masz styl tradowania. Jak potrzebujesz patrzeć na wykres i na kilka dłuuuu

na przełomie października/listopada ubiegłego roku miałem podobny dylemat monitor na który się zdecydowałem to: http://www.x-kom.pl/p/214276-monitor-lcd-led-24-dell-u2415.html?partnerid=100448925

Witam , wlasnie jestm na etapie kompletowania sprzetu. Z uwagi na to ze nie jestem profesjoalista nie kupuje zbyt drogiego sprzetu. Co do monitora, który nie męczy oczu to uważam, że to sprawa indywi

Posted Images

Witam , wlasnie jestm na etapie kompletowania sprzetu. Z uwagi na to ze nie jestem profesjoalista nie kupuje zbyt drogiego sprzetu. Co do monitora, który nie męczy oczu to uważam, że to sprawa indywidualna. Najważniejsze jest uzyskanie optymalnie dużego obszaru roboczego. Polecałbym coś w przedziale min . 24" ale to w zależności w jakiej odległości będziesz siedział od monitora. Na pewno fhd podświetlenie led - tak mysle . Pozdro.

Edytowane przez osiek
Odnośnik do posta

Jeśli jest dużo miejsca na biurku to osobiście polecam kupić 2x 22`" zamiast 1 większego. Od 24" ceny są dużo wyższe i koszt 2x mniejszych nie będzie dużo większy, a powierzchnia robocza już tak. Oczywiście jeśli 2 - najlepiej takie same...

Jeszcze tylko kwestia, czy w ogóle tak duża powierzchnia jest potrzebna...

Odnośnik do posta

Zgadzam sie z 1rocke1 i pytanie powinno być postawione tak : ILE monitorów ? chociaż JAKIE to też ważna sprawa.

Zależy jaki masz styl tradowania. Jak potrzebujesz patrzeć na wykres i na kilka dłuuuugich drabin i na streama i na jakomś ściągawke w kursami. to lepiej dwa mniejsze monitorki o całkowitej powierzchni roboczej większej niż jeden duży

Taniej i wygodniej w użyciu.

Sam model zależy od zasobności portfela i wskazać jaki najlepszy akurat do tradingu to raczej źle postawione pytanie. Ważne żeby full HD obsługiwał - rozdzielczość dużą, miał dobry kontrast i odświeżał dobrze (już minęłą epoka dział elektronowych i kineskopów, sie liczy dzisiaj czy dioda świeci czy nie świeci, choć ważne jest JAK świeci !)

Przy przekątnej około 24 cale to max czas reakcji matrycy (odekwatne do odświeżania ) jaki bym tolerował to 5ms. 2m to już by było super.

Przekątna to zależy jak daleko zamierzasz od niego siedzieć ! (skoro sie martwisz o wzrok), ale panorama w okolicach 22/24 cali , wydaje sie być dzisiaj standardem.

Ja swego czasu handlowałęm na TV 42 cale i używałem "picture in picture" w formie wirtualnych desktopów ale jak zmieniłem styl handlowania to okazuje sie że mi taki duży wcale nie jest potrzebny.

Między LCD i LED osobiście polecałbym LED , mniej prądu zużywa, lepszą głębia czerni, i przyjaźniejszy dla oczu. (wielkości plamki , jasność, odświeżanie)

Tu można sobie pooglądać i posprawadzać.

http://www.arest.pl/...5,,LED,0,0,0,,/

Nie jestem u nich na prowizji, nie robie im reklamy (chociaż siłą rzeczy jednak troche tak) ani nic w tym stylu :) ale poprostu mają doby wybór i parametry techniczne wylistowane dla każdego modelu, ceny w sumie też bardzo OK.

Edytowane przez domsuw
Odnośnik do posta

Ja jeszcze wychodzę z założenia, że:

im większa powierzchnia > tym więcej okienek > i tym większy "szum informacyjny" co tak na prawdę bardziej przeszkadza niż pomaga...

Zastanów się czego tak na prawdę potrzebujesz:

1) PRE: arkusz zleceń, wykresik, porównanie buków i ew. jedno okienko, po którym sobie chodzisz w oczekiwaniu na ruch... i tu 2 rynki można spokojnie obserwować i to nawet ze stronki, która swoją drogą nie jest najbardziej przyjazna 27%20Goatse.png

2) IN: arkusz zleceń i stream... wątpię by coś tutaj było jeszcze potrzebne... tym bardziej, że "trejdując na żywo" musi być max skupienie i każde dodatkowe okienko tylko rozprasza...

To wszystko tak na prawdę można zmieścić na 22" (przynajmniej mi się tak udaje :D), a 24" to już musi być komfort (przynajmniej tak mi się zdaje :D)

Edytowane przez 1rocke1
Odnośnik do posta

Dzięki Panowie za wypowiedzi pomagające mi rozjaśnić temat. Z waszych wypowiedzi wynika że warto zainwestować w LED. Ciekawy pomysł 1rocke1 podsunąłeś z tymi 2 monitorami, ale na tę chwilę myślę że wystarczy mi jeden, choć w przyszłości kwestia warta do przenalizowania. Co do budżetu nie mam jakoś ściśle ustanowionego budżetu, choć myślę że chciałbym się zmieścić w 700-800pln, jak coś dobrego i tańszego by się trafiło to nawet jeszcze lepiej :)

Przy wyborze przekątnej ekranu pozostaje u mnie problem odległości. Mam biurko 70cm szerokości czyli odległość od ekranu wyniesie ok 80cm. Czy z takiej odległości można bez problemu ogarnąć cały monitor 23-24"? Chodzi mi o to żeby nie błądzić wzrokiem po ekranie i ruszać głową tylko widzieć wszystko przed sobą.

Monitor takiej wielkości przede wszystkim będzie mi służyć w koniach pre, żeby widzieć jak najwięcej ladderów i pewnie też do piłki nożnej się przyda. Do tej pory jadę hardcorowo na 15" lapku z odpowiednio zmodyfikowanym do tego ladderem w geeksie.

Odnośnik do posta

Nie no jeśli nie masz przestrzeni to w jakiegoś kolosa czy nawet 2 mniejsze nie masz co pchać bo się zmęczysz bardziej niż pudzian z najmanem :D

Ja na swojego 22" (ma tam troszkę więcej bo jakiś taki nieregularny jest...) patrzę z niecałego 1,5m i (ledwo) wszystko ogarniam "ruchem gałek ocznych" jeśli ci o to chodzi :D więc jeśli nie chcesz się na kiwać to przy twoich ustawieniach myślę, że więcej to już pod tym względem było by za dużo...

Odnośnik do posta

dobry temat powstał, sam chce zmienic monitor w najblizszej przyszłosci, planuje wlasnie kupic cos kolo 23-24", jedno pytanie jeszcze do tych co sie znaja, ktora firme polecacie najbardziej?

Odnośnik do posta

Kiedys handlowalem na 4 monitorach ,takich "kwadratowych".

W pewnym momencie stwierdzilem ,ze siedze i patrze sie jak sroka w gnat na dodatek jeszcze jak na tureckim kazaniu ,wyjebalem te wszystkie monitory i zaczalem z jednym panoramicznym .

Jednak po pewnym czasie okazalo sie to za malo ,wykresy ,stream,ladder ,podglad od bukow (na sporcie) przestal sie miescic i od ponad roku jestem na dwoch .

Teraz znowu ,przestaje mi sie to miescic -bo juz chce wyjebac stream(albo CNBC) na trzeci monitor .Czasami tez handluje sport i chce miec podglad na finanse ,wiec pojawia sie potrzeba trzeciego monitora ,a wtedy mysle ,ze i czwartego itd .

W City mielismy kiedys kontrakt w funduszu inwestycyjnym ,widzialem traderow siedzacych na 6-8 monitorach ,kiedys spytalem sie jednego jak sobie daje rade ,bo dla mnie cztery byly za duzo .Odpowiedzial -spokojnie ,dojdziesz do tego ,ze kazdy bedzie dla ciebie zarabial kase - i mysle ,ze o to w tym wszystkim chodzi .

Wracajac do watku ,mysle ,ze dwa monitory 22 to jest absolutne minimum .

Odnośnik do posta

Podłączyłem dzisiaj do swojego 22", drugi 19". Inna rozdzielczość, inne odświeżanie... bardzo boli... mam nadzieje, że jakoś z czasem się przyzwyczaję ale dla tych co decydują się na kupno dwóch, bądź dokupienie... starajcie się o jak najbardziej zbliżonych parametrach!!

aaa i jeszcze taka kwestia, po podłączeniu drugiego zauważyłem, że mój komp dual core 2x 3.2, 3GB ramu, 9800gt 1GB... zaczyna "myśleć" podczas działa więc sprzęt też już trzeba mieć pod większą liczbę ekranów...

Edytowane przez 1rocke1
Odnośnik do posta

Jeżeli nie masz za dużo miejsca na biurku, a chciałbyć 2 monitory to dobrym wyjściem jest: 22' (ew. 23') i 17'. Z tym że 17stke obracasz o 90 stopni. Ostatno składałem w robocie kompa z zestawem jeden 23' i dwie 17'. Wygląda to super i jest moim zdaniem wygodniejsze od dwóch 22'.

np.:

http://www.hanselman.com/blog/content/binary/WindowsLiveWriter/Howtoadjustyourrearviewmirrorsandwhyyoun_13ABB/monitors_thumb%5B3%5D.jpg

Odnośnik do posta

ygrek, nie mówie że ten konkretny model, ale da sie czasem znaleźć coś spoko rozsądnego za dobre pieniądze - znajomy mi nie tak dawno zwrócił uwage, w kategori cena / jakość ten wydaje sie bardzo dobry.

http://www.arest.pl/...iki-LED-czarny/

http://www.arest.pl/...losniki-czarny/

LED

full hd oczywiście,

nie chciałęś za duży (to jest 22/23'')

no i producent daje 3 lata gwarancji , gdzie cały czas większość daje tylko 2 latka.

.

jakbyś sie rozciagnął z budrzetem troche :) to możesz wziąć takie dwa.

Możę gdzieś indziej da rade go znaleźć jeszcze taniej, że w tym Twoim 800 zmieszczą sie dwa :)

Edytowane przez domsuw
Odnośnik do posta

Witam, ygrek zdecydowałeś się już na jakiś monitorek? Sam od dziś mam podobny problem, gdyż padł mi obecny monitor. Podłączyłem starą "przedwojenną" czternastkę ale na tym to się nie da w ogóle pracować :) Trzeba coś jak najszybciej zakupić...

Znalazłem coś takiego za rozsądną cenę http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lg-e2251vr-bn.bhtml#opis

Opinie o tym monitorze bardzo dobre. Może ktoś z forumowiczów posiada?

Edytowane przez leno
Odnośnik do posta