Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Kompletnie tego nie rozumiem - gdzie tu zysk??!!

Promowane odpowiedzi

Witam, kompletnie nie rozumiem tego tradingu. Moje pytania opiszę na przykładzie.

Mecz Niemcy - Włochy. Gram za 100 euro na Niemcy po kursie 1.85 (zysk 85).

Teraz kurs na Niemcy spadł do 1,77 (o to chodzi, tak??!! mam czekać, aż kurs spadnie) i gram, że Niemcy nie wygrają (czyli sprzedaję zakład) po kursie 1,78 (zysk 78).

Podsumujmy.

Wydałem 200 euro.

Jeśli Niemcy wygrają zdobędę 185 euro(15 euro straty)

Jeśli Niemcy nie wygrają zdobędę 178 euro (22 euro straty)

I gdzie tu jest zysk..

Wiem, że po prostu tego nie rozumiem, ale mam nadzieję, że ktoś mnie w końcu oświeci bo na razie to czarna magia dla mnie..

Odnośnik do posta

Rozumiem już jak się to odbywa, nie rozumiem tylko dlaczego właśnie ta, ale to już drugorzędna sprawa :)

Jeszcze tylko takie pytanko.

Na przykład

Hiszpania - Kolumbia 1,22-7,60-17,5.

Stawiam na Hiszpanię 100 euro.

Niestety kiedy chcę postawić następnie, że Hiszpania nie wygra po kursie 1,23 wyskakuje komunikat: ,,Wartości notować zwycięstw nie moga być niższe lub równe wartościom notowań porażek Hiszpanii''.

Czyli jeśli back jest większy niż lay to nie moge sprzedac zakładu ?

Odnośnik do posta

Tylko jak "symulujesz" stawianie. Betfair "stara sie", zebys nie wystawil jednoczesnie dwoch zakladow, ktore sa dla Ciebie stratne. Jak najpierw postawisz jeden zaklad, a potem drugi zeby ciac straty, to bedziesz mogl sprzedac zaklad

Odnośnik do posta
Rozumiem już jak się to odbywa, nie rozumiem tylko dlaczego właśnie ta, ale to już drugorzędna sprawa :)

to tak jakbys zakladal sie ze mna powiedzmy po kursie 1,85 ze Niemcy wygraja. stawiasz 100 euro a ja Ci mowie ze zgadzam sie wyplacic Ci kase jesli Niemcy wygraja. ile bede musial Ci wyplacic?

Twoja 100 plus 85, czyli 85 to moje zobowiazanie wobec Ciebie. Ale jesli Niemcy nie wygraja to ja zarabiam Twoja stoke.

I odwrotnie. Jesli mowisz, ze Niemcy nie wygraja po kursie 1,85, to w tym momencie jestes 'po drugiej stronie'. Ryzykujes 85 zeby wygrac 100.

Ale jesli wezmiesz kurs lay (nie wygra) wyzszy niz 2,0 to juz Twoje zobowiazanie bedzie wieksze niz stawka, ktora oferujesz. Dlaczego? bo jesli ktos kupil back po kursie 2,5 to oczekuje wygranej 150, a jesli Ty zgodziles sie na taki kurs, to wlasnie Ty bedziesz musial mu wyplacic te ewentualna wygrana, czyli 150.

Rozjasnilo sie cos? :)

Odnośnik do posta
  • 3 weeks later...

To zależy jak rozłożyłeś zysk/stratę jeżeli był zysk rozłożony po równo to na każdej z opcji masz taki sam profit,możesz też rozłożyć zysk tak że np. na gospodarza(faworyta)zostawiasz więcej wypracownego zysku a na pozosałe opcje mniej,ostatnia możliwośc to zysk zostawiony np.tylko na gospodarza a na remis i gościa masz zero.Sama giełda ci to pokazuje włącz opcję "a co jeśli"i pobaw się stawkami zobaczysz jak to wygląda.

Odnośnik do posta
  • 3 weeks later...
Obrazek

Obstawiasz zeby WYGRAC 100 euro. Bardziej z prawej masz swoje zobowiazanie: 78

To może jako początkujący "trader" jeszcze raz poproszę o wytłumaczenie: gdzie ty zysk?

Jak na cytowanym rysunku widać REMIS i WŁOCHY dają ZERO, tylko Niemcy dają zysk.

Szukałem po sieci informacji na temat jak zarobić na 1 ticku.

Trafiłem na takie oto wyjaśnienie:

cyt. "przy tej samej stawce back wiekszy kurs i lay niższy, a zysk będzie różnica kursów od danej stawki

stawka 4

back 1,5

lay 1,48

4 x 1,5 =6 4 x 1,48 = 5,92 6-5,92 = 0,08"

Niby zarobek 0,08, tylko że na cytowanym scanie i na tym co zamieszczam tak nie jest. Zysk tylko na remisie reszta to zero. Generalnie jak się zdążyłem zorientować łapanie 1 ticku ma na celu robienie tzw "all green".

Ale w tym przypadku po prostu nie ma straty.

Chyba, ze używanie programów do tradingu takich jak n.p. Geek Toy

umożliwi na uzyskanie zysku.

To jak to z tym 1 tick-iem jest?

post-885-1306395776,68_thumb.jpg

Odnośnik do posta

Kolego, posymuluj sobie trochę stawkowanie to zadziała Ci na wyobraźnię. Tak najlepiej, myślę, że sporo osób tak zaczynało gdyż trudno było wydobyć coś z internetu. Metoda prób i błędów była konieczna, Tobie jednak podpowiem, że w momencie gdy ustalisz Twoją wygraną na różowym polu, czyli Layu na 4,05 to delikatnie rozdzielisz zysk. W ten sposób robi się all greena. Ma to na celu z Twojego zysku 2 e na remisie zrobić 1% zysk, czyli z 1 ticka, jednak tym samym należy posterować swoją wygraną jaką chcemy uzyskać co zwiększy zobowiązanie ale wyrówna nam zielony kolor na każdej pozycji.

Oczywiście na aplikacjach typu fairbot (Polecam na początek) lub Geeks ułatwiony jest system greenowania, jednak najpierw musisz "Załapać" schemat a cały algorytm betfair.

Życzę powodzenia. No i oczywiście jak nadal nie rozumiesz to pytaj, postaram się pomóc choć dobrym nauczycielem nie jestem ale na forum mamy prawie 1000 userów:)

//Widzę również, że kolega zicoo pomógł wklejając screen więc teraz powinno Ci się wszystko zoobrazować.

Odnośnik do posta

Wielkie dzięki szanownym kolegom za szybką odpowiedź.

Domyślałem się, że na LAY aby uzyskać "greena" powinienem dać troszkę inną stawkę. To byłoby jak najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.

Być może zbyt naiwnie podszedłem do jednakowej stawki na BACK i LAY, jednak próbowałem zrozumieć tą samą stawkę.

Matematycznie wyglądało dobrze, podejrzewam, ze tam brakowało prowizji BF.

Jeszcze raz dziękuję

Odnośnik do posta

Może przyda Ci się również dokładne przedstawienie co to jest lay i jak obliczać stawkę do tego zakładu:

http://www.traderzy.pl/forum/1a-czym-polega-nie-wygra-vt1117.htm#11343

Zresztą wiele tematów odnośnie tej sprawy było poruszanych na forum. Czytaj dział dla początkujących a wyrośniesz na dobrego tradera:)

Odnośnik do posta

Tak więc zebrałem wszystkie informacje i spróbowałem to co jest aktualnie dostępne aby teorię przekuć w praktyce na "sukces" ;-P

a że padło na Rumunię to spróbowałem

Gaz Metan Medias - Pandurii na remis

BACK 3,3 za 6,00 i za jakąś chwilę LAY 3,25 za 6,10 z tego wyszło coś ok. 0,1 na każdą możliwą opcję. Więc jednak sukces.

Jeżeli o to w tym wszystkim chodzi, to mogę uznać, ze teorię już znam. Teraz praca, praca, praca i za jakiś czas może poznam trading od strony praktycznej.

Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia.

Odnośnik do posta

Teraz proponuję zapoznać się z wartościami ticków. Każdy tick to pewna różnica w jakimś danym przedziale. Od 1,01 do 2 to 0,01 później się zwiększa co za tym idzie większy procent zysku na zrobionym ticku.

Życzę determinacji i cierpliwości, sukces przyjdzie w odpowiednim momencie:)

Odnośnik do posta