Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

niskie laye

Promowane odpowiedzi

@tomek63

osobiście nie podoba mi się opis zadania - wynika z niego że prawdopodobieństwo w wysokości 0,63 odnosi się do zdarzenia, polegającego na tym że jedna z drużyn strzeli conajmniej jedną bramkę, a więc 1,2,3 i więcej. Tak więc poza tym że jesteśmy w stanie obliczyć prawdopodobieństwo wyniku 0-0, oraz wyników typu x-0 i 0-x (gdzie x to ilośc bramek strzelonych przez jedną z drużyn) to wszystko. Chyba że się mylę, to mnie popraw.

Pozdrawiam

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Anonymous

Szmajchel78 Oczywiście opis jak najbardziej praidłowy i jesteś dość blisko. Najpierw trzeba obliczyć prawdopodoieństwo 0-0.Co do rezsty to się trochę mylisz możesz obliczyć wsystko. Dla ułatwienia podam ci że własnie w taki sposób wszyscy bukmacherzy ustalają kursy na dane spotkania.Zresztą ten przykład to mecz piłkarski dwóch wyrównanych drużyn w lidze gdzie średnia strzelonych bramek na mecz wynosi 2 lub inny mecz np. na Live gdzie zaczynasz obstawiać gdy średnia bramek w meczu wynosi 2 np. 30 min spotkania w lidze włoskiej pozdro

Odnośnik do posta

@tomek63

Przepraszam, źle napisałem, powyższy post to nieprawda. Niemniej główny problem dla mnie polega na tym, jak z "worka" zdarzeń wyników x-0 , których łączne prawdopodobieństwo wynosi 0,4662 wyłuskać wyniki 1-0 i 2-0.

Odnośnik do posta
Gość Anonymous

Szmajchel78 Mała podpowiedz masz przecież podane jakie jest prawdopodobieństwo tak zwanego sukcesu druzyny A ( sukcesem oznaczasz strzeli bramke) oraz prawdopodobieństwo porażki A ( porazka oznaczasz nie strzeli) To mysle z teraz już wiesz jak policzyć prawdopodobieństwa 2,3,4,5,6,7, i nawet więcej tzw sukcesów dla jednej druzyny ( Nie pomyl tylko sukcesu jakim w twoim przypadku jest strzelenie bramki z sukcesem w całym meczu) pozdro

Odnośnik do posta
Gość Anonymous

@tomek63

Hm, wychodzą mi inne wyniki..mniejsze od wyników z Twojego zasięgu, ale to pewnie dlatego że próbuję na boku w pracy to policzyć :) Niemniej zadanie ciekawe, postaram się obliczyć je właściwie. Pozdrawiam

Odnośnik do posta
Szmajchel78 Oczywiście opis jak najbardziej praidłowy i jesteś dość blisko. Najpierw trzeba obliczyć prawdopodoieństwo 0-0.Co do rezsty to się trochę mylisz możesz obliczyć wsystko. Dla ułatwienia podam ci że własnie w taki sposób wszyscy bukmacherzy ustalają kursy na dane spotkania.Zresztą ten przykład to mecz piłkarski dwóch wyrównanych drużyn w lidze gdzie średnia strzelonych bramek na mecz wynosi 2 lub inny mecz np. na Live gdzie zaczynasz obstawiać gdy średnia bramek w meczu wynosi 2 np. 30 min spotkania w lidze włoskiej pozdro

Witaj tomek63 no ale jak obliczyć prawdopodobieństwo na 0-0 nie znając kursu? Przykład wynik 0-0 kurs 10.00 prawdopodobieństwo wystąpienia tego wyniku wynosi 10%. Napisz proszę jakie są prawidłowe odpowiedzi w twojej zagadce

Odnośnik do posta
Gość Anonymous

Ciesze się Widzę żę powoli zaczynamy nadawać na tych samych falach. Jak już powoli wiesz o co w tym chodzi to ułatwie ci zadanie i podam rozwiązanie, żeby powoli zaczynać przechodzić do meritum sprawy tzn. jak grać żeby wygrać. Żeby rozwiązać pierwszą część zadania wystarczy policzyć jakie jest pradopodobieństwo wyniku 0-0 czyli A nie strzeli i B też nie strzeli czyli 0.37razy 0.37 to daje ok. 0.14 to daje dokładny kurs 7.39 ( drobne róznice wynikają z zaokrągleń a prawdopodobieństwa trzeba by liczyc z czterema miejscami po przecinku) Stosując teraz rozkład dwumianowy znając prawdopodobieństwo strzelenia bramki przez jakąkolwiek z drużyn i traktując to jako prawdopodobieństwo sukcesu otrzymamy nastepujące wyniki under 1.5 0.406 kurs 2.46 under 2,5 kurs 1.48 under 3,5 kurs 1,17 i under 4,5 kurs 1.06 i under 5,5 kurs 1,02 Teraz przed rozpoczęciem rozwiązania drugiej części zadania proponuje zalogowac sie na stronie np. betfair i dla jakiegokolwiek meczu który jest prowadzony w wersji live i w którym utrzymuje sie wynik 0-0 sprawdzić czy jest prawdziwy taki ciąg kursów Zwracam uwagę że zjawisko to wystąpi w róznych meczach w róznych minutach ale wystąpi zawsze bez względu na mecz. pozdro

Odnośnik do posta

tomek63 dzięki za namiar i za odpowiedź sprawdziłem właśnie w meczu Hamilton v Aberdeen i dokładnie to co pisze tomek miało miejsce kursy takie same jak napisał trafiłem w 14 minucie. Co do 2 zagadki to jeżeli nikt nie napisze rozwiązania to proszę Ciebie o napisanie i wyjaśnienie żeby w końcu dojść jak to napisałeś "do meritum sprawy tzn. jak grać żeby wygrać"

Nie będę pisał nowego posta bo to nr 100 więc powinien być naprawdę sensowny i myślę że ty jesteś w stanie opisać jeszcze coś sensownego no ale na dobrą sprawę biorąc to chyba zostało wszystko opisane ja jeszcze podam jak mają się kursy w innych wypadkach tak jak pisałem wcześniej a reszta chyba należy do Ciebie ;-) Pozdro

Odnośnik do posta
Gość Anonymous

mietek90 Fajnie że potwierdzasz ale ja napisałem w poście że wszystko powoli,powoli,powoli Druga część zagadki jest banalna skoro prawdopodobieństwa spadły do 0,5 to prawdopodobieństwo 0-0 wyniesie teraz 0,25 kurs ok 4 i podobnie jak poprzednio korzystając z rozkladu dwumianowego wyliczamy kursy i mamy under 1,5 -1,65 under 2,5-1,18 under 3,5-1.05 under4,5-1.01 Po strzeleniu bramki nic się w zasadzie nie zmieni bo prawdopodobieństwa strzelenia zostają takie same. Tylko tyle że teraz under 1,5 będzie 4 under 2,5 1.65 under 3,5-1.18 under 4,5-1.05 under 5,5-1.01 I ponownie proponuje test w betfair może będą odchyłki? pozdro

Odnośnik do posta

Po co te zgadywanki,z jednej strony chcesz cos pokazać z drugiej jakieś podchody,zadania jeżeli ma to coś wyjaśnić w sprawie to proszę powiedz wprost czemu to ma dowodzić,jestem słaby z matematyki co nie przeszkadza mi czerpać profity z betfair wieć jeszcze raz proszę o wyjaśnienie.

Odnośnik do posta

@sonda

Domyślam się że tomkowi63 chodzi o to, że dysponując odpowiednimi statystykami dla danych drużyn można oszacować jak będzie kształtował się kurs w określonych fragmentach spotkania - a to oznacza że dla danego spotkania można przed jego rozpoczęciem w miarę zbliżony sposób oszacować zachowanie się kursów w zależności od aktualnego wyniku.

Odnośnik do posta
Gość Anonymous

Sonda,Szmajchel Tak chce wam coś wyjaśnić. Po drodze będę musiał niestety zburzyć parę mitów . Jakbym próbowal to zrobic wprost ,to po napisaniu już pierwszego postu większosć by pewnie stwierdziła wariat, bo na tym forum niestety wiekszość uważa że 2 plus 2 to pięć a to że wychodzi 4 to szcęście lub pech . Zgadywanki i zadania są po to by skończeniu tego tematu nikt już z was nie miał wątpliwosci że piłka nożna ,ręczna , hokej czy tenis to tak naprawde to samo że kurs w traidingu under 2,5 to w zasadzie to samo jak udr 5,5 , a informacje o tym czy w meczu barcelony z realem w bramce realu zagra casilias, czy jego babcia może nam tylko utrudnić odgadnięcie wyniku a nie go przyblizyć. Przykład zgadywanka którą wam podałem miała uświadomić wam pierszą rzecz 1. Prawdopodobieństwa (a co za tym idzie kursy ) w zdarzeniu sportowym typu under0,5 ..... under 6,5 nie zależą od tego jakie graja drużyny między sobą , jaka to dyscyplina sportu (może byc hokej lub piłka ręczna) czyli nawet nie ważne w co grają . Ważne jest tylko jedno jakie jest ich prawdopodobieństwo strzelenia bramki czyli tzw sukcesu a prawdopodobieństwo to zalezy tylko i wyłacznie od średniej strzelanych bramek. Macie pewnie takie mozliwosci to wejdzcie na jakiś mecz hokejowy i zobaczycie żę rozkład kursów który podałem dla wymyslonych drużyn , a potem który pasował dla 14 minuty meczu podanego przez mietka będzie też pasował do każdego meczu hokejowego jak i piłki ręcznej i bardzo jeszcze wielu innych zdarzeń losowych. Czyli wiemy już jedno że nie ważne kto i w co gra wazna tylko średnia bramek no i żeby grali w to samo bo jeżeli jedni grają w hokeja a drudzy w piłkę to troche trudno oszacować.Oczywiście jeżeli dotyczy to under i over to dotyczy też wszystkich innych prawdopodobieństw , mozna bardzo dokładnie sprawdzić jak zmieni się kurs na remis po strzeleniu bramki przez faworyta czy drugą drużynę i że zmiana ta nie zalezy od tego ze jeden lub drugi chce bardziej wyrównać , zalezy to tylko od średniej strzelonych bramek w danym momencie. O przepraszam chodzi mi nie o kurs a o prawdopodobieństwo Ja liczę prawdopodobieństwa kursy liczą bukmacherzy a zarabiac zaczniemy jak pojawią sie róznice

Odnośnik do posta

@tomek63

Istnieją sporty w których inne czynniki również mają wpływ na ustalone kursy (mówię o kwestii under/over) - np. śnieg w przypadku meczów NFL , wówczas niezależnie od średniej zdobywanych punktów kurs na under w meczu jest zawsze niższy od takiego, który by wynikał ze średniej. Ale nieważne - ogólnie ja Cię rozumiem, wiem do czego zmierzasz, ja lubię operować terminologią używaną w pokerze, a mianowicie pojęciem WARTOŚCI OCZEKIWANEJ. To jest podstawa. I wszystkich którzy myślą że np. progresją na kolor lub parzyste/nieparzyste można wygrywać zachęcam do przyswojenia tego pojęcia. Niemniej w tradingu na betfair dochodzi jeszcze jedno - poziom wiedzy Twoich przeciwników, którymi w tym przypadku nie są bukmacherzy stosujący narzędzia statystyczne, tylko inni gracze.Pozdrawiam i jednocześnie dzięki za ciekawe posty.

Odnośnik do posta

Ciekawa dyskusja się pojawiła na forum, jednak moim zdaniem poza tym, ze jesteśmy w stanie przewidzieć jaki będzie kurs po strzeleniu bramki, co powinno nam ułatwić granie niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć kiedy padnie bramka, a nie ma takiego systemu w którym bylibyśmy na + niezależnie od tego czy i kiedy padnie bramka.

Ja grając juz trochę tą taktyką wiem, że ok. 20 minuty przy 0-0 mogę realizować zysk, jezeli padnie bramka wcześniej mam stratę, im później strzelona bramka tym wiekszy zysk.

Oczywiście ta regula nie odnosi się do wszystkich meczów, tylko do tych w których przed meczem jest odpowiedni kurs na poszczególne rynki (czyli odpowiednie prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia).

Może się mylę, może mam troche racje. Jestem początkującym traderem i zdaje sobie sprawę, że przede mną jeszcze duzo nauki.

Odnośnik do posta

Jakub85 myślę iż chodzi o to żebyś wyliczył jaki masz zysk w tej 20 minucie i czy on jest wart wyliczając prawdopodobieństwo bramki na początku meczu i w 20 minucie.

Grasz przed meczem o 1,5 back i o 4,5 back ? stawkami 10/7 ?

I w jakich minutach jest najgorsza bramka ile tracisz mniej więcej, a po 20 minutach ile % zyskujesz ?

Odnośnik do posta
Gość Anonymous

Krzychu Jeżeli kurs jakiegoś zdarzenia został okreslony na np.3 a prawdopodobieństwo tego zdarzenia wynosi 0.5 to ty nie tylko powinnieneś zagrać TY MUSISZ zagrać. Oczywiście ja nie zagwarantuje Ci ze w tym konkretnym zdarzeniu wygrasz ale zagwarantuje Ci że jak będziesz tak zawsze grał to bardzo szybko dorobisz się bardzo dużej kasy. Przy okazji tego postu jestem wam winnien jeszcze informacje dlaczego akurat swoje wywody pisze w tym temacie, bo wydaje mi się że chłopcy którzy go rozpoczeli moze nawet nie wiedząc o tym odrykyli jedną z najbezpieczniejszych strategii gry, która przy spelnieniu pewnych warunków ,które te z kolei czesto zachodzą,daje oczekiwane korzyści. Tak Szmajchel78 oczywiście że chodzi o wartość oczekiwaną. Z tym śniegiem to bym z toba troche podyskutował , a jeżeli chodzi o giełdę to też nie chce tak od razu robić tu rewolucji ,ale ta giełda rzadzi się troche innymi prawami niż giełda papierów wartościowych, prawa popytu i podaży mają tu dużo mniejsze znaczenie o kształtowaniu kursu zdarzenia , zdecydowane znaczenie ma jednak prawdopodobieństwo zdarzenia , mało tego ponieważ wszystkie kursy dążą do wartości prawdopodobieństw, to akurat wszystkie spekulacyjne ruchy działają na nasza korzyść bo my znamy ich wynik , spekulanci też , tylko że oni wkładaja pieniadze a my czerpiemy z tego korzyści. A tak wogóle to dzięki za miłe słowa pozdro Tomek63

Odnośnik do posta