Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Jaki rynek najlepszy?

Promowane odpowiedzi

witam wszystkich! Jak wiele osób w ostatnim czasie zainteresowałem się tradingiem. Z bukmacherką jestem związany od 7-8 lat, grałem już różne systemy, miałem swoją stronę nawet z płatnymi typami jakiś czas temu, ale wszystko idzie dobrze do czasu. Buk przeważnie nie daje zarobić. Ja cieszę się, że i tak udało mi się od niego całkiem niezłe pieniądze wyciągnąć, ale, no właśnie kosztem czego ? Poświęconego czasu, nerwów, czasem nieprzespanych nocy. W pewnym momencie miałem dość i powiedziałem stop. Chcę spróbować coś nowego bezpieczniejszego, bo zakładam, że trading jest bezpieczniejszy, bynajmnej pre-play, którym chciałbym się zająć. Moimi dyscyplinami bazowymi są :piłka nożna, mma ( ma ktoś doświadczenia z tym sportem w kontekcie handlu?). Mam kilka pytań odnośnie doboru drużym do np Match odds lub under, over 2.5.

1. Czy istotne są np osłabienia drużyny o których dowiaduje się np wcześniej? bo gdzieś wyczytałem, że czasem nie wpływa to na kursy wystawiane na Betfair o dlaczego? Np mam dostęp do info, kurs spada u buków, ale przedtem kupuje na BF

2. Czy np dobierając drużynę głównie bazujemy na wykresach i ruchach kursów BF czy w porównywarkach kursów. Np Pinnacle wydaje mi się, że ma najświeższe kursy, więc jeśli to drugie to wystarczy np patrzeć na Pinnacle?

3. Czy np kupując Back dzień przed meczem, lepiej wystawić Lay od razu jak kurs spadnie czy np czekać do krótkiego czasu przed meczem - wiem, że może nie być reguły na to, ale pytam kiedy Wy sprzedajecie, albo kiedy najlepiej jest sprzedać?

4. Odpaliłem sobie Geeks Toy i troszkę sie bawie pre- play, in -play  w celu nabrania doświadczenia. Czy waszym zdaniem Geeks jest najlepszy, czy warto sprawdzić również inne programy do tradingu?

5. Np kupuje Under 2.5 Back dzień przed o kursie 2.0. godzina przed meczem kurs rosnie do 2.20. Co wtedy robić, sprzedać ze stratą czy w ostatezcności poczekać do rozpoczęcia meczu i spróbować na początku sprzedać o ile kurs spadnie.

6. Jaki metodę preferujecie, MO, CS, U/O czy może inne. Która jest najskuteczniejsza, najbezpieczniejsza?

7. Czy gra ktoś in-play? jakieś rady co do tego sposobu? Oczywiście nie zamierzam w najbliższym czasie wchodzić w in-play za kasę,tylko zbieram informacje.?

Jeśli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę.

Z racji tego, że jestem nowy, proszę o wyrozumiałość i konkretne odpowiedzi na moje pytania.

Odnośnik do posta

Dużo pytań,jak większość  z nas  interesuje Cię piłka kopana i to będzie pewnie Twój gwoźdź do trumny zwłaszcza jak zajmiesz się rynkiem MO przed meczem bo dla początkującego to droga do bankructwa .Widziałem wielu, dziesiątki graczy którzy myśleli ,że to się da szybko ogarnąć ,a to jest bardzo trudny rynek.

Odnośnik do posta

duzo pytan :) moze tak z grubsza.

oslabienia druzyn moga, ale nie musza miec wplywu na kierunek kursu.

przy rynkach mo bazujemy na wykresie wspomagajac sie ruchem u bukow (pinnacle, 5dimes etc.)

jak juz uzywasz geeka, to sobie go "obcykaj" i w pelni wystarczy do tradingu.

jesli tradujesz pre, to zanim rozpocznie sie mecz Ciebie na rynku ma juz nie byc bez wzgledu czy jestes na plusie czy na minusie.

ps. czytaj forum, a wiele spraw stanie sie oczywistych :)

Odnośnik do posta

DZięki Yavor. Geek mi pasi. Gram testowo. Czytam dużo, ale czasem im więcej informacji tym większe zamieszanie w bani. Wolę sobie na spokojnie poukładać i stąd moje pytania. 

Odnośnik do posta

Ad 4. Ja grywam kopaną ale tylko IP. Na pre Play się nie znam, ale do kopanej wydaje mi się że lepszym programem jest Fairbot niż Geeks Toy. Nie chciałbym zostać tutaj ukrzyżowany przez innych użytkowników forum, bo wiem że wspaniała większość używa GT do tradingu ale DO KOPANEJ na pewno Fairbot jest lepszy, no i nie bez dyskusyjnie jest bardziej intuicyjny jeśli chodzi o interfejs. Możesz też grać darmowym programem Cymanic, - chociaż to że darmowy to chyba narazie jego jedyna zaleta. Tu na forum znajdziesz o nim cały wątek. Ad 6. Rynki MO są qurewsko trudne , polecem na początek O/U2.5, a potem CSy chociaż z perspektywy PRE PLAY to może być różnie, ja cały czas prawie o IP. W IP rynek MO to tylko dla hardcorów - nie znam nikogo kto był grał MO w IP , czy też tylko samo MO w IP bez innych rynków "wspomagających" Ad 3. Tu masz racje , bo to bywa baaaardzo różnie, poczytaj o mechaniźmie STOPP LOSS, Tick Offset itd itp (ogólnie automatyczne zamykanie pozycji czy to ze stratą czy z zyskiem) Ja bym nic grubszego (w sensie pieniędzy) nie puszczał w samopas na całą noc. To ile chcesz/możesz stracić MUSISZ mieć ustalone zanim wejdziesz w rynek ! To sie ma troche nijak do oklepanego "tnij straty szybko , a zyskom daj roznąć", ale zostawienie na całą noc, bez monitoringu i żadnych mechanizmów "obronnych" to byłby chyba zły pomysł. Na inne pytanie sie nie czuje kompetenty ... bo nie grywam PRE. W każdym razie powodzenia. Jeśli szukasz porad i poczytasz wiele blogów i Ci sie zakręci od nich w głowie, to pamiętaj chociaż tą jedną : MONEY MANAGEMENT !!! to podstawa.

Odnośnik do posta

Może spróbuję odpowiedzieć na kilka pytań, jak to wygląda z mojej perspektywy i na podstawie dotychczasowych obserwacji:

1. Czy istotne są np osłabienia drużyny o których dowiaduje się np wcześniej? bo gdzieś wyczytałem, że czasem nie wpływa to na kursy wystawiane na betfair o dlaczego? Np mam dostęp do info, kurs spada u buków, ale przedtem kupuje na bf

Im wcześniej dowiesz się o osłabieniach drużyny tym lepiej. Przeważnie ma to wpływ na ruchy kursów jednak nie ma na to 100% reguły. Nie zawsze np. brak Messiego będzie miał wpływ na wzrost kursów na Barcelonę.

2. Czy np dobierając drużynę głównie bazujemy na wykresach i ruchach kursów bf czy w porównywarkach kursów. Np Pinnacle wydaje mi się, że ma najświeższe kursy, więc jeśli to drugie to wystarczy np patrzeć na Pinnacle?

To, na jaki rynek wejdziemy przeważnie zależy od indywidualnych strategii lub "strategii". Warto np. podpiąć się pod trend, dzięki czemu można ugrać kilka ticków. Osobiście ruchy kursów na BF porównuję z kursami dostępnymi na Pinnacle, 5dimes i SBOBet.

3. Czy np kupując Back dzień przed meczem, lepiej wystawić Lay od razu jak kurs spadnie czy np czekać do krótkiego czasu przed meczem - wiem, że może nie być reguły na to, ale pytam kiedy Wy sprzedajecie, albo kiedy najlepiej jest sprzedać?

Wszystko zależy od tego na jaki zysk/stratę się nastawiasz. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej jest na bieżąco śledzić kurs aby móc zareagować w odpowiednim momencie. Rzadko z kolei zdarza się tak, że uda się wyciągnąć maximum z rynku, czasami warto 'pogodzić się' z mniejszym zyskiem.

4. Odpaliłem sobie Geeks Toy i troszkę sie bawie pre- play, in -play  w celu nabrania doświadczenia. Czy waszym zdaniem Geeks jest najlepszy, czy warto sprawdzić również inne programy do tradingu?

Póki co nie korzystam z takich programów.

5. Np kupuje Under 2.5 Back dzień przed o kursie 2.0. godzina przed meczem kurs rosnie do 2.20. Co wtedy robić, sprzedać ze stratą czy w ostatezcności poczekać do rozpoczęcia meczu i spróbować na początku sprzedać o ile kurs spadnie.

Koniecznie wychodzić przed rozpoczęciem meczu. Sam miałem ten problem, nie potrafiłem zaakceptować reda wchodząc w mecz z underem, bo w świadomości jest coś takiego, że "poczekam chwilę, kurs spadnie i wyjdę przynajmniej na 0". Efekt zawsze był ten sam, mogło wejść 50 meczów z rzędu ale zawsze przychodziło spotkanie, gdzie szybko padła bramka i trzeba było zaczynać od zera.

6. Jaki metodę preferujecie, MO, CS, U/O czy może inne. Która jest najskuteczniejsza, najbezpieczniejsza?

Dla każdego znajdzie się miejsce i inaczej czuje się w różnych dziedzinach ;) sam najczęściej gram MO i U/O. Po przerobieniu kilkunastu / kilkuset sam będziesz wiedział, na jakich rynkach czujesz się najlepiej.

7. Czy gra ktoś in-play? jakieś rady co do tego sposobu? Oczywiście nie zamierzam w najbliższym czasie wchodzić w in-play za kasę,tylko zbieram informacje.?

Jeśli chodzi o IP przychodzą mi na myśl tylko niskie laye, o których możesz poczytać na blogach na tym forum.

Odnośnik do posta

dzięki za odpowiedzi.;-)

Jeśli chodzi o wykresy to lepiej skupiać się na tych, które mają sp stały minimalny spadek czy te, które mają duży wzrost lub duży spadek(poszarpane).?  Chyba bezpieczniejszy jest ten pierwszy, ale czy np przy większych wahaniach kursowych nie da się wyciągnąć więcej ticków ?

Gdzieś wyczytałem, że bezpiecznie jest wchodzić na rynek gdzie jest min 20 k, ale tak naprawdę nie mamy gwarancji, że ktoś przy nawet dużym rynku kupi od nas kurs? Tak jak pisałem, jeszcze  nie gram za hajs, tylko testuje sobie program, więc nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości.

Odnośnik do posta

dzięki za odpowiedzi.;-)

Jeśli chodzi o wykresy to lepiej skupiać się na tych, które mają sp stały minimalny spadek czy te, które mają duży wzrost lub duży spadek(poszarpane).?  Chyba bezpieczniejszy jest ten pierwszy, ale czy np przy większych wahaniach kursowych nie da się wyciągnąć więcej ticków ?

Gdzieś wyczytałem, że bezpiecznie jest wchodzić na rynek gdzie jest min 20 k, ale tak naprawdę nie mamy gwarancji, że ktoś przy nawet dużym rynku kupi od nas kurs? Tak jak pisałem, jeszcze  nie gram za hajs, tylko testuje sobie program, więc nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości.

Pograj trochę training mode, żeby się zaznajomić z programem i giełdą, a potem w realu za drobne. Tak jak napisał domsuw pamiętaj o money management. Na wiele podstawowych pytań sam znajdziesz odpowiedź, a pojawią się kolejne - fundamentalne :D Jeśli chodzi o program, to możesz też spróbować Cymatic, jest darmowy, a zacny jak na program za free. Powodzenia. 

Edytowane przez DawidSalomon77
Odnośnik do posta

Grywasz trening mode w geeksie, dobre to na pierwsze dni ale wiedz że w wersji treningowej twoje postawione pieniądze nie będą miały żadnego wpływu na ruchy w koszykach. Np chcesz postawić back za 100e po kursie 2,10 na którym w koszyku jest położone 50e to w realnej grze przyjmnie ci tylko te 50e natomiast w trening moge weźmie całość. Miej to na uwadze to co dzieje się w koszykach bo to jest bardzo ważne w tej całej zabawie.

Odnośnik do posta

up

Cenna uwaga!

Po tygodniu grania opcji training mode w geeksie muszę stwierdzić, że to nie takie proste jak się wydaje. Oczywiście zrobiłem sobie minusa, ale to akurat nie miało dla mnie większego znaczenia. Wnioski są takie, że jeżeli ktoś dopiero się uczy tego fachu to niech zaczyna zdecydowanie od opcji treningowych, bo kasę na BF straci na 100%.Bo to jest tak : myślisz, że wiesz, a tak naprawdę nic nie wiesz. Próbowałem grać MO i U/O a swoje typowania zaczynałem od informacji o kontuzjach w danych drużynach i porównywałem z tendencjami ruchów kursów na wygresach i porównywarkach i muszę przyznać, że kilka meczów udało mi się bardzo trafnie wybrać co motywuje mnie do dalszej pracy nad tradingiem.

Odnośnik do posta