Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Dlaczego Tenis góruje nad Piłką Nożną.

Promowane odpowiedzi

Coraz częściej spotykamy się ze zjawiskiem, że osoby aktywnie uczestniczące w rynkach piłkarskich przenoszą się na rynki tenisa ziemnego. Postaram się tutaj przedstawić Ci 5 powodów, dlaczego uważam, że handel na rynkach tenisa ziemnego góruje nad rynkami piłki nożnej.

Dodam tutaj, że będzie to ocena obiektywna, gdyż tak jak większość z Was, jestem wielkim miłośnikiem piłki nożnej, którą interesuje się od wielu lat. Swoją przygodę z Betfair rozpocząłem właśnie handlując tylko i wyłącznie rynki piłki nożnej – MO, CS, UO – ale w tym momencie poszły one w odstawkę na rzecz tenisa ziemnego.

Oto lista.

Brak „zawieszenia” rynku

Napis „Suspended” doprowadza wielu traderów do szaleństwa. Pojawia się na naszych ekranach w najmniej spodziewanym momencie i widnieje na nim nawet kilka minut. Ile razy musiałeś go oglądać, mimo iż wydarzenia boiskowe nie wymuszały jego wizyty na twoim monitorze?. Handlując na rynkach tenisa możesz o nim praktycznie zapomnieć – pojawi się raz, po zakończeniu spotkania.

Duże wahania kursu

Główną zaletą rynków tenisa ziemnego jest ilość swingów jakie możemy zaobserwować podczas jednego spotkania. Na palcach jednej ręki policzymy spotkania piłkarskie, gdzie kurs na jedną z drużyn wynosi na przykład 1,35, by po upływie kilku minut współczynnikiem tym określona była drużyna przeciwna. W tenisie to chleb powszedni.

Znaczenie każdego punktu

Obserwując rynki tenisa ziemnego zauważysz, że wpływ na wartość kursu ma nawet jeden, najmniejszy punkt. Działanie takie sprawia, że handel staje się mniej monotonny.

W piłce nożnej rynki uzależnione są w głównej mierze od ilości strzelonych bramek. Średnia bramek na mecz wynosi około 2,5 bramki, czyli podczas jednego meczu, bez względu jaką strategię stosujesz, masz 2,5 możliwości wykonania znaczącego obrotu (zakup i następna sprzedaż zakładu) na rynku.

Możliwość zagrania niskiego Laya.

Dość często pojawia się okazja do zakupienia Laya po bardzo niskim kursie i następnie oddanie zakładu po kursie dużo wyższym. Spróbuj wczuć się w sytuację. Oglądasz spotkanie i w pewnym momencie zaczyna się skupowanie faworyta poniżej kursu 1.10. Widzisz jednak, że underdog (zawodnik aktualnie przegrywający) ma wystarczająco dużo argumentów, by odwrócić losy spotkania. Kupujesz LAY faworyta i czekasz na rozwój wydarzeń. Prosty przykład. Zaczęło się skupowanie kursu 1,01, jednak uważasz, że underdog może jeszcze powalczyć. Kupujesz LAY po 1,01 za £2000. Zobowiązanie wynosi w tym momencie zaledwie £20. Twoje przewidywania sprawdziły się i kurs na faworyta wzrósł na 1,25. Jeżeli w tym momencie oddasz swój zakład to uzyskach zysk wynoszący £400.

Takiej możliwości nie dają nam rynki piłki nożnej, gdzie taka sytuacja zdarza się naprawdę bardzo rzadko.

Bo tenis to piękny sport

Piłka nożna to piękny sport, ale czy pięknem nie jest też tenis? Jak wspomniałem wcześniej, znaczenie każdego punktu sprawia, że każde pojedyncze spotkanie ce****e się niebywałym dramatyzmem, który sprawia, że nawet zwykły „niedzielny” kibic, zaczyna czuć tą zjawiskową atmosferę kortu.

Kto klika razy zobaczy w akcji Nadala, Djokovica, Federera czy Murraya, to z całą pewnością spędzi jeszcze wiele godzin oglądając zieloną piłeczkę w akcji.

Kliknij tutaj aby zobaczyć Artykuł

Zródło

Odnośnik do posta

Tenis zawsze bedzie ponad pilka jezeli chodzi zmiane sytuacji na drabinie. Nigdy nie zrozumiem ludzi, ktorzy daja back czy lay w pilce noznej i czekaja 40 min na gola bijac do allaha bo przez to 40 min patrza jak im sie minus powieksza i niewiele moga z tym zrobic.

Tenis natomiast jest dynamiczny - kursy zmieniaja sie praktycznie caly czas - jedno czy dwa zle wejscia nie oznaczaja, ze rynek zakonczy sie na minusie bo przy takiej dynamice rynkowej mozna wszystko ladnie odwrocic o 360 stopni. Pilka natomiast jedno badz dwa wejscia w wiekszosci przypadkow konczy sie rynkiem minusowym.

Fajny artykul !

Odnośnik do posta

Dzięki zicoo za podjęcie tego tematu. Gram piłkę i z kilku względów interesuje mnie rozpoczęcie handlu tenisa, na pewno nie jestem sam.

Dodam tutaj, że będzie to ocena obiektywna

Ocena obiektywna zawiera wady i zalety, Ty wymieniłeś tylko zalety tenisa. Jako, że handlowałeś piłkę to chciałbym żebyś przedstawił(lub żebyśmy razem do tego doszli) szczerą i rzeczywiście obiektywną listę wad i zalet obu dyscyplin.

Na przykład „Duże wahania kursu†są zaletą, lecz widzę też wadę w postaci większego ryzyka czy mniej czasu na decyzję.

bez względu jaką strategię stosujesz, masz 2,5 możliwości wykonania znaczącego obrotu

Tego nie rozumiem? Co znaczy 2,5 możliwości?

Fakt faktem, piłka pre jest mega monotonna i daje mało możliwości wejścia w rynek, lecz porównujemy ją do tenisa pre czy ip?W drugim przypadku różnica jest oczywista ale czy porównanie sprawiedliwe?

Odnośnik do posta

Nie kładłem tutaj nacisku na wady, bo wiadomo, że każda dyscyplina, każdy rynek takie ma, lecz wskazałem kilka punktów, które pokazują przewagę tenisa w tych konkretnych aspektach.

Odnośnik do posta

Fakt faktem, piłka pre jest mega monotonna i daje mało możliwości wejścia w rynek, lecz porównujemy ją do tenisa pre czy ip?W drugim przypadku różnica jest oczywista ale czy porównanie sprawiedliwe?

Pilka IP jest tak samo monotonna jak i Pre..

Wady tenisa ? szybka zmiana kursow - kursy zmieniaja sie  praktycznie co sekunde co dla malo doswiadczonych graczy badz graczy, ktorzy grali tylko Pre badz Pilke czekajac czasami i 80 min na jakies dzialanie moze byc poprostu za duzym szokiem.

Dla mnie wad w tenisie nie ma - poza kreczem gdzie kurs tak sie odwroci, ze nie bedzie juz co zbierac ;)

Edytowane przez vintec
Odnośnik do posta

od urodzenia jestem fanem pilki noznej ale co z tego skoro nie ma z tego regularnej kasy... mozna jedynie walnac value beta jesli mocny faw jest z tylu i czekac na gola

tenis ip bije wszystkie sporty na glowe (moze poza krykietem) i to wie kazdy kto mial z nim do czynienia :)

koledzy wyzej napisali, ze wada sa krecze i to jest moim zdaniem jedyna wada tego sportu

Odnośnik do posta

co z tego, ze rynek dynamiczny i kurs fajnie "chodzi", skoro nigdy nie wiadomo w ktora pojdzie strone, bo nie wiadomo kto akurat dobrze palnie w pileczke? :P

No ale taka sama sytuacje masz w kazdym sporcie - w pilce bo o niej mowa nie wiesz kto pierwszy zdobedzie gola - w jakiej minucie zdobeda gola jak sie gra np o/u - ruletka :)

Nawet granie pre to po czesci wrozenie z fusow - moze kurs ladnie w dol isc bo taki trend ale wbije sie grubas i dobije kurs w druga strone badz pojdzie w swiat jakies info i kurs bedzie lecial w gore.. Nikt tego nie przewidzi ;)

Parzac na plusy i minusty pilki i tenisa to pileczka jest daaaaleeeeekkkkooooo za tenisem

Odnośnik do posta

Nie ma sensu porównywać kopanej pre play do tenisa in play,jeśli już to do tenisa pre play i tu plus dla kopanej za rynki CS i under/over.

Potencjał tenisa in play wynika z jego powszechności(masowości) wniosek tenis in play jest dużo prostszy niż kopana in play.

Co do urody sportu to wystarczy spojrzeć na trybuny meczy czołowych lig (PL,Bundesliga,LM) i porównać frekwencje z kortów tenisowych,

wniosek piłka nożna jest sportem łatwiejszym do oglądania.

Odnośnik do posta

Tutaj duża zaleta CSów - mianowicie, czysta zależność od under/over i rynków meczowych. Nie ma wróżenia z fusów, rzadko zdarzają się jakieś nielogiczne strzały w drugą stronę. To jest IMO trading, na podstawie obserwacji czynników takich jak u/o, z wykorzystaniem wiedzy o kursach CS, mogę podjąć decyzję o wejściu w rynek bez zgadywania, domysłów, ogladania streamow itd.

Co do dynamiki, to racja, że dla początkujących, w tym dla mnie na pewno będzie to problemem - tzn. zbyt szybkie zmiany, wtedy dochodzą też emocje.

Jak jest ze streamami?to chyba też ważna/decydująca część handlu w tenisie. Jestem zielony ale widziałem ostatnio na sb pytania czy narzekania na temat streamów.

Odnośnik do posta

Tak sobie tlumaczcie :)

Zalozmy ze sobie gracie 4 dni wczesniej pre w pilke - ustawiacie sie na jakims rynku i czekacie na spadek bo spadek musi byc bo trend tak mowi - a tutaj CNN podaje wiadomosc z pierwszej reki ze pol zespolu nie zagra bo dopadla ich sraczka - i wtedy jestem ciekaw jak ten kurs pojdzie ... to wszstko jak dla mnie wrozenie z fusow tak samo tenis Pre gdzie po 1 h gdzies ktos w TV powie ze zawodnik A nawbawil sie grypy zoladkowej i wasze przewidywania tzn wasze zero wrozenia z fusow idzie poprostu w zapomnienie...

Genralnie nie powinnismy porownywac Pre do IP bo to zupelnie inna gra...

Nikt mnie nie przekona ze pilka jest lepszym rynkiem do gry zarowno pod wzgledem widowiskowym jak i zarobkowym. A to ze cale stadiony pelne to jest wynikiem setki lat popularnosci tego sportu - nawet jak byly tylko 2 kanaly to pilka leciala - o tenisie mozna bylo zapomniec..
W sumie wystarczy jechac na mecz tenisa jak jest WImbledon i policzyc ile osob siedzi na trybunach ;)

Troche odbiegamy od tematu - chetnie wyslucham jakie to zalety ma Pilka IP nad tenisem IP oczywiscie bo o tym byla mowa na poczatku watku.

Odnośnik do posta

hej vintec, po pierwsze musze powiedzieć, że podchodzę do dyskusji bez ŻADNYCH UPRZEDZEŃ do tenisa. Nie zamierzam nikogo przekonywać. Po prostu badam temat, by być może zająć się tenisem w przyszłości. Do tego potrzeba opinii czy raczej doświadczeń traderów z tych dwóch dziedzin. To musi być jasne, by cała dyskusja miała sens.

Gram piłke pre, głównie CS. Jeżeli coś mówię to mówię z własnego doświadczenia. Nie interesuje mnie teoretyzowanie lub gadanie o czymś czego nie znam.

Zalozmy ze sobie gracie 4 dni wczesniej pre w pilke - ustawiacie sie na jakims rynku i czekacie na spadek bo spadek musi byc bo trend tak mowi

Niczego nie zakładamy, bo nie interesują nas założenia, ani teoretyzowanie. Jeżeli ktoś tak zakłada i gra to jego problem i straty. Idźmy dalej:

a tutaj CNN podaje wiadomosc z pierwszej reki ze pol zespolu nie zagra bo dopadla ich sraczka

Wtedy dzieją sie duże ruchy na mo i na przykład znacząco spada under - racja? Jeśli ktoś tam był, zakładał, ustawiał się w ciemno to ma problem. Ale na podstawie tych ruchów - głównie spadek undera- kupuje sobie 0-0 zgodnie ze wszelkimi prawidłami. Nie ma tu żadnego wróżenia.

Nikt mnie nie przekona ze pilka jest lepszym rynkiem do gry zarowno pod wzgledem widowiskowym jak i zarobkowym.

Powinniśmy uniknąć przekonywania siebie. Raczej, podawać wady i zalety, a niech każdy kto czyta wyciągnie sobie wnioski sam dla siebie czy warto grać to lub to.

chetnie wyslucham jakie to zalety ma Pilka IP nad tenisem IP oczywiscie bo o tym byla mowa na poczatku watku

Niestety nie gram piłki ip.

Odnośnik do posta

Czytajac jeszcze raz opis tenisa przez zicoo wnioskuje, ze byla mowa o IP w tenisie.. Tak wiec zostanmy przy tym bo zaraz wpadna Cs`owcy grajacy Pre i dyskusja pojdzie w zla strone...

Tak wiec ostatni raz napisze ze jedyna wada w tenisie to krecz

Wad w pilce widze niestety wiecej i dlatego tenis zawsze bedzie gora nad pilka ;)

Odnośnik do posta