Skocz do zawartości
  • Dodaj nową pozycję...

Lorem Ipsum is simply dummy text

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s

Test Test

Test Test

Test Test

Promowane odpowiedzi

Przyznam szczerze, że nie zrozumiałem powyższego fragmentu. Grając BACK za 100e po 22 mamy:

Zysk z ruchu na jeden tick:

pwiv.jpg

I stratę:

yoig.jpg

Zysk/ strata w przypadku ruchu na jeden ticki to nieco ponad 4e. Czy możesz mi trochę rozjaśnić temat? :D

Pozdrawiam!

Hej kaiser,

Chodzi tutaj głównie o sytuacje kiedy stawka jest nie dostosowywana do kursu i gramy płasko bez względu na to czy kurs jest na poziomie 2.00 czy 22.00, a także nie staramy się hedge'ować zakładu tylko na lay kładziemy to samo co na back (100 x 2.00 BACK = 200 zwrot - 100 x 2.02 LAY = 202 strata czyli 200 - 202 = -2; lub 100 x 22.00 BACK = 2.200 zwrot - 100 x 23.00 LAY = 2.300 strata czyli 2.200 - 2.300 = -100) biorąc pod uwagę taki scenariusz, teoretycznie pierwszym przypadku tracisz zaledwie 2% swojego kapitału, w drugim przypadku jest to już 100% przy zaledwie jednym ticku.

W chwili obecnej, mając na rynku tak dużo oprogramowania do tradingu, hedge można wykonać w każdej chwili w mgnieniu oka, jednak najczęściej na rynkach live są używane mimo wszystko stawki płaskie, co nie zmienia faktu, że grając cały czas tą samą stawką przy coraz większych kursach, będziesz również ponosił coraz większe koszta mimo używania opcji hedge, co zamieszczam poniżej.

Podsumowując, jeśli dojdzie do sytuacji, że będziesz zawsze używać płaskiej stawki i będziesz miał bardzo wysoką skuteczność, ale większość wygranych zakładów będziesz miał na niskich kursach, a niewielka część to przegrane, ale przy o wiele większych kursach, mimo wszystko możesz wyjść na spory minus, który wcale nie musi odzwierciedlać jak dobrym traderem jesteś.

Mam nadzieję, że przybliżyłem lepiej to co miałem na myśli we wcześniejszym poście

Pozdrawiam,

SLAV

post-2502-0-34122600-1344349358_thumb.jp

post-2502-0-63870900-1344349364_thumb.jp

post-2502-0-75545300-1344349370_thumb.jp

post-2502-0-41760200-1344349376_thumb.jp

Odnośnik do posta
  • Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Tydzień 10 Dzień 62 (25.09.2012) Ostatni tydzień zagrałem stosunkowo niewiele rynków, cieszy natomiast, że pomijając jeden rynek, który dobrałem za namową innej osoby, wszystkie pozostałe udało

Witam wszystkich, Dosyć długo nosiłem się z zamiarem założenia bloga i doszedłem do wniosku, że nadszedł najwyższy czas by spróbować swoich sił. Bukmacherką zajmuję się od przeszło 12 lat, nat

Zgodnie z moim porannym wpisem, chciałbym nadmienić elementy których trzymam się lub też staram się trzymać w swojej grze, tak by pozwoliła mi ona osiągnąć jak najlepsze rezultaty. Oto moja pars

Posted Images

Dzisiaj nosiłem się zamiarem uczestniczenia w kilku rynkach, niestety większość z nich nie wykazywała płynności, więc skupiłem się tylko na eliminacjach do Ligi Mistrzów.

Pierwszy z meczów czyli Feyenoord - Dinamo Kijów wybrałem w związku ze sporymi osłabieniami Holendrów przed tym sezonem, oraz dosyć słabą postawą w meczu wyjazdowym, gdzie z relacji wynikało, że mieli oni sporo szczęścia nie przegrywając meczu kilkoma bramkami.

Drugi mecz natomiast i wybór Bate Borisov w meczu z Debrecenem podyktowane było powrotem do drużyny kilku piłkarzy obecnych na Igrzyskach Olimpijskich, którzy to świadczą o sile zespołu.

Na pierwszym meczu udało się ugrać kilka ticków, natomiast na drugim ustawiłem się zbyt asekuracyjnie na 3.10 i rynek nie zdążył wrócić do tego poziomu zanim zaczął swój spadek, a spadek był bardzo ładny z 3.05 na 2.70. Oby następnym razem było więcej szczęścia i udało się wejść w taki zakład.

Pozdrawiam,

SLAV

post-2502-0-78294200-1344368872_thumb.jp

post-2502-0-93647800-1344368882_thumb.jp

post-2502-0-34799400-1344368895_thumb.jp

post-2502-0-98486500-1344368902_thumb.jp

post-2502-0-72655600-1344368910_thumb.jp

Odnośnik do posta

Na dzisiaj planuję zakręcić się na meczach Ekranas - Anderlecht szukając wzrostów na Anderlecht oraz HJK Helsinki - Celtic.

Anderlecht wygrał pierwszy mecz 5-0, dodatkowo kilku z podstawowych zawodników nie będzie brać udziału w meczu (m.in. Wasilewski oraz kilku jego kolegów obrony), na podstawie obecnych ruchów kursowych wygląda na to, iż kurs powinien bardziej wzrosnąć niż spaść.

W drugim meczu szukam spadków na HJK które to będzie grało z drużyną która w ostatnich latach na wyjazdach grałą bardzo słabo, Celtic jest nadal faworytem tego meczu, ale mając na uwadze, że w HJK jest sztuczna nawierzchnia boiska, a na takiej Szkoci nie mieli okazji jeszcze grać, do tego dodać spore problemy ze zdobywaniem bramek na wyjeździe prowadzi do konkluzji, że HJK nie jest bez szans by wygrać ten mecz.

Pozdrawiam,

SLAV

post-2502-0-27742800-1344416301_thumb.jp

post-2502-0-95827500-1344416305_thumb.jp

Odnośnik do posta

Kilka ostatnich dni poświęciłem na analizę swoich piłkarskich 'wyczynów'. Pomijając wcześniejszą gafę, starałem się trzymać wszystkich zasad które sobie obrałem, ale mimo wszystko wyniki nie wskazują na progres w tej dziedzinie.

Z czego jestem zadowolony to fakt, że na dobrą sprawę niemal każdy z rynków które dobierałem czytałem właściwie, ale ze względu na zbyt dużą chciwość, zamiast z minimalnymi plusami na poziomie 1-3 Funtów, wychodziłem z nich ze stratą kilku.

Kolejne tygodnie pozwolą ocenić czy jestem w stanie tą pazerność wyeliminować i uzyskiwać może i mniejsze, ale zyski zamiast strat. Sądzę, że jest to wykonalne, jedyne czego muszę unikać to czekać zbyt długo na zamknięcie transakcji, bo często pozwalałem sobie na to by transakcja zyskowna bardzo długo wisiała na rynku, zamiast zamykać i próbować ponowić wejście jeśli zajdzie potrzeba i pojawi się taka możliwość.

Na podstawie wyników jakie osiągnąłem w ciągu ostatnich dwóch tygodni klaruje się również to jakiego typu sporty powinienem atakować. Wygląda na to, że sporty indywidualne, w szczególności te niszowe, mogą być miejscem gdzie będę miał szansę uzyskiwać satysfakcjonujące mnie rezultaty.

Poniżej zamieszczam rezultaty za ostatnie 2 tygodnie.

PS. W 4x400m udało mi się zarobić 3 Funty na Trinidad i Tobago, Bahama udało ugryźc się za 40 Funtów, co zaowocowało 50 Funtami zysku a na USA udało się zarobić 7 Funtów, do tego jeszcze w trakcie relacji live, gdy kurs na Usa poszybował bardzo nisko w okolice 1.06, na ostatniej zmianie postanowiłem pozwolić sobie, by zysk właśnie z USA poszedł na lay na tą drużynę. Okazało się to dobrym rozwiązaniem i wyciągnąłem jeszcze pełną stówkę z tego zdarzenia.

Pozdrawiam,

SLAV

post-2502-0-59569000-1344718878_thumb.jp

post-2502-0-73881300-1344718880_thumb.jp

post-2502-0-13407500-1344718882_thumb.jp

Odnośnik do posta

powaznie ktos ustawil back na 1.06 na USA przed ostatnia zmiana? blink.png

gratuluje przede wszystim tych 47 F pre-play - jezeli poza IO bedziesz w stanie znajdowac rownie oplacalne rynki to na pewno szansa dla ciebie.

Z czego jestem zadowolony to fakt, że na dobrą sprawę niemal każdy z rynków które dobierałem czytałem właściwie, ale ze względu na zbyt dużą chciwość, zamiast z minimalnymi plusami na poziomie 1-3 Funtów, wychodziłem z nich ze stratą kilku.

przeczytac dobrze i wyjsc z redem jest gorsze niz przeczytac zle i odpowiednio ustawic SL. to o czym piszesz to po prostu zle przeprowadzona transakcja - jezeli green byl przez chwile niewielki a konczylo sie duzym redem to nie przeczytales tego wlasciwie.

mysle, ze powinienes sie zastanowic co tak na prawde spowodowalo redy, a nie tlumaczyc to sobie dziwnymi zbiegami okolicznosci - bo to nie pierwszy raz u ciebie kiedy niby jest dobrze, a jest minus. przyniesie to korzysci przede wszystkim tobie. w koncu bloga robisz przede wszystkim dla siebie.

Odnośnik do posta

powaznie ktos ustawil back na 1.06 na USA przed ostatnia zmiana? blink.png

Wydaje mi się, że był nawet przez chwilę niższy kurs, ale pewności nie mam, bo dosyć sporo działo się na rynku w tym czasie, przed samym wyścigiem wydawało mi się, że kurs na USA był przeszacowany, do tego jeszcze spadł niemiłosiernie po wyrobieniu zaledwie minimalnego prowadzenia, więc warto było zaryzykować przy takim niskim liability.

przeczytac dobrze i wyjsc z redem jest gorsze niz przeczytac zle i odpowiednio ustawic SL. to o czym piszesz to po prostu zle przeprowadzona transakcja - jezeli green byl przez chwile niewielki a konczylo sie duzym redem to nie przeczytales tego wlasciwie.

mysle, ze powinienes sie zastanowic co tak na prawde spowodowalo redy, a nie tlumaczyc to sobie dziwnymi zbiegami okolicznosci - bo to nie pierwszy raz u ciebie kiedy niby jest dobrze, a jest minus. przyniesie to korzysci przede wszystkim tobie. w koncu bloga robisz przede wszystkim dla siebie.

Napewno sporo w tym racji co piszesz addicted. Nie staram się tłumaczyć tego sobie zbiegiem okoliczności, są to tylko i wyłącznie moje własne błędy nad którymi nadal staram się pracować, ale fakt, SL w minimum kilku przypadkach ustawiony był źle, co napewno jest jednym z elementów który powinienem poprawić.

Pozdrawiam,

SLAV

Odnośnik do posta

Tak jak wcześniej założyłem, zdecydowałem się poświęcić bardziej sportom indywidualnym, kładąc główny nacisk na golf i lekkoatletykę, wierzę, że trzymając się dotychczasowych założeń, będę w stanie osiągnąć w tych dziedzinach satysfakcjonujące mnie wyniki.

Za wyborem tych sportów stoi, po pierwsze, częstotliwość występowania zdarzeń (przynajmniej kilka eventów w ciągu miesiąca dla każdej z dyscyplin, ze spokojniejszymi miesiącami zimowymi dla obu), po drugie, satysfakcjonująca płynność rynków oraz regularnie pojawiające się swingi na danych zawodników lub konkurencje.

Będę starał się do tego repertuaru włączyć również piłkę nożna i tenis, przede wszystkim by poprawić skuteczność w tych sportach, jak również, by mieć możliwość obracania kapitału w miesiącach zimowych.

Aby uniknąć sytuacji, gdy pojedyńcze straty przekraczają jednostkowo wartości pojedyńczych zysków, zrezygnowałem całkowicie z manualnego zamykania transakcji i ustawiłem automatyczne odpalanie Stop Loss na 2 ticki powyżej ceny wejścia, bez ustawiania Place Stop At +, ponieważ nie oczekuję sporych ruchów kursowych w grze pre-play. Wierzę, że ta forma pozwoli mi na lepszą kontrolę swojej gry i nie pozwoli na wkradanie się do gry elementów emocjonalnych.

Główny kalendarz na drugą część sierpnia.

16th - 19th USPGA Nationwide Tour: Midwest Classic Presented by Cadillac , Nicklaus GC at LionsGate, Overland Park, Kansas, United States

16th - 19th USPGA Tour: Wyndham Championship, Sedgefield Country Club, Greensboro, North Carolina, United States of America .

17th - 19th USPGA Champions Tour Dick's Sporting Goods Open, En-Joie GC, Endicott, New York, USA.

17th Samsung Diamond League , Stockholm , Sweden.

23rd Samsung Diamond League , Lausanne, Switzerland.

23rd DN Galan, Stockholm, Switzerland.

23rd - 26th USPGA Tour: The Barclays, Bethpage State Park (Black Course), Farmingdale, New York, United States of America .

23rd - 26th LPGA Tour: CN Canadian Women’s Open, The Vancouver Golf Club, Coquitlam, BC, Canada.

23rd - 26th USPGA Nationwide Tour: News Sentinel Open Presented by Pilot , Fox Den CC, Knoxville, Tennessee, United States.

24th - 26th USPGA Champions Tour Boeing Classic, TPC Snoqualmie Ridge, Snoqualmie, Washington, USA.

26th Samsung Diamond League / AVIVA British Grand Prix, Birmingham, England

30th Samsung Diamond League , Zurich, Switzerland

30th - 2nd September USPGA Nationwide Tour: Mylan Classic , Southpointe Golf Club, Canonsburg, Pennsylvania, United States.

31st - 3rd September USPGA Tour: Deutsche Bank Championship , TPC Boston, Norton, Massachusetts, United States of America

Pozdrawiam,

SLAV

Odnośnik do posta

Slav ,no jak na ten bank zaskoczyles mnie dziennym rezulatatem .

Ile na tej sztafecie bylo pre a ile IP ,ciekawe jak bys mial jakies screeny .

" i ustawiłem automatyczne odpalanie Stop Loss na 2 ticki powyżej ceny wejścia, bez ustawiania Place Stop At +,"

Nie wiem ,czy dobrze zalapalem -masz ustawionego triggera na 2 tiki i rozumiem ,ze na dwa tiki ustawiasz SL a nie PKC ,przy windach czesto nie wraca a wtedy SL sie nie wykona .

Popieram golfa ,od dawna lezy w tzw.obszarze moich zainteresowan .:-)

Edytowane przez kapitansb
Odnośnik do posta

Slav ,no jak na ten bank zaskoczyles mnie dziennym rezulatatem .

Ile na tej sztafecie bylo pre a ile IP ,ciekawe jak bys mial jakies screeny .

Powiem szczerze, że sam nie spodziewałem się aż takich wyników na sztafecie, dlatego screenów nie robiłem, do tego już w trakcie IP bardziej skoncentrowałem się na samym biegu niż na ruchach kursowych, ale pamiętam, że na USA przed offem było matched chyba kilka milionów, na Bahama było to chyba kilkaset tysięcy albo i więcej, pozostałe sztafety to były już znacząco mniejsze kwoty. W trakcie IP widziałem, że kurs napewno sporo skakał i wydawało się, że było również całkiem sporo zmaczowanych pieniędzy, płynność na USA była całkiem spora, a różnice między back i lay stosunkowo niewielkie lub żadne, to tyle co pamiętam, ale fakt, że przy następnym podejściu, bardzo ułatwiłoby życie gdybym więcej rzeczy sobie poscreenował.

" i ustawiłem automatyczne odpalanie Stop Loss na 2 ticki powyżej ceny wejścia, bez ustawiania Place Stop At +,"

Nie wiem ,czy dobrze zalapalem -masz ustawionego triggera na 2 tiki i rozumiem ,ze na dwa tiki ustawiasz SL a nie PKC ,przy windach czesto nie wraca a wtedy SL sie nie wykona .

Popieram golfa ,od dawna lezy w tzw.obszarze moich zainteresowan . :-)

Czy proponowałbyś w takim razie ustawić też PSA+ 1 lub 2 ticki?

Pozdrawiam,

SLAV

Odnośnik do posta

Gdzies opisywalem juz jak to dziala :

1. trigger -ktory wyzwala SL -tak jak masz dwa tiki,wyrzuci Ci jak pojdzie 1 transakcja po tej cenie ,chocby minimalna

2.PSA -jak ustawisz np 2 ,wystawi Ci tam kase ,jak nie bedzie kasy po przeciwnej stronie ,bedzie po prostu tam sobie stalo,jak ustawisz np.10,bedzie zbieralo do 10 tika wzwyz ,od 2 do 10 ,i analogicznie(hipotetycznie) jak nie bedzie kasy postawi wszystko na 10 tiku .

Mozesz tez sobie ustawic SL poprzez panel Multitool ,wowczas to zachowuje SL w IP .

Jak juz mowimy o Multitool ,mozesz go wykorzystac do wejsc stop entry,ale to juz inna bajka.

PS. pytalem o Twoj rezultat ,jaki byl rozklad zysku na pre ,IP a nie o ogolny match na rynku.

Edytowane przez kapitansb
Odnośnik do posta

PS. pytalem o Twoj rezultat ,jaki byl rozklad zysku na pre ,IP a nie o ogolny match na rynku.

Dzięki za wskazówki.

Co do rozkładu zysku, to wyglądało to następująco:

Trinidad Tobago - postawione 1 Funt na kurs 80, sprzedane po 25 - trochę ponad 2 Funty zysku

Bahama - postawione 40 na kurs 8.00, sprzedane pomiędzy 3.50 a 3.55 - zysk między 50-51 Funtów

USA - zaatakowane między 1.55 - 1.53 dwa razy po 100, sprzedane chwilę później gdzieś w okolicach 1.46-1.44, ogólnie, trochę ponad 7 Funtów.

Pre-play udało się zarobić około 60 Funtów z hakiem przy inwestycji około 240 Funtów, czyli zwrot na poziomie około 25%.

In-play, zdecydowałem się zaryzykować zysk z USA grając lay'a przy kursie 1.06, co dało 100 Funtów w in-play.

w pojedynczych sportach masz jeszcze tenis:) i to szlem! w us

Ciężko to nazwać sportem niszowym :) ale napewno też zakręce się koło tenisa.

Pozdrawiam,

SLAV

Odnośnik do posta

nie no podstawowe kryteroim to kasiora na rynku, niszowe = duze dziurwy w rynku = problem z wyjsciem= red:(

bardziej myslalem o tym ze to sport pojedynczych (podwojnych ) graczy

Odnośnik do posta

nie no podstawowe kryteroim to kasiora na rynku, niszowe = duze dziurwy w rynku = problem z wyjsciem= red:(

To zależy od rangi turnieju lub mityngu, nie będę starał się uczestniczyć w rynku o ile nie będę widział możliwości wyjścia ze swojej pozycji, bo tak jak zauważyłeś słaba płynność, często równa się strata.

Pozdrawiam,

SLAV

Odnośnik do posta

Gdy wchodzimy na giełdę, zawsze są dwie możliwości, albo gramy In The Money albo Out Of The Money.

Pierwsza z podanych opcji polega na graniu tego co rynek oferuje, więc bierzemy obecną cenę na Back lub Lay, nie biorąc pod uwagę value danego zdarzenia.

Druga z podanych możliwości to 'odwrócenie księgi' czyli zagranie Back na obecną cene Lay i na odwrót.

Zawsze byłem uczony, że gdy na rynku jest stosunkowo niedużo 'pieniądza' (cokolwiek między 0-500 Funtów po danej stronie - zależnie od ogólnej płynności) to lepszym rozwiązaniem jest próba gry Out Of The Money, tak by udało się zagrać po lepszym kursie niż obecnie oferowany.

W sytuacji, gdy po danej ze stron, lub obu, są kwoty czterocyfrowe, strategia ta traci na wartości, ponieważ trudniej będzie wtedy o wchłonięcie kwot osób, które ustawiły się przed nami, zanim nasza stawka zostanie przyjęta przez rynek.

Dzisiaj do wszystkich trzech rynków w których brałem udział podszedłem dokładnie w ten sposób. Wiedząc, mniej więcej, jak rynek ocenia value na dany zakład starałem się ustawić jeden, dwa lub trzy ticki wyżej niż to co było uważane za warte grania w danej chwli przez rynek, okazało się, że przyniosło to korzyści.

Poniżej zamieszczam skany z transakcji.

POzdrawiam,

SLAV

post-2502-0-04103200-1344889714_thumb.jp

post-2502-0-16116200-1344889734_thumb.jp

post-2502-0-15588300-1344889744_thumb.jp

post-2502-0-97060200-1344889752_thumb.jp

post-2502-0-24893000-1344889884_thumb.jp

Odnośnik do posta

Dzisiaj bardzo krótko, bo i czasu mniej. Sporo rynków dziś do grania było, ale większość uciekło koło nosa, ponieważ najczęściej ustawiłem się o jeden tick za wysoko i mimo, że rynki reagowały tak jakbym sobie tego życzył, nie udało się zabrać do 'pociągu'.

Najbardziej zdenerwowała mnie sytuacja z meczu Suarez Navarro - Pavlyuchenkova.

Źle przeczytałem trend i jeden tick mi uciekło w przeciwną stronę do oczekiwanej. Gdybym został dłużej na rynku i nadal kurs by wzrastał, włączyłby się stop loss i byłoby po problemie, ale ja zdecydowałem się wyłączyć stop loss i zamknąć transakcję manualnie. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że Geeks wystrzelił dwie salwy gotówki na rynek, z czego niestety wszystko zostało automatycznie przyjęte. Innymi słowy zamiast straty trochę ponad Funta, skończyłem rynek z -2.20 GBP, niby niedużo, ale niedosyt jest, bo tym razem to soft zepsuł zamknięcie transakcji.

Nie omieszkam napisać do The Geek o tym problemie, bo jeżeli potencjalnie miałbym wchodzić na wyższe stawki i tracić po 20 Funtów przez błędy aplikacji, to ja na takie coś się nie piszę.

Pozdrawiam,

SLAV

post-2502-0-31769600-1344982159_thumb.jp

post-2502-0-56099400-1344982164_thumb.jp

Odnośnik do posta
  • Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.